Att döma av bilden tillhörandes den här nyheten så skulle man kunna tror att det går två Nässjö-spelare på en Daniel Mortensen. Efter att ha bevittnat säsongens fjärde derby mellan Wetterbygden Stars och Nässjö Basket så är vi benägna att hålla med. Den 204 cm långe forwarden fullkomligt pulvriserade gästerna från Höglandet med sina 24 poäng, sju returer, sex assists och två blockar och bevisade ännu en gång att landslagsnomineringen till det danska landslaget inför det stundande EM-kvalet knappast är någon slump. Efter att ha kontrollerat matchen från start till mål så vinner Stars till slut rättvist där segersiffrorna skrivs till 93-83.

Det fanns säkert farhågor i hemmalägret och förhoppningar i bortalägret om att helgens deltagande i Final Four i Svenska Cupen uppe i Södertälje skulle komma och ha någon slags påverkan på kvällens match för Stars del. Om man nu var trött i ”knopp och kropp” så var det i alla fall inget som syntes och mycket av det ska naturligtvis tillskrivas kvällens motståndare, för så här är det naturligtvis: är man inte redo att spela match när det vankas derby, när ska man då vara det?

Redan i första akten slog Stars an ett försvarsspel som uppenbarligen konserverats sedan framförallt de första 30 minuterna mot Södertälje under nämnda Final Four. Nässjö Baskets egentligen enda hot mot detta aggressiva försvarsspel var ett par trepoängare signerade spelare som Dartaye Ruffin och Daniel Johansson och med all respekt för dessa herrars förmåga att hissa upp från nedre delen av stan, så är vi övertygande om att det var något som coachstaben i Stars kunde leva med – ledning för hemmalaget efter tio spelade minuter, 22-21.

”När väl försvarsspelet sitter så brukar utdelningen offensivt komma per automatik”. Det är en gammal ”basketsanning” och mycket riktigt ska denna utdelning komma omgående under inledningen av andra perioden när man snabbt gör 8-0 på ett vilset bortaförsvar, ledning 30-21. Faktum är att Carl Engström och Co har bud på mer men istället för att uträtta just ”mer” offensivt så är det gästernas stora killar som fortsätter leverera stort från trepoängslinjen. När sen Nick Russel följer upp det med ett par patenterade ”floaters” så är Nässjö Basket helt plötsligt förbi i poängprotokollet, 34-36. Den förre detta Nässjö-spelaren, Jonathan Peleg, har dock svar på detta och kan med en trepoängare föra upp sitt lag i ledning igen och när sen Ty Sabin ska få sista ordet under första halvlek med ytterligare en projektil utifrån, så tyckte nog merparten av de dryga 450 åskådarna att ordningen var återställd på resultattavlan i paus, 47-42.

Andra halvlek börjar lite trevande men ska snabbt ta eld. Först tokblockar Carl Engström gästernas Nick Russel och i kontringen därpå kan Calvin Hermanson göra det han antagligen är bäst på i hela SBL just nu: skjuta i en trepoängare. Nässjö Baskets väldige center Dartaye Ruffin vill inte vara sämre när han låter Carl Engström smaka på sin egen medicin i form av en block modell värre. Allt detta sker innan den danska dynamiten ska gå fullständigt ”bananer” i Huskvarna Sporthall. Inom loppet av några minuter har Daniel Mortensen fullständigt vräkt i fem trepoängare och som om inte detta vore nog så var han även först hem i försvarsspelet vid ett tillfälle för att plocka upp en offensiv foul på nämnde Russel – fanns det någon plats i Huskvarna Sporthall som Daniel Mortensen i-n-t-e var på under denna sekvens av matchen? Magiskt!

Sista akten börjar med att Jonathan Bohman gör som sin gamla barndomsidol Kareem Abdul-Jabbar, dvs hookar i två poäng över det högsta Höglandet hade att komma med denna afton (stilpoäng för att det var med vänster hand). När sen Albin Häll-Eriksson skickar i kvällens särklass vackraste poäng med ett akrobatiskt nummer i den högre skolan, så betyder det ledning med 82-66 och timeout hos Nässjö Basket. Just där och då verkade topplocket ha gått på coach Källman och reaktionen från hans mannar ska inte låta vänta på sig. Tack vare de sex obesvarade poängen från hemmalagets sida kan Nässjö Basket göra match av detta igen, i alla fall fram tills Daniel Mortensen kan gå till välgörenhetslinjen och skjuta i tre av tre straffkast. När sen Calvins Hermansons trepoängsförsök till slut, efter typ 366578489 varv runt ringen, bestämmer sig för att leta sig ner i densamma, så betyder det att Nässjö Basket är ett slaget lag. Gästerna kan putsa siffrorna något i slutet men inte utan att Stars har örnkoll på tillställningen, seger till slut med 93-83.

Kvällens resultat i övrigt där både Köping och Södertälje förlorade betyder att Wetterbygden Stars kan fortsätta arbeta för att drömmen om hemmaplansfavör i den stundande SM-kvartsfinalen ska bli verklighet. Med en högpresterande dansk landslagsman, med några av seriens absolut bästa trepoängsskyttar i laguppställningen, med ett försvarsspel som alltmer börjar se ut och uppträda som ett försvarsspel värt namnet och en Moussa Kone som närmar sig comeback med stormsteg, så finns det väl ingen anledning för Stars att sluta drömma de drömmarna.

Jämtland Basket borta nästa – vi kan knappt vänta.