Wetterbygden Sparks hade under lördagen celebert besök i Huskvarna Sporthall när fjolårsfinalisten, tillika de senaste årens stora antagonist, Högsbo Basket var på besök. Efter att mer eller mindre gått i varandra fotspår från Basketettan via Superettan hela vägen upp till Svenska Basketligan, så tvingas vi nog nu konstatera att Göteborgskorna är lite starkare på varje position. Man vinner även den andra matchen lagen emellan denna säsong när slutresultatet skrivs till 62-75. 28 (!) tekniska misstag från hemmalaget blev för mycket att hantera till slut.

Det var dramatiskt redan innan uppkast när det visat sig att bortalaget fyllt i fel startfemma i det officiella matchprotokollet. Detta var snabbt åtgärdat i samband med första avblåsningen och när väl gästernas Kourtni Perry tillåts äntra parketten i Huskvarna Sporthall så låter hon genast hemmalaget få veta vilken faktor hon kan vara under korgarna. Med sina sju poäng är hon den enskilt största anledningen till att hennes Högsbo Basket leder efter tio spelade minuter, 17-14. Anmärkningsvärt annars från första perioden var som sagt alla de tekniska misstagen (bortkastade bollar) varav två direkt i samband med inkast….tyvärr var detta ett faktum som skulle förfölja hemmalaget matchen igenom.

Med två raka trepoängare från gästerna i inledningen av den andra perioden så är det Högsbo Basket som ställer de allra tuffaste frågorna till respektive motstånd. Den som är minst blygast och tar störst ansvar i att svara på dessa frågor i hemmalaget är föga överraskande Samantha Cooper. Efter den, för hennes vidkommande, något bleka insatsen uppe i Södertälje senast, så var Sparks kanadensiska tillbaka i gammalt gott slag med sina 20 poäng och 19 (!) returer. Det är också just hon som leder Sparks upphämtning i mitten av andra perioden och när Eira Borgh erbjuder en hjälpande hand i form av en trepoängare, så innebär det att Sparks är så gott som ikapp, 24-26. Tyvärr är det Högsbo Basket som ska komma och avsluta första halvlek starkast, mycket tack vare en starkt spelandes Aliyah Huland El som varvar attacker med ett, så gott som, prickfritt skytte – underläge för Sparks i halvtid med 30-43.

Tredje perioden är det Wetterbygden Sparks tur att inleda starkast. När först Emina Busatlija drar i en trepoängare och sen Anna Dahl blir foulad på just en trepoängare och är säkerheten själv från välgörenhetslinjen, så innebär det att man sakteliga börjar knapra in Högsbo Baskets försprång. När dessutom en av matchens förgrundsfigurer, bortalagets pointguard, CJ Nofuente, bjuder på några allmosor så innebär det ytterligare någon form av ”gratisbiljett” tillbaka in i matchen. Tyvärr kan inte Sparks (ut)nyttja detta faktum utan är istället det lag som fortsätter spela med stor felprocent och som dessutom drar på sig en hel del foul. Det är egentligen inte förrän i slutet av den tredje akten när systrarna Tilda och Ebba Sjökvist kommer in som gemene man i Huskvarna Sporthall börjar få tillbaka hoppet igen om att detta kanske, kanske ändå kan gå. När Tilda först skjuter i en trepoängare och sedan helt oblygt kliver fram på straffkastlinjen och drar i två av två, så innebär det både syre och tro till hemmalaget även om avståndet upp till Högsbo Basket fortfarande är nio poäng, 47-54.

Inledningen av den fjärde perioden, med inkast från mittlinjen, ska tyvärr visa sig vara symptomatiskt för Sparks denna lördagseftermiddag. Istället för att krympa avståndet ytterligare kastar man bollen rakt i händerna på motståndarna vilka naturligtvis inte är sena att tacka och ta emot via den efterföljande trepoängaren signerad Elin Fredriksson. Detta till trots så vägrar Sparks ge upp vare sig hoppet eller matchen och med någon fin putback av Sarah Saba och ytterligare två poäng av Samantha Cooper, så är underläget återigen nere på ensiffrigt, 60-69. När Aliyah Huland El sen drar i en trepoängare så betyder det dock definitivt spiken i kistan för hemmatjejerna, förlust med 62-75.

Trots att Wetterbygden Sparks totalt dominerar returtagningen (55-34) så får man kämpa i uppförsbacke matchen igenom. Det blir lätt så när man spelar med så pass många (28) tekniska misstag som var fallet idag, det håller naturligtvis inte om man vill vara med och tävla över 40 minuter mot serietvåan. Samantha Cooper är redan nämnd liksom Tilda Sjökvist. Kul också att se Anna Dahl fortsätta ta plats under korgarna, idag blev det nio returer på hennes konto.

Sparks tillåts inte att gräma sig alltför mycket efter dagens förlust eftersom det redan på tisdag är ny hemmamatch i Huskvarna Sporthall när Eos Lund kommer på besök. Kan man bara hålla nere alla tekniska misstag på ”normala” nivåer så besitter man tillräckligt med arsenal för att betvinga skånskorna.