Under måndagen gjorde Svenska Basketbollförbundet klart med assisterande coacher till nytillträdde coachen för det svenska damlandslaget i basket, Jurgita Kausaite, och det blir Wetterbygden Basketballs Dennis Aulander som från och med idag alltså kan skriva till assisterande förbundskapten på sitt visitkort.

I slutet av juli meddelade dåvarande förbundskaptenen, Lasse Johansson, att han slutar efter sex framgångsrika år som bland annat kom att innebära två EM-slutspel. I mitten av september blev det klart att den då assisterande coachen, Jurgita Kausaite, tillträder som ny förbundskapten och i dagarna blev det alltså klart med vem hon önskar se vid sin sida.

Dennis Aulander kommer till det svenska damlandslaget med erfarenhet av internationellt spel i både form av europacupspel med Plannja Basket (Luleå) och seniorlandslagsspel (52 A-landskamper). I kombination med sina meriter som spelare har Dennis utbildat sig till både förbundstränare och elittränare i SBBF: s regi samt genomgått tränarutbildningen i internationella basketförbundets regi, FIBA European Coaching Certificate (FECC).

I rollen som coach har Dennis Aulander verkat merparten av sin tid på Sanda Riksbasketgymnasium men även hunnit med en utflykt till Östersund mellan 2011-2013 för att coacha Jämtland Basket i Basketligan herr. Att Dennis Aulander nu tar plats i coachstaben för det svenska damlandslaget i det stundande EM-kvalet, med start den 21 november på hemmaplan mot Spanien, får nog anses som en överraskning, i alla fall om man ska tro huvudpersonen själv:
–  Ja, det får jag nog ändå vara ärlig och säga att den såg jag inte komma. Att få chansen att representera Sverige och vår sport på denna nivå är få förunnat och att nu få tillhöra den skara coacher känns oerhört ärofyllt och hedrande. Att det dessutom var Jurgita själv som ringde och frågade gjorde mig ännu mer motiverad att vilja jobba hårt för att dels hjälpa henne i hennes nya roll, men också för att hjälpa individerna och laget till framgång, säger en glad Dennis Aulander.

EM-kvalet för det svenska damlandslaget inleds alltså den 21 november i Södertälje när Sverige tar emot Spanien. Det tredje laget i gruppen är Finland och till både Finland och Spanien reser Sverige för bortamatcher i februari 2016 för att sen avsluta EM-kvalet på hemmaplan mot Finland i november 2016.

EM 2017 spelas i Tjeckien och totalt är det 33 nationer fördelade på nio kvalgrupper som slåss om de 15 åtråvärda platserna (Tjeckien direktkvalificerade i egenskap av hemmanation) vilket innebär att det är nio gruppettor tillsammans med de sex bästa grupptvåorna som kvalificerar sig. Till det aktuella EM-kvalet hoppas Dennis Aulander och resten av coachstaben få hälsa välkomna till WNBA-spelarna Amanda Zahui (Tulsa Shock) och Farhiya Abdi (Los Angeles Sparks), två spelare som i sina bästa stunder har möjlighet att göra stora avtryck i ett svenskt dambasketlandslag.

För Wetterbygden Basketball och Sanda Basketgymnasium är naturligtvis utnämningen av Dennis Aulander som ny assisterande förbundskapten för det svenska damlandslaget en fjäder i hatten för två verksamheter som har tydliga ambitioner att flytta fram sina positioner i basketsverige. Ordförande i Wetterbygden Basketball, Lotta Fransen:
–    För oss i Wetterbygden Basketball är det naturligtvis en fjäder i hatten att vi förfogar över ledare som aspirerar på denna sortens uppdrag i de svenska seniorlandslagen, ett kvitto på att vi står väl rustade på ledarsidan i vår egen organisation. För Dennis personligen innebär detta naturligtvis en enorm möjlighet och vår förhoppning är att hans erfarenheter av detta uppdrag spiller över till vår verksamhet , säger Lotta Fransen.

Dennis Aulander får slutordet:
–    Jag är extremt ödmjuk inför uppdraget och inser att jag har mycket jobb framför mig men hoppas naturligtvis att jag också har saker att bidra med. Min viktigaste uppgift blir att bistå Jurgita med det hon önskar för att sen också bygga upp ett förtroendekapital gentemot spelarna”, avslutar Dennis Aulander.

Noterbart också från ledarstaben i övrigt är att Fransisco Pinto, tidigare på Sanda Basketgymnasium och Brahe Basket, även han blir assisterande coach. Läkare för det svenska dambasketlandslaget är Dr Houman Ebrahimi med rötterna i Jönköping, tillika Wetterbygden Basketballs klubbläkare.

Nedan följer den 24-mannatrupp som är aktuell inför stundande EM-kval:
Elin Eldebrink, klubb ej klar
Frida Eldebrink, Dynamo Kursk
Stefanie Yderström, klubb ej klar
Maria Gültekin, klubb ej klar
Frida Aili, Udominate
Martina Stålvant, Luleå Basket
Natalie Lindén, Alvik Basket
Ashley Key, Mersin
Binta Drammeh, PINK Pecsi
Elisabeth Egnell, Angers
Agnes Nordström, Udominate
Tanya Massamba, Udominate
Farhiya Abdi, LA Sparks
Kalis Loyd, Arras
Josefin Vesterberg, Luleå Basket
Allis Nyström, Luleå Basket
Louise Angel, Alvik Basket
Elin Ljunggren, Mark Basket
Louice Halvarsson, klubb ej klar
Amanda Zahui, Tulsa Shocks
Danielle Hamilton Carter, Luleå Basket
Ulrika Holmqvist, klubb ej klar
Anna Barthold, Luleå Basket
Kadidja Andersson, Sallén Basket