Det grekiska inbördeskriget i Sverige

21 november, 2021

Utan Japonica James, Isabelle Finke och Ebba Pekonen åkte Helsingborg upp till Umeå och besegrade i lördags A3 med 55 – 46. Se där, ännu ett sensationellt resultat i SBL Dam den här märkliga säsongen. Att A3 dagen innan hade en tuff match i Luleå får förstås anses som en förmildrande omständighet, men sammantaget måste Umeålagets insats ändå anses vara med råge underkänd.

Det handlar ju om ett proffslag, som är vant vid resande och att hålla igång på planen varje dag. Lagets prestation var så svag att t o m Umeå bloggaren Peter Hegethorn, som normalt inte tar till några överord, den här gången inte skrädde orden. ”Umeås damer gjorde sin särklassigt sämsta insats i modern tid”, ” A3:s på pappret meriterade förstafemma skämde ut sig” och ”att professionella spelare inte klarar att hantera en sådan här uppgift är bara för dåligt”, kunde man bland annat läsa.

Helsingborgs seger uppmärksammades också på den grekiska basketsajten agapotobasket.gr. Där beskrevs matchen som det ”grekiska inbördeskriget i Sverige”, d v s kampen mellan Helsingborgs coach, Niklas Thanos och A3:s grekiska spelare Vasiliki Louka. Sajten uttryckte med emfas att ”Helsingborg hade en fantastisk kväll och neutraliserade aggressivt värdarnas stora tillgång, den grekiske landslagsspelaren Vasiliki Louka”. Hon bidrog i hög grad till att hennes förra klubb kunde gå segrande ur striden. Louka spelade drygt 23 minuter utan att göra en enda poäng.

Man får också konstatera att det är beklagligt att det i Sverige inte finns någon oberoende sajt som agatopobasket. Basketsverige.se fanns ju tidigare i lite olika skepnader, innan den slukades upp av herrligan. Oberoende sajter finns ju i en massa olika länder, och dessutom i de stora lagidrotterna i Sverige, men inom basketen finns förmodligen inte de rätta entusiasterna för att driva ett sådant projekt. Inom den svenska basketen tycks man nöja sig med några spridda bloggar och podcasts, och det är väl gott så, men det skulle finnas många anledningar att samla ihop skribenter och bloggare på en gemensam plattform. På det sättet skulle man kunna få större resurser, nå fler och få ett större genomslag.

Helsingborg har nu vunnit tre gånger på nio försök. Med tanke på att det bara blev en vinst förra säsongen, så får utfallet anses vara med beröm godkänt. Säga vad man vill om Helsingborg, men det råder ingen tvekan om att man får ut mycket av laget och spelarna. Och en hel del av den förtjänsten får tillskrivas coach Thanos, som har lovat att hans lag skall kämpa in i kaklet i varenda match den här säsongen. Och det gör laget onekligen, samtidigt som spelarna växer med uppgiften. Thanos har inget optimalt lagbygge till sitt förfogande, men har infört en krigarmentalitet motsvarande de antika grekiska härförarna. Varenda en av Helsingborgs förluster hittills i år ligger t e x på under 20 poäng.

Wetterbygden lyckades bryta sin förlustsvit genom att hemma besegra Visby. Det blev en ganska svängig match som Sparks till slut vann med 93 – 85, främst för att man i huvudsak gjorde ett gott jobb mot Visbys stjärnor, Wingate och Kelliher. De fick jobba hårt för sina poäng som kunde summeras till totalt 45, mot årssnittet 49. Det kan framstå som små marginaler, men är i själva verket sådant som kan göra all skillnad i världen.

Coach Hernandez i Visby sa att man nu måste gå tillbaka till ritbordet, väldigt besviken över alla misstag som gjordes i hans lag, såväl offensivt som defensivt. Han har själv konstaterat att hans spelare, att vilka några går väldigt tunga minuter i match efter match, har svårt att hålla fokus matcherna igenom. Inte minst märks det i försvaret, där laget lätt blir lite vårdslöst och bekvämt.

Wetterbygden vann den viktiga returtagningen med 47 – 38 och förtjänar beröm för att man höll ihop det och lyckades ta hem segern på slutet. Att lyckas behålla lugnet och våga vinna kan ju vara en svår uppgift när man har en lång förlustrad bakom sig. Sparks har onekligen kapacitet för mer än de två vinster man lyckats få ihop så här långt. Ett sparkapital har man definitivt i Emma Johansson, som skulle vara en starter i så gott som alla andra ligalag.

Emma spelade bara drygt fem minuter i den sista matchen innan landslagsuppehållet. Sedan fick hon ingen speltid alls i EM-kvalmatchen, var sjuk i bortamatchen mot Högsbo och inne 19 minuter mot Visby, då hon svarade för sex poäng och sju returer. Hennes närvaro på planen var viktig, och hon gick också klart mest på plus av alla. Det finns mycket mer att hämta av Emma Johansson för Wetterbygden.

Precis som Wetterbygden har Södertälje också fått ”näsan över vattnet” och fått känna på segerns sötma igen. Kanske har den värsta ångesten nu släppt för Jesper Sundberg och hans lag. När jag frågade Sundberg om hur förlustraden påverkat, så menade han att det främst har satt sig i de individuella spelarnas självförtroende, något som knappast är förvånande.

För hans egen del har naturligtvis den senaste tiden varit jobbig. ”Man lägger mycket mer tid än någonsin på att förbereda sig inför matcherna, och njuter inte direkt av de lediga dagarna”, sa han. På måndag är det dags igen för Södertälje, som möter Alvik på bortaplan. Det skall bli intressant att se om man kan skönja ett nyuppväckt självförtroende hos Södertäljespelarna. I så fall är det t o m troligt att det kan bli match av det hela, för Alvik har inte direkt rosat marknaden på senare tid. Tre förluster på de fem senaste har det blivit.

Det går i dagsläget inte att hitta några hot mot Luleå, som ganska enkelt spelade bort A3 i LEA i fredags och följde upp det med en stor seger mot Mark på söndagen. Det var inte en helgjuten insats i fredags, men heller inga större problem. Luleås spel, när laget har ordentlig spacing, med bra bredd och djup, är långa stunder njutbart att se. Den genomsnittliga segermarginalen ligger just nu på drygt 30 poäng, och så här långt är det bara Östersund, Norrköping och A3 som har hängt med någorlunda mot Luleå.

Som trenden är skulle det kunna bli de tre lagen som följer med Luleå till semifinal. Norrköping och Östersund är just nu de formstarkaste lagen vid sidan av Luleå och mycket tyder på att Dolphins i dagsläget är landets näst bästa lag. Det blev på hemmaplan en ny vinst, mot Högsbo, och onekligen börjar Norrköping nu ”jobba sig i kapp” och får mer och mer att fungera.

Jag har ju tidigare hävdat att Dolphins har ligans bästa importuppsättning och jag finner ingen anledning att revidera den uppfattningen. Med de fyra, och därtill Anna Lundquist, Rakel Gyberg, Matilda Åhlberg och Matilda Ståhl, har Taylor Lundgren bra kort att spela med.

Returmötet med Luleå hemma, 30 november, och bortamatchen mot A3 två veckor senare, blir riktigt intressanta att följa. Efter de båda matcherna har vi säkert ett bra kvitto på vad Norrköping kommer att duga till den här säsongen.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.