Helgens utflykt för Wetterbygden Highlanders till sydligare breddgrader hade kunnat inneburit två rosa segerprotokoll men när vi nu timmar efteråt summerar samma helg, så får vi vara nöjda med ett.

Första matchen på helgens mini-turné till Skåne inleddes i anrika Pilängshallen mot hemmalaget från Lomma, Lobas Basket. Efter en trevande start från bortalaget så växer vi sakteliga in i matchen och till slut har vi också tagit över ratten och kör bilen. Som mest leder vi med 18 poäng och tror kanske alla till mans att detta är avgjort, men då hade vi inte visat tillräckligt mycket respekt för ”åldermannen” i ett annars ungt Lobas Basket, Ted Cedermarker.

Med meriter på allra högsta nivå inom svensk basket så är det han som ger luft under vingarna för det röd-vita hemmalaget och hade det inte varit för ett par tuffa skott signerade Eddie Alm i slutskedet av matchen, så hade detta kunnat sluta väldigt illa för Wetterbygden Highlanders – seger till slut med 86-78, en seger som också innebär att Highlanders nu har fördel i form av inbördes möten mot Lobas Basket, en ack så viktig detalj kanske när vi ska summera serien någon gång i mitten av april.

Efter att ha spenderat natten mellan lördag och söndag på ett av de finaste hotellen undertecknad någonsin haft förmånen att bocka ned sig på, Quality Hotell Wiev i Malmö, så tog oss Johannes som vanligt tryggt och säkert ytterligare ett par mil söderut, till piraternas egen borg, Liljeborgsskolan.

Trelleborg Pirates kom i sin tur till spel under söndagen efter att ha besegrat Köping Basket under lördagen i något som skulle kunna betecknas som en liten seriefinal mellan, i mina tycken, seriens två starkaste lag. Vi visste således att vi, till skillnad mot mötet mot Lobas Basket där vi kanske var en liten,liten favorit, hade allt att vinna mot ett starkt Trelleborg Pirates på deras hemmaplan.

Första perioden vill vi nog helst glömma, så låt oss bestämma att vi gör just det, så: glömt.

Resten av matchen spelar vi kanske säsongens bästa basket i form av ett kreativt och modigt anfallsspel. Defensivt får vi lite problem i spelet under korgarna då vi, efter första periodens svaga insats, väljer att spela ”small-ball” (liten uppställning) resten av matchen, en taktisk disposition som innebär att vi får bättre fart i både anfallsspel och försvarsspel (perimetern) men som sagt: innebär att vi också blir lite korta i rocken i returtagningen.

Detta kompletterar vi dock strålande genom att visa upp ett sällsynt mod och fighting spirit och när matchen sen summeras så konstaterar vi att vi spelat helt jämnt i denna statistikkategori, sannerligen imponerande!

Slutskedet av matchen ska visa sig bli en monumental rysare där vi, med en 1 minut och 44 sekunder kvar av matchen, står på straffkastlinjen med chansen att utöka vår ledning till sju poäng. Albin Häll-Eriksson missar tyvärr ett av de två straffkasten vilket innebär att det fortfarande bara skiljer två possessions mellan lagen, ett faktum som hemmalaget inte är sena att utnyttja: swisch, swisch betyder två av två trepoängare och utjämnat.

Jonathan Peleg tar oss tillbaka upp i ledning med två poäng från nämnda välgörenhetslinje innan Trelleborg återigen utjämnar. I sekvensen efteråt drar Jonathan på sig en offensiv foul vilket innebär att hemmalaget avslutar ordinarie speltid med bollen i sina händer eftersom vi väljer att lita på vårt försvarsspel och inte foula hemmalaget och sätta dem på straffkastlinjen.

Tyvärr för vår del fortsätter Trelleborg åstadkomma stora spel i och med John Fitzgeralds attack mot korgen betyder två poäng och bara tre sekunder kvar av matchen. Vi försöker rita upp något men är aldrig riktigt nära att få tillstånd en kvittering och därmed ta matchen till förlängning, förlust till slut med två poäng, 82-84.

Om resultatet var rättvist kommer de lärda att diskutera in i oändligheten, men att Trelleborg Pirates satte upp otroligt stora spel i slutskedet är odiskutabelt. Samtidigt hade nog ingen i Liljeborgsskolan tyckt det var speciellt orättvist om de ”tappra kidsen” från Vätterbygden-Höglandet hade fått lämna södern med ytterligare ett rosa protokoll i bältet.

Summa summarum kan man väl säga att vi kommer i från helgen med betyget ”Mycket Väl Godkänt”. Att vinna ”på beställning” som vi lyckades med mot Lobas Basket är aldrig enkelt och med en fantastiska prestationen i Trelleborg i färskt minne, så kan vi alla se framtiden an med tillförsikt!

Nu väntar en vecka av USM-förberedelser innan helgens matcher på diverse håll runtom i landet: HU 19 ska till Kinna och mäta krafterna mot RIG Mark medan HU 17 åker till Eskilstuna för att försöka lirka sig vidare till omgång 3.