Djurgården Basket kom till Jönköping under lördagen och spelade ut hela sitt register och bevisade för alla i Vätterbygden att man är en maktfaktor på den nivå man är nu och som även besitter spetskvaliteter som gör att man kan bli en faktor att räkna med även på nästa nivå som rimligtvis borde vara Basketligan herr.

Wetterbygden Highlanders började annars både respektingivande och lovande. Med en ledning med dryga fem poäng ett par minuter in i matchen så kanske det väcktes tankar hos både Highlanders-spelare och Highlanders-publik om ett resultat som hade skickat chockvågor i basketsverige. Den enda chocken som matchen nu kom att handla om istället var det försvarsspel  och skottprocent som Sveriges bästa basketlag på den här nivån satte upp återstoden av de 40 minuterna – slutresultatet 110-65 är svårt att argumentera emot oavsett hur mycket man sympatiserar med Wetterbygden Highlanders.

Med en frenesi och arbetsmoral utöver det vanliga så kan man inte vara något annat än djupt imponerad på vilket sätt Djurgården Basket approachar matchen. Obesegrade som man är sedan säsongsstart så skulle man annars kunna tro att man skulle kunna komma till Jönköping med någon liten antydan till underskattning i bagaget.

Av detta såg vi ingenting vilket man måste beundra.

Med en skottprocent på dryga 72 (!) % från golvet, varav 46,2 % på trepoängare och totalt 110 poäng framåt, så blir det svårt för Wetterbygden Highlanders att stå emot denna basketmaskin från huvudstaden. Det som kanske imponerar allra mest är lagets försvarsspel som denna eftermiddag inte visar någon som helst pardon och ständigt försätter hemmalaget i obekväma situationer vilket i sin tur leder till sämre, eller rättare sagt, dålig, effektivitet framåt.

Så här kommenterar Wetterbygden Highlanders headcoach, Dennis Aulander, storförlusten mot Djurgården Basket:

Det finns egentligen inte så mycket att säga mer än att vi förlorar mot ett förbannat bra basketlag. Möjligtvis skulle man kunna tycka att vi skulle kunnat ta fighten lite bättre men när man tittar i statistiken så ser man att vi faktiskt bara förlorar returtagningen med fyra returer. Vi har dessutom bara två mer turnovers än Djurgården. Det som skiljer oss från Djurgården idag är deras brutala skottprocent. Av åtta spelare i Djurgården så skjuter den med sämst (!) utdelning 55,56 %, det säger en hel del om deras utdelning offensivt.

– Jag hoppas att alla som var i Arenan på matchen har förmågan att uppskatta Djurgårdens prestation. Jag tycker att vi hör hemma på den här nivån men det däremot kanske inte Djurgården Basket gör. Jag tycker att Djurgården, som de ser ut i dags dato, kanske hör hemma på en högre nivå. Det ska bli spännande och se vart deras satsning tar vägen. Precis lika spännande ska det bli och se hur vi studsar tillbaka på tisdag i samband med matchen mot Högsbo Basket på bortaplan. Jag förväntar mig att killarna är hyfsat intresserade av att ta revansch på sig själva, säger Dennis Aulander.

Ja, som sagt: på tisdag är det redan dags för nästa möte i Superettan när laget beger sig till västkusten för möte mot Högsbo Basket. Matchen har ett symboliskt värde i form av en eventuell seger så säkrar Wetterbygden Highlanders inbördes möten mot Högsbo Basket, en viktig faktor när sen Superettan ska summeras om ett par veckor.