Efter lördagens batalj uppe i Solnahallen mot AIK Basket kan man konstatera en sak viktigare än något annat: drömmen lever för Wetterbygden Stars. Detta efter att ha slagit tillbaka ett hemmalag med 80-72 och därmed gett sig själva chansen att hänga på Köping Stars och Djurgården Basket i jakten på de två platser som leder till svensk baskets finrum nästa säsong, Svenska Basketligan (SBL).

Redan från start visade Wetterbygden Stars att förra helgens förlust på hemmaplan mot Köping Stars snarare var en ”vägbula” än ett ”slukhål”. Med en ledning på åtta poäng (10-2) visade man genast att man kommit till huvudstaden för att tävla fullt ut denna fantastiska vårvinterdag. Den som spelar klart mest inspirerat i bortalaget inledningsvis, och som också är den som när vi summerar matchen efter 40 spelade minuter samlat på sig både mest poäng och flest antal returer, är Franco Koaugnia som går fram som en caterpillar under respektive korg.

AIK Basket visar sen varför även dom är en utmanare till platserna ovan genom att successivt arbeta sig in i matchen och föga oväntat är det trepoängsskyttet som är lagets signum även denna eftermiddag (även om Olivier Ilunga gick torrt). Precis som vi befarade innan matchen så är det AIK Baskets Lazar Radoslavljevic som nyttjar den mismatch som uppenbarligen uppstår när han tillåts skjuta i tre av tre från den nedre delen av Solna. Kombinerar man dessutom fyra av fyra från tvåpoängsland, så inser vi ganska snabbt att han var en spelare som vållade bortalaget en del problem denna 22:a omgång av Superettan. Tur då att han foulade ut efter 27 spelade minuter.

Från bänken i Wetterbygden Stars kommer denna eftermiddag Waly Niang som bland annat bidrar med att skicka i två hyperviktiga trepoängare när matchen står och väger under första halvlek. Ledning för Stars i halvtid med 41-36.

Andra halvlek fortsätter att vara det ställningskrig det varit under första dito. En titt i statistiken förkunnar att det var noll (0) ledningsbyten i matchen vilket alltså betyder, med starten vi beskrev ovan av matchen i färskt minne, att Wetterbygden Stars var i ledning under matchens alla 40 minuter utom två gånger när AIK Basket som bäst hade oavgjort i matchen. Ett av dessa tillfällen var i slutet av matchen när man hämtat upp ett nio poäng stort underläge och kvitterat till 64-64 med bara dryga fem minuter kvar att spela, kanske skulle detta innebära lite ”brunt i brallan” på ett lag som tagit sig hela vägen till huvudstaden med en liten ”vinna eller försvinna-stämpel” på matchen?

Av detta syntes ingenting (även om avslutningen blev en aning hafsig från bägge håll). Istället går man till jobbet och avslutar matchen med att göra 16-8 på ett hemmalag som alltså därmed får finna sig att se sig besegrade av Wetterbygden Stars ännu en gång. Detta var tredje segern av tre möjliga för Vätterbygdens Stolthet mot just AIK Basket, kul när det är åt det hållet och inte tvärtom som i fallet Wetterbygden Stars och Köping Stars…

En extra blomma idag tilldelas just nämnda Franco Kouagnia och Albin Häll-Eriksson som är aggressiv matchen igenom, både offensivt och defensivt. I slutet är det också just dessa bägge herrar som vågar ta avsluten och som också blir belönade genom poäng framåt.

När vi når headcoach Boris Balibrea i samband med slutsignalen så är det en överlycklig coach som tar till orda:

– Segern är naturligtvis superviktig för oss och jag är glad och stolt över den. Mest stolt är jag dock över killarna hur på vilket sätt man approachat denna veckas förberedelser och träningar efter förlusten förra helgen mot Köping Stars. Tittar man tillbaka så kan detta mycket väl vara vår bästa träningsvecka sedan vi startade i augusti vilket för mig vittnar om det här lagets karaktär. Just lagets karaktär blev avgörande denna eftermiddag och jag är som sagt glad och stolt för killarnas skull, säger Boris Balibrea.

Ja, förutom de två poängen i tabellen så innebär ju också segern mot AIK Basket att säsongen och drömmen fortsätter leva för Wetterbygden Stars – förlust och det hade varit mer eller mindre omöjligt att komma ifatt Djurgården Basket (Köping Stars får nog anses ha en fot i SBL redan nu) som just nu är dom som innehar andraplatsen. Extra raffinerat blir det naturligtvis när man konstaterar att Wetterbygden Stars är det lag som har det överlägset bästa spelprogrammet kvar av de fyra topplagen.Djurgården Basket har tex två matcher kvar mot Köping Stars, en mot AIK Basket (på bortaplan dessutom) förutom matchen den 15 april när man ska försöka betvinga Wetterbygden Stars i Huskvarna Sporthall – det är således upplagt för dramatik in i det sista.

Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att resan fortsätter och att Wetterbygden Stars är med på tåget.