I morgon lördag är det dags för dubbelmöte inne i Idrottshuset, Arenan när Sparks och Highlanders avslutar grundseriespelet på hemmaplan mot SBBK Utveckling (Sparks) och Eskilstuna Basket (Highlanders). Vi vet sedan tidigare att Wetterbygden Sparks är klara för spel i Superettan för tredje året i rad medan Wetterbygden Highlanders har allt i sina egna händer: seger mot Eskilstuna Basket sätter laget i en synnerligen god sits när Superettan-platserna ska portioneras ut.

I nedan text kan ni ta del av respektive lags tankar inför avslutningen, vi börjar med Wetterbygden Sparks och lagets assisterande coach, Peter Johansson:

– Tiden går fort när man har roligt, sägs det, och visst har höstsäsongen rullat på i högsta hastighet. När Sparks på lördag välkomnar SBBK Utveckling på drabbning i Arenan i Jönköping så är det också avslutningsfighten anno 2016.

– SBBK Utveckling består, som vanligt, av unga, talangfulla och ambitiösa spelare. Precis som namnet antyder är det utveckling som står i fokus. Laget är en språngbräda för de unga löftena upp till Telge i Basketligan dam och det är alltid svårt att på förhand sia om slagstyrkan på det lag som mönstras; laget har bland annat fyra dubbellicensierade spelare som varvar kampandet mellan liga- och baskettanlaget. Man har använt hela 16 spelare under de hittills spelade åtta matcherna och ingen lirare har varit med i mer än sex duster. Inte så konstigt då att lagprestationerna och därmed resultaten kan vara lite upp och ner. Att det finns kapacitet att spela mycket bra basket står dock utom allt tvivel. SBBK-laget har bland annat betvingat både Brahe och Malbas; två klara pretendenter till att ta plats i kommande Superetta.

– Oavsett vilka spelare som ikläder sig bortaställen på lördag vet vi att vi kommer att få möta välskolade och hungriga spelare med ambition och attityd, vilket borgar för en intressant kamp. Coach Brunnström kan säkert också försöka hitta på något för att försöka störa Sparksrytmen.

– Sparksgängets klara målsättning är att avsluta höstens matchande på bästa sätt; med en seger och en bra prestation. Som vanligt är det försvarsspelet som sätter agendan. Träffar vi där på samma sätt som senast mot Brahe är mycket vunnet. Därutöver hoppas vi att vi också kan hitta flödet i anfallsspelet och flytet i avslutningarna. Vi ser fram emot en bra fight, avslutar Peter Johansson.

För Wetterbygden Highlanders ligger det som sagt betydligt mer i potten än vad som kanske är fallet för Sparkstjejerna just denna lördagseftermiddag inne i Idrottshuset, Arenan. Dennis Aulander, headcoach i Wetterbygden Highlanders, försöker reda ut begreppen om vad som gäller för avancemang till Superettan:

– Tja, det är ganska enkelt: vi behöver vinna mot Eskilstuna, vid en eventuell förlust är vi borta, så i den bemärkelsen är det väldigt enkelt. Att däremot besegra Eskilstuna Basket kommer bli allt annat än enkelt. Lyckas vi, så hamnar vi på ett ”record” på 8-3 vilket i sin tur innebär att Eskilstuna Basket har lika många förluster och Högsbo Basket kvar att möta på bortaplan (söndag). Skulle Eskilstuna Basket vinna den matchen så har även Högsbo Basket tre förluster….ni hör själva hur jämnt det är.

– Parallellt med detta så har vi ett fjärde lag, Trelleborg Pirates, som i dags dato ståtar på enkom två förluster. Men då vet vi att Trelleborg har två tuffa bortamatcher i helgen (Köping Basket och Telge Knights). Min gissning är att Trelleborg åtminstone vinner en av de matcherna och då hamnar även dom på tre förluster. Totalt kan vi alltså har ett scenario på söndag, efter de sista fighterna, med totalt fyra lag på ett ”record” på 8-3 och då blir det att räkna inbördes möten mellan dessa fyra lag, ett scenario som skulle innebära att vi är 2-1, segrar mot Högsbo Basket och Eskilstuna Basket samt en förlust mot Trelleborg).

– Det enklaste, och definitivt det klokaste, för oss just nu dock är att fokusera på det vi själva kan påverka: Eskilstuna Basket i morgon lördag. Eskilstuna Basket förfogar över den effektivaste spelaren i hela serien i form av den väldige Franck Oliver Kouagnia Kamdoum som snittar 21 ppg och 12 rpg, en spelare vi behöver kontrollera i minst 40 minuter för att överhuvudtaget kunna börja drömma om spel i Superettan efter jul. Laget har dessutom förstärkt med ytterligare en import i form av Felix Adjei, en spelare som verkar göra lite av allt att döma från hans första match med laget mot RIG Mark i den senaste omgången. Svenska spelare som speedkulan, Hannes Widell, rutinerade, Pontus Oksman samt den tunga tvillingduon Simon och Pontus Lennartsson, är heller inga spelare som går av för hackor. Vi vet att vi behöver s-t-o-p-p-a Eskilstuna Basket, lyckas vi med det, så vet vi också att Eskilstuna Basket har en hel del utmaningar med att stoppa oss, avslutar en förhoppningsfull Dennis Aulander.

Är du sugen att se Vätterbygdens två bästa basketlag göra upp med sina motståndare under lördagen så är det till Idrottshuset, Arenan du ska bege dig. Matchstart mellan Wetterbygden Sparks-SBBK Utveckling är 14.00 medan matchstart i rysaren Wetterbygden Highlanders-Eskilstuna Basket är satt till kl. 17.00.

Varmt välkomna till Idrottshuset, Arenan!