Det ena blev klart för bara någon dag sedan medan det andra varit klart sedan ett tag tillbaka: Ebba Sjökvist tillhör numera den skara unika, unga basketspelare, som fått den stora äran att representera sitt hemland i ett stort internationellt mästerskap, denna gång i form av EM för DU 16 nere i Udine, Italien. Efter detta äventyr väntar sen nästa dito när hon byter Brahe Basket mot nya utmaningar i Wetterbygden Sparks.

Ebba Sjökvist har tillsammans med sina lagkamrater i Brahe Basket (nästa säsong även dom i Wetterbygden Sparks organisation), Maja Leidefors och Hannah Wester, figurerat länge på radarn för landslagstrion Åke Bärlin, Joakim Brunnström och Robin Sandberg. Till slut stod det klart att Vätterbygden får en representant på plats i EM för DU 16.

Vi fick en pratstund med Ebba Sjökvist innan avresan söderut mot sydligare breddgrader och det stundande EM-äventyret.

Stort grattis, Ebba – hur känns det att bli nominerad till EM?

– Tack så mycket! Det känns väldigt bra och stort. Att spela EM har från börjat varit ett mål och det jag har strävat efter, så det känns väldigt bra att äntligen få komma dit. Det är även kul att få en slags bekräftelse på all träning man har lagt ner för att komma dit.

När och hur fick du beskedet att du var bland de tolv spelarna som nu fått chansen att representera Sverige i DU 16-EM?

– Alla spelare fick beskedet efter sista träningsmatchen på förberedelselägret i Jolumäe, Estland för bara några dagar sen, så allt är fortfarande ganska färskt.

Hur ser din roll ut i laget och hur har det gått för dig personligen under förberedelserna?

– Min roll i laget skulle jag säga är att bidra med ett bra försvar där jag oftast ska pressa över hela banan. Coachernas ambition är också att jag ska springa på breaks och bidra med mycket attacker offensivt. Personligen vill jag även kunna bidra med mycket energi både på och utanför planen. Förberedelserna har gått bra och jag känner mig redo.

När vi ändå pratar om förberedelser, hur har dessa sett ut i form av träningsläger och träningsmatcher?

– Det har varit en lång resa mot detta EM, en resa som egentligen började redan via Miki Herkel Cup i fjol, Baltic Sea Cup i Tallinn under nyårshelgen, läger i Ängelholm med tillhörande träningslandskamper mot Danmark, NM i Finland under midsommar innan vi nu avslutade med ett träningsläger i Joulumäe, Estland. Det höll på i tio dagar där vi tränade båda basket, fys och hade två träningsmatcher mot Estland där vi vann en och förlorade en. Hela den här resan har också inneburit ett stort egenansvar i form av träning på hemmaplan mellan de olika aktiviteterna, men det är något jag trivs med. Innan EM kommer vi även åka till Slovenien några dagar för att spela träningsmatcher och få chansen att träna och finslipa de sista detaljerna inför EM.

Hur bedömer du era chanser under EM? Vad måste fungera för att ni ska ha chans att vinna matcher? Styrkor/Svagheter i laget som du ser på det?

– Jag tror att vi har goda chanser under EM men att det kommer bli väldigt, väldigt tufft. Vi spelar i A-gruppen vilket innebär matcher mot de största och mest etablerade nationerna i Europa. För att det ska gå vår väg så tror jag att vi måste spela som ett lag, vi måste spela tillsammans och hjälpa varandra både på och utanför planen, det tror jag är viktig del för att vi ska lyckas. Våra styrkor som lag har i princip alltid varit vårt försvar, att släppa in väldigt lite poäng. Om försvaret fungerar som det ska brukar det även gå lättare offensivt. En annan styrka vi har inom laget är returer. Vi är grymt starka under korgen vilket vi kommer försöka nyttja till vår fördel.

– Svagheter vi har är att vi oftast har väldigt låg skottprocent, något vi behöver vi lägga lite mer fokus på. Vi har även stundtals svårt att hitta strukturen i anfall då vi ibland kan bli lite förvirrade offensivt, men det tror jag vi kommer att lösa under de sista förberedelserna i Slovenien då vi kommer ha chans att spela ihop oss lite till. Annars tycker jag att truppen är riktigt stark och att vi verkligen kan vara med och tävla med de bästa lagen.

Vad ser du mest fram emot när det gäller EM?

– Jag tycker det är väldigt svårt att peka ut en enstaka sak som jag ser fram emot för det är så mycket. Egentligen ser jag fram emot allt, hela grejen att få spela ett EM i Sverige-linnet kan jag tänka mig är riktigt mäktigt. Att få möta det bästa motståndet och får se vart vi faktiskt ligger jämfört med dem är också något som attraherar mig på förhand. Som sagt: jag ser väldigt mycket fram emot detta mästerskap och jag är rätt säker på att det kommer vara ett minne för livet.

Om vi lämnar EM för en stund och bara kort kikar i kristallkulan på det som komma skall, så byter du alltså klubbtillhörighet inför nästa säsong, från Brahe Basket till Wetterbygden Sparks. Hur gick resonemanget när du tog det beslutet?

– Jag kände att jag behövde lite miljöombyte. Jag har spelat i Brahe Basket i hela mitt liv och mitt hjärta kommer alltid slå lite extra för den föreningen. Men det passade mig i tiden att testa något nytt och det kändes även som ett naturligt val när jag också kom in på Sanda Basketgymnasium. Jag tror att Wetterbygden Sparks kan ge mig de utmaningar som jag behöver då de är en satsande förening och jag tror det passar mig väldigt bra.

Vad ser du mest fram emot när det gäller säsongen 2016-2017?

– Jag ser fram emot att, tillsammans med nya lagkamrater och nya coacher, kämpa för först och främst en plats i Superettan och sedan vidare till ett eventuellt kval till Basketligan Dam. Jag ser fram emot att få nya utmaningar och lära mig nya saker som gör mig till en bättre basketspelare.

Vad hoppas du kunna bidra med till Wetterbygden Sparks inför nästa säsong?

–  Jag hoppas kunna bidra med mycket positiv energi till laget som gör, att samtidigt som vi tränar och jobbar hårt, fortfarande har roligt tillsammans!

Wetterbygden Basketball och dess hela organisation vill passa på och önska Ebba lycka till under EM och samtidigt hälsa henne, och alla hennes andra lag/föreningskamrater, välkomna till vår förening i samband med upptaktsträffen som är satt till den 18 augusti.