EM-kvaldramat är över, Sverige i andra seedningsgruppen

6 februari, 2021

Nu vet vi vilka 16 länder som skall spela EM i sommar. Det blev riktigt nervpirrande i flera kvalgrupper, bland annat i H, där Nederländerna och Slovakien möttes i den sista matchen. Nederländerna skulle vinna gruppen vid seger, medan Slovakien skulle bli gruppvinnare om de vann med minst 10 poäng. Nederländerna hade alla chanser att ta matchen och vann returtagningen, men lyckades inte förvalta sina möjligheter, i synnerhet andrachanserna. Slovakien ledde med åtta med en minut kvar och lyckades i sista minuten dra ifrån till seger med elva, 71-60, och blev därmed gruppvinnare.

Även Montenegro gick vidare med sina 3-1 i matcher i gruppen efter storseger, 78-52 mot Israel. Dubljevic tog det lite lugnare den här gången, spelade strax under 22 minuter och satte åtta poäng och tog lika många returer.

Lettland gjorde en fin comeback i grupp. I sin enda match under det här kvalfönstret gjorde man det man kunde, besegrade stackars Tyskland med 78-57 och låg länge och väl under kvällen på den sista slutspelsplatsen, d v s som den femte bästa grupptvåan. Men Lettland snuvades i elfte timmen av Grekland, som i kvalets sista match mötte Bulgarien i grupp A. Grekland behövde vinna med 18 poäng för att gå förbi Lettland och efter ett rejält drama gick det precis. Grekland vann med 73-55, d v s exakt det som krävdes.

Fyra av lagen som var med i EM 2019, Storbritannien, Ungern, Lettland och Ukraina, föll på målsnöret i kvalet och kommer alltså inte att vara med i sommarens EM. Noterbart var att britterna var fyra, Ungern kom åtta och Lettland elva 2019. Rejält stjärnfall alltså.

De fyra nya länderna jämfört med slutspelet 2019 blev Bosnien, Kroatien, Grekland och Slovakien. Både Kroatien och Slovakien vann sina grupper, medan Bosnien var en av de tre grupptvåorna som vann tre av sina fyra matcher i kvalet. De sexton länder som spelar i EM i sommar är därmed de här:

Belarus, Belgien, Bosnien, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Montenegro, Ryssland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien och Turkiet.

Framåt våren kommer lottningen att ske. Om FIBA gör som vanligt, så kommer lagen att delas in i fyra seedningsgrupper, baserat på resultaten i EM 2019 och i kvalet. Med reservation för någon eventuell felräkning och att FIBA hittar på något annat (inte helt omöjligt), så kommer seedningsgrupperna att se ut så här:

GRUPP 1: Spanien – Frankrike – Serbien – Belgien

GRUPP 2:  Sverige – Ryssland – Slovenien –Italien

GRUPP 3:  Belarus – Tjeckien – Montenegro – Turkiet

GRUPP 4: Kroatien – Slovakien– Bosnien – Grekland

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.