Det var två lag som på förhand tävlade om först till fyra segrar och det blev tyvärr Eos Lund som kammade hem denna fjärde segern när de ogästvänligt nog betvingade Sparks med 68-56 i en tät fight på söndagseftermiddagen.

Matchinledningen gick i taktiserandets tecken och präglades av ett ställningskrig och bekymmer för båda lagen att hitta både flyt och nät. Efter knappa sex minuter var det lika på beskedliga 5 poäng. Därefter följdes lagen åt, det byttes poäng och ledning systerligt fram till det som skulle visa sig vara ett matchavgörande moment i slutet på första halvleken. Med två minuter kvar av halvleken och hemmaledning 31-29 satte först Ida Tryggedsson-Preetzman en trea som blev obesvarad för att senare två gånger spela fram Dubravka Dacic till dubbla tvåpoängare utan att Sparks lyckades omsätta något av sina anfall i hemmakorgen, 38-29 till Eos i paus.

I tredje perioden kröp Sparks sakta närmare och när Lollo Halvarsson gjorde periodens sista poäng hade vi krympt avståndet till minus fyra poäng (42-46) – hoppet levde definitivt.

I sista akten blev det väldigt tydligt vilka som skulle ”göra det” i hemmalaget. 20 av lagets 22 poäng i sista perioden bar den i förväg väntade trions signum. Sparks kom dock så nära inpå som 56-54 med knappa två och en halv minut kvar men roligare än så blev det inte för Sparks denna eftermiddag.

Om vi tittar på de i förväg tänkta ”matcherna i matchen” kan vi konstatera att Dubravka Dacic var precis så svår att tas med i färgen som vi befarat. Just i tresekundersområdet får vi nog hålla Dubravka som lite vassare än Lollo i dag men när Lollo backade ut och fick utrymme för halvdistansbössan gick den inbördes kampen över i Lollofavör (i alla fall om vi ser på saken med Sparksglasögon). Vad gäller guardkampen får vi motsvarande mån tillstå att ”segern” gick till Eos och Ida Tryggedsson-Preetzman. För Sparks del gjorde Sofia en stark första halvlek och Stephanie avslutade vasst men över 40 minuter måste vi lyfta på hatten för Ida.

Kampen mellan Leah Scotts attackspel och Sparks trepoängsskytte blev till ett klart övertag för hemmafavoriterna. Båda lagen hade läst på sin läxa; Leah hade inte samma procentuella utdelning som sina snittsiffror, men var ändå effektiv och satte också några distansavslut som vi inte hade hoppats på. Tyvärr så lyckades Sparks å sin sida inte komma till speciellt många trepoängsavslut; endast åtta lossades från avståndet, varav tre med lyckat resultat.

Vid en granskning av siffrorna från matchen kan konstateras att skottprocenten var förhållandevis lika, men att det avgörande skillnaden var antalet skott. Eos Lund tog 11 fler offensiva returer (vad gäller poäng efter offensiva returer så vanns den ”matchen” av hemmalaget med 20-9) och Sparks hade sex fler bortkastade bollar; antalet avslut äger sin betydelse.

Sparks förlorade mot ett för dagen bättre lag och vi gratulerar Eos Lund till viktorian. Vi gjorde på intet sätt en dålig insats och känner absolut att vi hade vittring. Vi ska göra allt i vår makt för att få en vändning på detta när skånetöserna gästar Huskvarna in på nyåret.

Nu tar vi nya tag – redan på lördag är det dags igen när obesegrade Alvik Basket gästar oss i Huskvarna Sporthall.