En grupperad ligaranking

6 augusti, 2020

Idag skall vi ranka ligalagen i grupper om tre, utifrån läget i trupperna såhär i början av augusti. En exaktare ranking får komma senare, när det fyllts på såpass bra i lagen att det låter sig göras.

När vi vet det mesta, om cirka en månad, kommer det ett definitivt tips på hur grundserien slutar. Och det blir fler än krönikören som kommer att lämna tips. Jag har bett några tidigare ligacoacher och några ytterligare personer vara med och som det ser ut blir vi 8-10 personer som kommer att bidra.

Det skall bli intressant att se hur de kommer att ranka lagen, men idag ser min grupperade ranking ut så här (utan inbördes ordning i grupperna):

Platserna 1-3: A3, Alvik, och Högsbo
De här tre förväntade topplagen är klara eller nästintill klara med sina lagbyggen. Det finns lite hål, inte minst hos A3 och Högsbo, men det finns ändå tillräckligt med resurser för att de här lagen skall vara rankade i topp. Kvartetten Thompson, Degbeon, Mazionyte och Stach kommer att göra stor nytta för A3, Alvik har hela sitt garde med McCarville, Juhlin, Ljunggren, Klara Lundqvist och de andra kvar, och Högsbo bygger sitt lag kring de starka korten Nofuente och Hyder, men har också en bra svensk bas med inte minst Ida Fredriksson, Elin Johansson och de nya, Louise Noaksson och Elin Ljungberg. När A3 brottats färdigt med sina skatteskulder tillkommer det säkerligen någon bra spelare, och både Alvik och Högsbo kommer, vad det lider, att ta in ytterligare var sin amerikanska.

Platserna 4-6: Luleå, Visby och Wetterbygden
Luleå tänker inte ta in någon ytterligare import på den här sidan årsskiftet. Det blir en svensk uppställning med Vesterberg, Ellen och Allis Nyström, och Nnamaka i täten, kompletterad med brasilianskan Costa. Och även om de har ett starkt lag, inte minst defensivt, så hamnar de just nu utanför topptrion. Visby har gjort några intressanta utländska värvningar, med de tre amerikanskorna Harrison, Christopher och Kelliher, och senast guarden Jen Ashton från Leicester Riders. Visby har inte djupet i laget, men har rekryterat bättre än på länge till nyckelrollerna. Även Wetterbygden har ett spännande lagbygge, med nya spelare, både utländska och inhemska. Miller, Fitzpatrick och Lundberg kompletteras av Evelyn Ovner, Debi Alem, Erica Iderstål, finskan Karsten och så är ju unga löftet  Emma Johansson kvar. Om coach Patel får ihop paketet så kan det bli riktigt bra.

Platserna 7-9: Eos, Mark och Södertälje
De här lagen har inte visat alla sina kort ännu. Det är bara halvfärdiga lagbyggen, som ännu inte går att bedöma så noga. Klart är att Mark har fyllt sin utomeuropeiska kvot. Den ser spännande ut, med Basset, Bennet och Freije, men Mark måste fram med några ytterligare namn för att det skall bli lag av det hela. Eos har sex spelare, med Dacic och Middleton i spetsen, redovisade. Men 4-5 spelare från förra årets lag återstår att offentliggöra och sannolikt tillkommer ytterligare en import. Södertälje är mest tveksamt i den här gruppen. Sex spelare är klara, bland dem amerikanskan Shawnte Goff, som tillsammans med hemvändaren Matilda Claesson och Sofia Hägg, utgör basen. Och nykomlingen Edessa Noyan blir kul att se. Än så länge finns dock ordentliga luckor, så det behövs några bra tillskott för att Södertälje skall kunna vara med i kampen om en slutspelsplats.

Platserna 10-12: Helsingborg, Norrköping och Uppsala
Naturligtvis väntar vi oss mer av Norrköping, men med bara fem spelare, bland dem återvändaren Lovisa Hjern, redovisade, så hamnar de inte bättre än så här. Uppsala verkar på nytt skrapa ihop ett lag från lite här och där. Sex spelare är klara, med amerikanska guarden Kristina Puthoff-King som det senaste tillskottet. Mer måste dock till för att rankingen skall höjas. Helsingborg har 2-3 spelare från de egna leden kvar att offentliggöra. Sedan är laget klart, och nykomlingen kommer alltså att spela med bara en import, grekiskan Vasiliki Louka. Och det blir ett läroår för HBBK.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.