En julmix

21 december, 2021

Vi blev snuvade på den enda ligamatchen innan jul, den som skulle ha spelats på tisdagen, mellan Visby och A3, eftersom Umeålaget drabbats av covid och hela laget sitter i karantän. Visby tilldömdes segern med 20–0 och går därmed till julvila som tvåa i grundserien. Den gratisvinsten innebar att Visby, med tio segrar den här säsongen, i praktiken har klarat en slutspelsplats, något som Ladies missat de två senaste säsongerna. Förra året behövdes det nio vinster för att komma åtta. Nu, med två fler lag i ligan, kommer det sannolikt behövas 11–12 och det skall inte vara något problem för Visby.

Det har varit en ganska händelserik på veckan, om än utan ligamatcher. Bland annat har vi fått reda på att SvT kommer att sända några grundseriematcher och hela finalserien, men också nästa års VM samt EM både 2023 och 2025.

Dessutom har Alviks head coach, Fotios Ioannidis, fått lämna sitt uppdrag. Hans mångårige assisterande, Keyvan Khazravi, lämnar också in. Ersättare för Ioannidis blir Janel McCarville, och den fråga man ställer sig om hon kommer att spelande coach eller enbart leda laget.

När jag efter beskedet fick kontakt med Ioannidis bekräftade han att beslutet var klubbens. ”Förmodligen hade de väntat sig mer av mig den här säsongen, Men det är ingen dramatik i det här. Jag lämnar Alvik med positiva känslor, och tackar för alla fina stunder jag haft i klubben”.

Ioannidis, som redan har gett sig i väg till hemlandet Grekland för julledighet, sa också att han kommer tillbaka: ”Jag stannar i Sverige och har redan fått förfrågningar från flera klubbar”. Nästan fyra år blev det för greken i Alvik. Han ledde klubben till ett cupguld och ett silver i vårens SM-slutspel. Innan tiden i Alvik var han head coach för AIK i dess enda säsong i SBL Dam, och har även coachat i SBL Herr, i Eco Örebro.

Några ligamatcher återstår innan kalenderåret är slut. På måndag spelas Wetterbygden-Helsingborg, Högsbo-Södertälje och Alvik-Borås, på onsdag Uppsala-Östersund och så avslutas året med Mark-Eos torsdagen 30/12.

Med någon form av logik, stödd av resultaten hittills under säsongen, är man benägen att säga att det lutar åt idel hemmasegrar, utom för Uppsala. Å andra sidan har ju resultaten så här långt inte visat på någon som helst logik. Därför är det bättre att avstå helt från att tippa och i stället avvakta och se vilka lag som bäst klarar av att smälta julskinkan.

Denna tisdag, 21 december, har vi också anledning att fira basketens födelsedag. Det är precis 130 år sedan James Naismith lanserade embryot till det som skulle bli basketsporten. Den första publika basketmatchen spelades i mars 1992 och sedan rullade det på. Sporten blev omedelbart väldigt populär och inom några år upptogs den av flera amerikanska college. Naismith själv blev coach på University of Kansas, men kommer inte att gå till historien som en framgångsrik sådan. Han vann nämligen 55 matcher och förlorade 60.

Naismith, kanadensaren som hade flyttat till USA, hann under sin livstid (han dog 1939) se sporten han uppfunnit, få global spridning. Basketen upptogs på det olympiska programmet 1936, då spelen hölls i Berlin, alltså bara 45 år efter att han nedtecknade de ursprungliga reglerna för den nya sporten.

Basketens regler har ju genomgått enorma förändringar sedan Naismiths dagar. Det kan diskuteras vilken regelförändring som betytt mest för spelet och dess utveckling, men flest röster får nog 24-sekundersregeln. Innan den introducerades fanns det ju ingen gräns för hur länge ett lag kunde ”hålla bollen” utan att göra ett skottförsök. Det ledde till rent komiska situationer, då t e x ett lag som var i tidig ledning bestämde sig för att bevaka sin ledning genom att helt enkelt hålla bollen inom laget resten av speltiden.

En NBA-match, som spelades 1950, slutade t e x 19–18, det lägsta resultat i ligans historia. Fansen började av självklara skäl tröttna på alla händelselösa matcher och något var tvunget att göras för att sporten inte skulle fortsätta gräva sin egen grav. Den person som såg till att en förändring kom till stånd var Daniel Biasone, ägare till NBA-laget Syracuse Natinals, numera Phildalphia 76ers.

Biasone började skissa på en tidsregel år 1951. Han räknade ut att lagen i NBA-matcherna i genomsnitt tog 60 skott, d v s 30 per lag, under 48 minuters speltid. Biasone kom fram till en skottklocka på just 24 sekunder för att den skulle fördubbla antalet skott. Efter en del experimenterande och några uppvisningsmatcher med den nya regeln började Biasone tjata på ligaledningen att ta till sig 24-sekundersklockan.

Det tog några år, men säsongen 1954–55 började NBA tillämpa regeln som förändrade spelet i grunden och la grunden till dess ökande popularisering.

Och slutligen ett par amerikanska nyheter:  I helgen genomfördes lotteriet inför WNBA-draften på våren. De fyra första valen i draften bestäms genom lottning. Lagen som deltar där är de som under den senaste säsongen placerade sig sämst i ligan, men det kan också vara lag som i en trade bytt till sig en plats. Den här gången deltog Indiana, Atlanta, Washington och Dallas. De hade i tur och ordning 44, 28, 18 och 10 % chans att få förstavalet. Trots Indianas odds blev det Washington som fick det första valet, Indiana det andra, Atlanta tredje och Dallas fjärde. Så kan det gå i lotterier!

Och så kan vi notera att världens bästa landslag, de amerikanska herr- och damlandslagen, har fått nya head coacher. Damlaget kommer att ledas av Cheryl Reeve från WNBA-klubben Minnesota Lynx och herrarna av Steve Kerr, Golden State Warriors. Bådas kontrakt sträcker sig över 2024. Varken Reeve eller Kerr är några nykomlingar på landslagsscenen. Båda har varit assisterande i de amerikanska landslagen.

Och därmed vill krönikören önska alla EN RIKTIGT GOD JUL!

 

 

 

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.