Fryshuset, med en seger på sina åtta första matcher i Basketettan, var uppgiften för Wetterbygden Stars utvecklingslag denna söndag. Allt talade för en jämn match eftersom Stars innehade tabellpositionen framför Fyshuset,  med två segrar i bagaget. Och så blev det också, om än inte hela speltiden, för en högst olycklig sekvens i slutet av matchen blev hemmalagets öde. Stars tvingades till slut ge sig med 77-85.

Ett inspirerat Stars ryckte inledningsvis fram till 9-2. Fryshusets spelare såg stela ut efter resan från Stockholm och kastade bort bollar, men jobbade sig så sakteliga in i matchen. Det krävdes en trea av Albin Atovic i slutsekunden av perioden för att den skulle sluta helt jämn, 21-21. Av Stars dubbellicensierade spelare hade Wiggo Wiberg svårt i början. Istället var det Erik Juhlin som höll poängnivån uppe för Stars, med sin elva poäng redan i första Q.

Lagen hade fem respektive sex turnovers redan efter tio minuter, en följd av att båda lagen har ett spel där de vill trycka upp tempot och gärna spelar försvar över hela banan för att försöka tvinga fram misstag av motståndarna. Och då går det ibland för fort för att vara hälsosamt.

Ett hot för Stars var att Fryshuset, som kom till matchen med bara åtta spelare, hade flera stora och kraftiga killar, som skulle bli tunga att möta för de unga Starsspelarna. Och så blev det också. Gästerna fick mycket utbyte av sina muskler i spelet under korgarna, men Starsspelarna måste ges beröm för det fina jobb man gjorde i returtagningen, som slutade jämn i matchen.

Matchen fortsatte vara jämn i den andra perioden. Wiberg kom dock igång allt mer med sitt attackspel och poänggörandet, men Fryshuset var snäppet före i målprotokollet. På nytt krävdes en trea precis i periodslutet, den här gången av Juhlin, för att lagen skulle gå till vila med en jämn ställning, 42-43.

Stars kom ut till den andra halvleken med en oerhörd intensitet, spelade tufft i försvaret och ryckte snabbt fram till en sjupoängsledning, ledda av Ludwig Forsberg och av Juhlins fortsatt fina skytte utifrån. Precis på periodsignalen, med Stars i ledning 65-61, kom en attack från en Fryshusspelare som Wiggo Wiberg försökte blockera. I landningen trampade Wiberg snett, och med en stukad fot i högläge fick han finna sig i att se resten av matchen från sidan.

Med sitt normalt starkaste kort satt ur spel fick man onda aningar inför sista perioden, men Starsspelarna trampade gasen i botten och gick fram till ledning 73-64. Från sidan såg det ut som om gästerna började tappa orken och inte skulle stå distansen ut. Men hux flux stod det 73-70 på tavlan, en ställning som varade flera minuter, när inget av lagen kunde producera framåt. Match stod bokstavligt talat och vägde. Vem skulle ta initiativet?

Det blev tyvärr inte Sparks. Laget började darra ordentligt, vilket möjligen kan skrivas upp på orutinens konto. Fryshusspelarna tog tillvara på tillfället när hemmaspelarna blev passiva och tveksamma, och inte fick i bollen. Gästerna gjorde skoningslösa 13-0 på Stars. Alfred Rehn satte två straffar med dryga minuten kvar, vilket var Stars första poäng på sex minuter. Men det var för sent. Fryshuset vann med 85-77 och gick därmed upp på samma antal vinster som Stars i Basketettans tabell.

De ödesdigra 5-6 minuterna och den sura förlusten får betraktas som läropengar för Stars, som inte kunde stänga matchen, i ledning med nio poäng, och sex minuter kvar. Men sådant händer och har hänt betydligt mer rutinerade lag. Det är som man brukar säga när sådant inträffar: bara att bryta ihop och komma igen.

Sammantaget vägde Fryshusets storlek och tuffhet under korgarna tungt. Där producerade de 50 av sina poäng. Stars tvingades i gengäld skjuta avsevärt många fler treor, men fick inte den utdelning man hade behövt, med tio av 35 satta. Returtagningen måste som sagt sättas upp på pluskontot, men på minussidan hamnade de bortkastade bollarna och straffkasten. 20 turnovers var i överkant och 50 % på straffarna svagt.

Individuellt svarade Erik Juhlin för mest poäng, 22. Wiggo Wiberg nådde på sina tre perioder upp i 19, och Ludwig Forsberg svarade för tolv. Bästa returtagare blev Wiberg med åtta, William Lightfoot med sju och Alfred Rehn med sex.

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg