En söndagskompott

17 januari, 2021

Det är nu inte länge kvar till det sista EM-kvalfönstret, som sträcker sig från 31 januari till 7 februari. För Sveriges del blir det spel i en bubbla i Podgorica, Montenegro. Matcherna spelas 3/2, 4/2 och 6/2, men Sverige har som bekant bara en match, den mot värdnationen Montenegro 4/2.

Som förra gången blir det inget träningsläger på hemmaplan, utan alla lag skall in i bubblan på fönstrets första dag. Att bubblan hamnade i Montenegro är ingen försämring för Sverige jämfört med det ursprungliga spelschemat, då ju matchen skulle spelas på bortaplan.

SBL Dam har förstås uppehåll under kvalfönstret. Den sista matchen, mellan Eos och Uppsala, spelas 30 januari, och spelet startar på nytt 9 februari. Alvik står just nu på 13 raka vinster och kommer att gå in uppehållet som serieledare. Tre matcher har Alvik kvar i januari, såvida ingen av matcherna skjuts upp. Och det finns risk för det, eftersom ryktena säger att Brommalaget åter är coviddrabbat. Ännu har dock inget besked kommit om måndagens match mot Wetterbygden.

Ännu återstår mycket innan grundserien avslutas 20 mars, men tendensen i toppen är att Luleå och A3 flyttar fram positionerna. Luleå har kommit en bit på vägen efter utskåpningen i Åkeshovshallen i början av säsongen och har nu fem raka. Det går dock inte att dra några större slutsatser av de senast matcherna, då Luleå mött 2x Wetterbygden, Visby, Norrköping och ett starkt decimerat Eos. Och stora besvär hade ju Luleå mot Norrköping, då det bara blev vinst med sju poäng. Men snart kommer Maggie Lucas in i laget och då får vi anta att Luleå blir ett lite annat lag.

Som jag tidigare sagt gör den som räknar bort A3 ett misstag. Laget som haft en ryckig säsong efter två påtvingade uppehåll, har visat allt bättre form. Det blir inget spel i Eurocup, så nu kan Enjebos lag fokusera fullt ut på ligan. A3 är med sina åtta raka ligans näst formstarkaste lag och har några av de bästa spelarna i densamma: Thompson, Stach, Degbeon och Mazionyte. Och på senare tid har spanjorskan Forasté spelat upp sig ordentligt. Ändå är känslan att det saknas ett kort i leken, och att det kan tillkomma ett sådant går inte att utesluta. Kanske fångar A3 upp Abigail Glomazic, som är tillbaka i Sverige?

Det största frågetecknet i toppen sätts förstås för Högsbo, och det allra största för Alexis Hyder, som fick en knäskada i bortamatchen mot Södertälje. Med redan Ivaskeviciute borta resten av säsongen och osäkerheten om när Nofuente kan vara tillbaka, ser det onekligen tveksamt ut. Inte heller vet vi ju när, och om, Elin Fredrikson och Elin Johansson är fullt spelbara.

Södertälje hade ju en enastående första halvlek mot Högsbo, då man i princip satte allt och ledde med 30 poäng. ”Det var helt galet” sa coach Lantto om de första 20 minuterna. Men matchen visade med önskvärd tydlighet hur sårbart Högsbo är just nu. Om inte situationen drastiskt förbättras, så är det fler lag än Södertälje som kan göra livet surt för dem.

Det här ger Norrköping en viss chans att slå sig in topp fyra, vilket naturligtvis skulle förändra situationen i slutspelet. Dolphins står på lika många vinster som Högsbo (8) och gör genomgående bra matcher, även de gånger laget förlorar. Det är ingen som får något gratis av Norrköping, som egentligen bara saknar ett vasst kort i rotationen. De får svårt mot lag som Luleå när 8-9 måste roteras in. Tänk er en stor kropp in i Norrköpings lag. Då kanske vi hade en titelkandidat i dem.

Södertälje gjorde som sagt en strålande match mot Högsbo och frågan är vad vi skall dra för slutsatser av den vinsten. Amanda Kantzy har lämnat laget för att spela i Polen och in i laget kommer istället bekantingen Dara Taylor, som tränat med klubben under en tid. Jag frågade Lantto om det blir ”small ball” i fortsättningen, eftersom man byter ut Kantzy mot guarden Taylor. Draget med Taylor istället för en stor spelare förklarar Lantto med att Mikaela Gustafsson snart förväntas tillbaka. Då blir saker och ting mer tydliga. Södertälje har saknat en utpräglad pg, vilket de nu får i Taylor. Och när Gustafsson är tillbaka får Cassandra Brown hjälp på det större positionerna.

Mikaela, är just nu med på varannan träning, mest av säkerhetsskäl, för hon skulle kunna köra ännu mer. Om allt känns bra så kan hon nog vara tillbaka när vi möter Mark 27 januari. Annars blir det efter landslagsuppehållet”, berättar Joakim Lantto om Mikaela Gustafsson.

Visby spelade med allra största säkerhet bort sina slutspelschanser när det blev förlust mot Wetterbygden i fredags. Men det var verkligen på håret, för matchen slutade 83-82 efter en avgörande tvåpoängare av Ashanti Coleman med några sekunder kvar. En ödesdiger turnover från Visby i slutet och det märkliga beslutet att efter näst sista time-outen gå till zonförsvar, bidrog till förlusten. Det var en ”give away” sa en person i hallen. En annan sak som hjälpte till att fälla Visby var ett ändrat domarbeslut. Med 1,5 minut kvar och likaställning, blåste den ene domaren en osportslig foul på en Sparksspelare. Efter ingripande från den andre domaren ändrades beslutet till en ”vanlig foul”. Istället för två straffar och bollen från sidan blev det bara Visbys boll.

Visby skall ha all heder av att man hållit sig i ligan under 37 raka säsonger, men klubben är på sätt och vis ligans ”problembarn”. Man har inte lyckats skapa någon basketkultur på ön, annat än runt damernas elitlag. Det finns inget basketgymnasium och ingen bas av egna spelare, vilket förstås blir oerhört svårt i längden. Jag vet inte om det är orken, lusten eller viljan som saknas för att bygga upp något stabilt och långsiktigt. Ett som är säkert är att det kräver tillförsel av kompetens och massor av hårt arbete.

En person som allt oftare syns i Ladies sällskap är Eos förre coach, Xavier Hernandez Bofill. Han bor numera i Stockholm, men var med under matchen i Huskvarna och skulle åka med laget även till lördagens möte med Norrköping. Den naturliga frågan till honom var givetvis om han var på gång till Visby. ”Vi får se”, sa Bofill, som berättade att han just nu bara försöker hjälpa dem med lite saker. Vi får se hur det utvecklar sig, men den utvecklingsinriktade spanjoren vore kanske ett bra kap för Visby.

Wetterbygdens seger i fredags innebär inte att slutspelsplatsen ligger nära till hands. Tvärtom vill det till en ordentlig spurt för att åttondeplatsen skall nås. Sjua, med fem segrar, ligger just nu Södertälje, som tycks vara på g, och åtta Uppsala, med samma antal vinster som Wetterbygden, fyra. Men Uppsala har bara spelat tio matcher mot Sparks 14, och med det lag som Uppsala har, inte minst vad gäller storlek, skulle det vara en rejäl missräkning att hamna under strecket när grundserien är avklarad. Uppsala har hållit en bra nivå under sina tio matcher, tagit vinsterna mot de svagare lagen och hållit spelet uppe på ett bra sätt mot de bästa.

En viktig match kommer att spelas kommande lördag, då Uppsala tar emot just Wetterbygden. Uppsala vann med tio poäng i Huskvarna och en ny seger mot Sparks skulle göra att de kommer på säkrare mark och gör läget ännu svårare för Wetterbygden.

Inte heller Mark eller Helsingborg kan rimligen aspirera på en åttondeplats och därmed nå slutspelet. De båda lagen möts för övrigt i måndagens tv-sända match, som spelas i Helsingborg. Vi får se vad främst vad Mark kan ställa till med i slutomgångarna av ligan. Laget har ju spelat allt bättre när de tre amerikanskorna åkte hen. Borta ur laget är också Miranda Eldebring och Ruba Abo Hashesh, men i gengäld är de tre nya amerikanskorna Taylor Edwards, Chance Graham och Jordan Agustus nu spelklara. Även Charlotta Dahl tycks vara väg tillbaka in i laget. Vad inte minst amerikanskorna kommer att prestera blir förstås avgörande för om det skall kunna bli ytterligare någon vinst.

EM-kvalfönstret finns anledning att återkomma till. Vi skall just nu bara konstatera att fyra ”förståsigpåare” har vågat sig på några förutsägelser om sommarens EM-slutspel. En av de fyra är för övrigt den brittiska stjärnan Johanna Leedham-Warner.

Frågorna som panelen fick svara på var vilket lag som imponerat mest så här långt i kvalspelet, vilken ”stornation” som riskerar att missa slutspelet, vilken spelare som kommer att få ett genombrott i EM, vem som är MVP-kandidat och vilka lag som kommer att ta medaljerna i EM.

Vi nödgas konstatera att Sverige och svenskorna inte nämns någonstans, vilket möjligen kan vara bra, eftersom det ofta är bra att slå ur underläge och vara ”underdogs”. Alla fyra utser Frankrike till den stora favoriten och lite överraskande tippar tre av dem Tyskland på medaljplats. Frankrike får också alla MVP-rösterna och överraskande är också att två av dem tror på Sandrine Gruda. De övriga röstade på respektive Marine Johannes och Alexia Chartreaux.

Till sist skall vi notera att ingen numera ens försöker hålla isär politik och idrott. Med allt som hänt, inte minst under det senaste året, är intrycket snarare att idrotten håller på att ”överpolitiseras”. Det senaste är att ishockey-VM skall flyttas ifrån Belarus, efter påtryckningar från både spelare och ledare.

Det är gott så, d v s att den belarusiska regimen får en ordentlig knäpp på näsan, inte minst diktatorn Lukasjenko, som för övrigt är en ivrig hockeyfantast. Men frågan är förstås vad som blir nästa steg och var gränsen skall dras, när det t e x gäller att bojkotta evenemang.

Om vi skall bojkotta Belarus, hur gör vi då med andra diktaturer, länder som anses vara odemokratiska och som har en syn på medborgerliga rättigheter som är främmande för oss i västvärlden? Hur gör vi t e x med Kina, med Turkiet och Ryssland?

Hur ställer vi oss till idrottsevenemang i länder som tillämpar medeltida styrelseskick och lagstiftning, och där inte minst kvinnoförtrycket är starkt, som Saudiarabien, övriga gulfstater och andra islamiska diktaturer, som Iran? Frågar ni mig så är det ingen tvekan om fler länder än bara Belarus helt borde bojkottas. Vi har ingen anledning att rättfärdiga dessa tyranner genom att unna dem pr-stinna internationella idrottsevenemang.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.