En torsdagspyttipanna

26 mars, 2020

I krisens spår har även basketklubbarna börjat använda sig av den nyligen införda korttidspermitteringen. Det har t ex skett i både Södertälje och Luleå. Vid sidan av coacher och spelare har ju många klubbar administrativ personal på avlöningslistan. Och det kan handla om många personer i den senare kategorin, som mest drygt tio.

Att vissa klubbar kan ha många anställda hänger mångt och mycket samman med de inkomstbringande ungdomsturneringarna, som drivs runt om i landet. Flera av dem kommer inte att kunna genomföras, några möjligen skjutas upp, men förhoppningsvis kommer regeringens nya stöd till idrottsrörelsen att ge klubbarna plåster på såren.

Men det är förstås bara en del av problemet. I några fall har t ex stora publikintäkter uteblivit. Och ingen kan väl ännu riktigt överblicka hur stora skadorna blir. Näringslivets enorma problem gör t ex att sponsorsidan kan bli en riktig rysare framöver. Det skulle inte komma som någon överraskning om företagen drar ordentligt i sponsringshandbromsen.

Det är rejält krisläge för många ligaklubbar. Och allt sprider sig som ringar på vattnet. När spelarna inte får spela, kan domarna inte döma. De svenska ligadomarna är ju inte proffs, men det måste svida i skinnet för många av dem när extrainkomsterna från alla slutspelsmatcher uteblir. Och när ingen idrott pågår drabbas ju även andra som är beroende av den för sin försörjning. Kommentatorskollegorna på Sportsground står ju t ex nu helt utan arbete. Många av dem är frilansare och har kommenterandet som heltidsjobb. Det är hårda tider på många håll.

Ett jobb som head coach i SBL Dam är nu ledigt. Wictor Wideheim, som under fyra år coachat Helsingborgs damlag, slutar av personliga skäl. Beskedet om hans avhopp kommer i stort sett samtidigt som vi fått veta att HBBK fått en ligaplats till hösten.

Det är förstås tråkigt att Wideheim kliver av, och man kan inte låta bli att dra paralleller till Högsbo, vars flerårige coach, Andreas Johansson, lämnade sitt uppdrag när klubben tog steget upp för två år sedan. Helsingborgs sportchef, Per-Åke lundquist, har sagt att rekryteringsarbetet efter en ny coach redan är igång. Det finns en lista med namn som man vill kalla till intervjuer. Klart är i alla fall att Yohanna Araya, som ingått i damlaget, kommer att lämna spelarrollen och ta uppdraget som assisterande coach. Araya, som har gått Luleå BG, har tidigare ligaerfarenhet, från Sallén.

Självklart säger vi grattis till Helsingborg, som nu ser till att antalet lag i ligan blir tolv. Lätt blir det naturligtvis inte för nykomlingen, vars lag till hösten kommer att ha en bas av de befintliga spelarna. Man hoppas kunna komplettera det i huvudsak unga och orutinerade laget med tre nyförvärv, men av allt att döma blir det ingen generös budget som kommer att stå till förfogande för den nya head coachen. Lundquist säger att ”den vi bestämmer oss för måste vara beredd på att jobba med något mindre resurser”. Mindre än ett ”normalt” ligalag får man anta att han menar.

Inte allt för länge sedan var jag i kontakt med en av ligans klubbdirektörer gällande en av klubbens spelare. Min fråga till klubbdirektören var hur det kom sig att klubben höll på beskedet om när spelaren skulle debutera, så att man slapp spekulationer.

Klubbdirektören svarade att ”spekulationer och gissningar är en del av idrott på hög nivå. Spekulationer skapar mer värde. Och så är det en del av spelet mellan föreningarna. Jag tycker det hör till och det funkar på högsta nivå.”

Nog har vi märkt att coacher och lag försöker mörka saker för att skaffa sig en fördel, om än på kort sikt. Men vad gäller idrott på den högsta nivån, var den här klubbdirektören ute på 15 famnar. På den högsta nivån i de stora och mediala idrotterna råder istället total transparens. Det är inte bara ett måste, utan även en hederssak. Klubbarna kan helt enkelt inte kunna komma undan med något annat. Alla intressenter, vilket inkluderar ligaorganisation, motståndare, allmänhet och spelbolag, kräver total öppenhet och uppriktighet; om vilka som spelar, vem som inte gör det, vem som är frånvarande på grund av sjukdom, skada eller annat, längden på frånvaron och orsaken till den, och när spelaren återkommer på planen.

Det är helt uppenbart att den nämnda transparensen inte råder överallt i SBL Dam. Mitt förslag är att den snarast börjar göra det.

Det här året vi kommer vi, av kända skäl, få genomlida en längre silly season period än normalt. Genomlida är rätt ord, eftersom det vanligtvis krävs närmast ett detektivarbete för att få reda på hur lagens trupper utvecklas.

Låt oss hoppas att det här blir året då alla klubbar sköter sin kommunikation exemplariskt. Och inte bara när coacher och spelare blir klara, utan även när de blir skadade, återkommer i spel, blir hemskickade, liksom andra vitala nyheter.

Det stora problemet är att alla gör på sitt eget sätt. Allt blir väldigt spretigt när klubbarna använder olika kanaler på olika sätt och vid olika tidpunkter. När de över huvud taget kommunicerar, för det gör ju inte ens alla.

All heder till de klubbar som ändå försöker sköta de här sakerna på ett bra sätt. De skickar ut pressmeddelanden och informerar på sin hemsida. De här klubbarna använder sociala medier precis på det sätt som de skall, nämligen att flasha ut nyheten och hänvisa till hemsidan, där den kompletta informationen finns.

Någon måste tala om för alla inblandade hur viktig den här frågan är, för den polletten tycks inte ha trillat ned. Det går bra att gnälla om att publiken inte kommer, att så få är intresserade av dambasket, etc. Men kan man inte få upp intresset på annat sätt så kan man i alla fall se till att det inte finns något att klaga på när det gäller klubbarnas och ligans externa kommunikation. Man måste låta omvärlden veta att man lever och är på hugget. Det är en åtgärd som inte kostar särskilt mycket men som skulle skapa mycket good will. Och det hjälper inte att någon på ligaföreningen basunerar ut budskap om ”bekräftat” när ett lag har signat en ny spelare. Långt därifrån.

FIBA, det internationella basketförbundet, har 213 nationella medlemsförbund. Hur går det ihop med att det finns 201 stater i världen? Det korrekta att säga är att det finns 201 självständiga stater. Definitionsmässigt skall det i en självständig stat finnas ett eget territorium och en egen regering. FN:s medlemsstater uppgår till 193. Utöver det har två länder ”observationsstatus” (Vatikanstaten och Palestina) och ytterligare sex länder är ”delvis” erkända som självständiga (bland dem Taiwan, Västsahara och Kosovo) men inte medlemmar i FN. Totalt alltså 201.

Skälet till att FIBA har fler medlemsländer än det finns stater är att det finns länder som har begränsad självständighet och oftast är en del av en större stat. Exempel är Puerto Rico (USA) och Gibraltar (Storbritannien), och som internationellt spelar under egen flagg. Om man räknar in de här länderna kan man komma upp i 246 länder i världen.

Man kan i alla fall säga att basketen är utspridd i världens alla hörn. Och finns inte ett ”nationellt” förbund så kan man i alla fall vara säker på att där spelas basket. Dock inte för stunden, för det är stiltje överallt.

WNBA, som har den udda säsongen maj-oktober, hoppas dock fortfarande att säsongen skall kunna starta som planerat, 15/5. Det är nog knappast troligt att det kan ske, men draften kommer i alla fall att genomföras 17 april, men som väntat on-line.

I WNBA har man hur som helst haft tid att förbereda olika scenarier och troligen får man tillgripa en alternativplan, med senare ligastart. Då kommer det nog att handla om att förkorta grundserien och möjligen också slutspelet. Om det inte går så illa att man tvingas ställa in hela säsongen.

Som etta i draften kommer New York att välja Sabrina Ionescu, som planenligt fick utmärkelsen som collegebasketens bästa spelare. En mediapanel bestående av 30 personer deltar i omröstningen och Ionescu fick alla 30 rösterna. Enda gången det tidigare har hänt var när Breanna Stewart fick utmärkelsen.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.