En virtuell grundserietabell

23 februari, 2021

Det blev några intressanta, om inte överraskande resultat, i helgens ligaomgång. Alviks segerrad bröts uppe i Luleå, men någon fara för grundseriesegern skall det inte vara ändå. Det blir ju lite annorlunda spel för Alvik när McCarville saknas och den här gången hade hon verkligen behövts.

Matchens avgörande skede kom mitt i tredje perioden, då Alvik ledde med tolv poäng, men inte lyckades hålla i det, för resten av quartern blev helt och hållet Luleås. En stunds zonförsvar hjälpte till i upphämtningen. Och sedan var Luleå bättre i sista perioden. Allis Nyström och Matilda Ekh satte 48 tillsammans, och lika mycket fick Klara Lundquist och Abigail Asoro ihop. Alviks värvning av Asoro är verkligen en fullträff. Hon kommer att bli nyttig i slutspelet.

Det var en bra seger för Luleå, som dock fick se Maggie Lucas kliva av med noll poäng. Anna Stern höll Lucas i strama tyglar genom att ”punktmarkera” henne, för att använda en fotbollsterm. Stern vek inte från amerikanskans sida, inte ens för att hjälpa, och Lucas fick faktiskt bara fyra möjligheter att skjuta bollen. Jag skrev ju för ett tag sedan att jag var nyfiken på vad Lucas kan tillföra till laget när motståndet hårdnar och hon inte lyckas i skyttet eller ens kommer åt att skjuta. Svaret den här gången blev ”inte särskilt mycket”. Lucas var faktiskt den enda i Luleå som gick minus under sin tid på plan, och rejält också.

Bortaseger blev det däremot när Högsbo gästade A3. Högsbo har verkligen vaknat till liv och har nu på fem dagar slagit båda Luleå och A3, vilket imponerar storligen. Det finns ju en del personalbrist i Högsbo, men man lyckas använda de resurser som finns på ett bra sätt. Med det schema Högsbo har kvar, kommer laget att sluta grundserien med minst 16, möjligen 17, vinster. Därmed har man ett halvt grepp om fjärdeplatsen, för det innebär att Norrköping måste vinna resten om de skall sluta före Högsbo i tabellen. För att klara den biffen måste både Högsbo och Alvik besegras, vilket kanske inte är realistiskt.

I Janee Thompsons frånvaro kunde Högsbo kontrollera händelserna mot A3. Nofuente styrde med säker hand sitt lag till segern. Receptet var att bestämma och hålla nere tempot i matchen, vilket med facit i hand var det enda rätta. Det gjorde att de viktiga spelarna kunde gå tunga minuter, inte minst att Hyder och Perry orkade och inte behövde foula ut sig av ren trötthet. Och det gjorde att Högsbo kunde komma tillbaka i slutet och vinna med 74-68.

A3 har visserligen inte heller den vassaste av rotationer och det blev ju inte bättre den här dagen då deras ”floor leader” saknades. Emma Stach fick spela hela matchen och gjorde vad hon kunde, men hölls ordentligt i schack av Noaksson. Spanjorskan Forasté fick däremot bara strax under 14 minuter. Hon var den enda i A3 som gick plus på planen. Det hade nog varit nyttigt att använda henne mer i matchen.

Även Wetterbygden tog en viktig seger, mot Eos med klara 65-56, och fick därmed revansch efter den knappa förlusten mot Uppsala i onsdags. Eoscoachen, Jan Hricko, sa innan matchen att det skulle hänga på tre saker för hans lag: försvaret, returtagningen och turnovers. Och Eos lyckades riktigt bra i de avseendena. Laget släppte bara in 65, vann returtagningen klart, och hade 14 turnovers, en siffra som de flesta lag kan leva med.

Men det Eos glömde vara att skjuta i bollen. Det blev anskrämliga 2/24 på treorna, vilket inte ens ger en tvåsiffrig procent. Högst bidragande till det utfallet var att hemmalaget lyckades väldigt bra defensivt. Eos fick en del öppna skott, men merparten kom under stor press. Det visade vikten av att kunna göra ordentliga ”close outs”, något som Sparks blivit allt bättre på.

Wetterbygden har ännu häng på en slutspelsplats, med fyra matcher kvar. Sparks, som ligger nia, har sex vinster, en mindre än nuvarande åttan, Uppsala, och två vinster efter Eos och Södertälje. Uppsala har dock en match mindre spelad och har inbördes på Sparks. Chansen att Wetterbygden skall kunna slingra sig förbi Uppsala i tabellen är nog utopisk, för Uppsala tog en blytung vinst borta mot Södertälje på måndagskvällen efter en match som i andra halvleken såg ut att vara hemmalagets. Men Uppsala, som fortfarande har två av sina viktigaste spelare borta, och tvingades gå runt på sju spelare mot Södertälje, hittade någonstans krafterna och orkade komma tillbaka och till slut vinna efter en trea av Amanda Tivenius.

Det var en riktig kämpaseger, där Uppsala profiterade stort på insideduon Tivenius och Zenta Melnika, som svarade för 19+17 och 19+12 i poäng och returer. Hela 36 av Uppsalas poäng kom i det färgade området.

Södertälje är inne i en riktigt svag period, vilket är märkligt eftersom både Dara Taylor och Mikaela Gustafsson nu är med i matchen. Visst, Södertälje lider oerhört av att man saknar storlek och kompetens inside, men förmår inte riktigt använda de styrkor som laget har, till sin fördel i matcherna.

Wetterbygdens bästa chans att nå slutspel ligger nog i att komma upp på samma antal vinster som Södertälje, vilket kräver att de senare kammar noll i sina fyra återstående matcher. Lagen möts 13 mars i Huskvarna i en match som kan vara direkt avgörande. Första matchen vann Södertälje med två poäng. Om Sparks tar matchen 13 mars med tre poäng eller mer och sedan vinner ytterligare en sina resterande matcher, så slutar Sparks serien på åtta vinster. Sparks har följande matcher kvar: Norrköping (h), Mark (b), Södertälje (h) och A3 (b).

Södertälje å sin sida har ett tufft program: Eos (b), Alvik (h), Sparks (b) och Luleå (h), men kommer givetvis att strida till sista blodsdroppen för att ta den seger som säkrar slutspelplatsen. Den kan komma redan på lördag, mot Eos i Lund. Och ett scenario som inte kan uteslutas är att t o m tre lag kan hamna på åtta vinster, och då blir det inbördes tabell mellan lagen.

Fem lag är matematiskt klara för kvartsfinalspel: Alvik, Luleå, A3, Högsbo och Norrköping. Om alla återstående matcher slutar med seger för de just nu bäst placerade lagen, så kommer grundserien att få det här slutliga utseendet. Det är alltså inte mitt tips utan en statisk uträkning:

 1. Alvik 21-1
 2. Luleå 19-3
 3. A3 17-5
 4. Högsbo 17-5
 5. Norrköping 14-8
 6. Södertälje 11-11
 7. Eos 10-12
 8. Uppsala 10-12
 9. Wetterbygden 7-15
 10. Visby 4-18
 11. Mark 2-20
 12. Helsingborg 1-21

Eos har inbördes på Uppsala och kommer därför före i den här virtuella tabellen. Placeringarna A3 och Högsbo avgörs av att A3 just nu har den bästa målskillnaden totalt sett, eftersom lagen är helt jämna i sina inbördes möten. Men det kan ju ändras, liksom mycket annat. Och den enda vi nog kan vara säkra på att den slutliga tabellen inte kommer att se ut som den virtuella.

.

 

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.