Eos har hittat sin head coach

10 september, 2020

Det har varit en händelserik torsdag. Först nåddes vi av beskedet att Matilda Ekh kommer att stanna i Sverige och fortsätta spela med Luleå. Att Ekh blir kvar är förstås kul för ligan som helhet och mumma för Luleå. En redan stark trupp blir ännu vassare.

Hennes debutsäsong i ligan, 2019/20, blev som bekant minst sagt speciell. Hon kom från nästan ingenstans, spelade oerhört moget trots sin ringa ålder , slog sig in i Luleås förstauppställning och och utsågs till ”Årets stjärnskott” i ligan,  Ekh slutade säsongen med nästan 23 minuters speltid snitt, 8,5 poäng och 3,2 returer. Debut i Eurocup blev det också, liksom kallelse till hennes första seniorlandslagsläger.

Matilda Ekh hade ju sedan tidigare ”skrivit på” för Michigan State, men har på senare tid tvekat om collegespelet. Vad hennes beslut att inte åka iväg betyder för hennes eventuella möjligheter att i ett senare skede ansluta till Michigan State är inte bekant. I dagens pressmeddelande från Luleå säger Robin Sandberg  att Ekhs collegespel ”blev framflyttat”, vilket antyder att det blir av i ett senare skede.

Antagligen har Matilda Ekh fått löften om kunna att ansluta vid ett senare tillfälle, möjligen för att hon ännu inte spelat någon collegematch, för enligt NCAA-reglerna är det normalt inte tillåtet att spela för något annat lag när en spelare ”tillhör” en skola. Då blir man ”ineligible”, d v s  inte kvalificerad att spela på college.

Vi noterar också att Eos har hittat en ny head coach till sitt ligalag. Den tilltänkte, Xavier Hernandez Bofill, skiljdes ju från sitt uppdrag förra veckan, enligt uppgift för att han agerat i strid med föreningens värderingar.

Den som skall leda laget i fortsättningen är slovaken Jan Hricko, som känns som ett bra kap. Hricko är en välmeriterad 39-åring som har varit head coach i flera klubbar i den slovakiska ligan: Cassovia Kosice, Bam Poprad och förra säsongen i Slovanka MB Tabor. Hricka har även varit assisterande i Young Angels, coachat slovakiska u-landslag och är för närvarande assisterande i det slovakiska seniorlandslaget.

Det blir snabba ryck för Jan Hricko, som anlände till Lund i onsdags. Han hinner med tre träningar med laget innan det är dags att bege sig till Huskvarna för spel i John Bauer Hotel Cup i helgen.

Slutligen har Alvik meddelat att anställningen för klubbdirektören Henrik Nilsson avbryts. Nilsson, som kom till Alvik från motsvarande uppdrag i fotbollsklubben Brommapojkarna, hann inte ens vara på sitt jobb under två månader innan det blev ett avslut.

Nilsson hamnade i hetluften på sociala medier efter en händelse på basketens förbundsmöte, där han uppges ha ifrågasatt att SBBF ibland använder sig av en logotyp med en knuten svart hand i sin externa kommunikation. Jag har inte hört Nilssons inlägg på förbundsmötet, men när saken uppmärksammades och fick spridning, gick klubben ut med ett meddelande, vars andemening var att man tog avstånd från hans uttalande. Efter ett sådant tydlig markering från klubben och dess styrelse, kom inte entledigandet av Nilsson som någon större överraskning.

Henrik Nilsson får alltså inte chansen att visa vad han kan göra för Alvik. Jag känner honom inte, men fick för ett tag sedan ett meddelande från en person i de inre kretsarna i Alvik, som löd: ”Den nye klubbdirektören är en bra person. Han försöker ge klubben ett lyft, är verkligen seriös och vet vad jobbet går ut på”.

Oavsett vad som hänt, och hur, är det trist att det skulle sluta på det sättet, för basketen behöver verkligen nya impulser på ledarnivå från andra idrotter.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.