Segern mot Norrköping Dolphins (67-60) känns fantastisk på flera sätt. Två poäng på tabellkontot smakar naturligtvis fågel, men minst lika härlig är känslan att Wetterbygden Sparks är med på allvar och att man har ett damligalag som inte bara deltar utan också tävlar, och det på riktigt!

Första perioden var rena skyttefesten, främst från Sparks sida – men 18 Norrköpingspoäng är inte heller lite i en period där Sofia Pelander i färgen och Lovisa Hjern med varderas sex poäng var bortalagets bästa producerare. I hemmalaget var det skottandet från trepoängsland som var otroligt lyckosamt där totalt sex av sju försök hittade bara garn, varav tre från Emina, två från Cajsa och en från Stephanie. Som mest var hemmaledningen 14 poäng (28-14) innan Norrköping Dolphins avslutade med periodens fyra sista poäng.

I andra perioden var det sämre ställt med träffsäkerheten från hemmahänder då man hittade bara precis tvåsiffrigt medan bortalaget höll sitt snitt och skickade i 17 poäng. En snöplig turnover när Sparks hade sista skott gjorde att Shaylen Burnett kunde lirka i halvlekens sista poäng till 38-35 och det var naturligtvis match på riktigt igen. Fröknarna Pelander och Hjern fortsättningsvis de som ställde till mest förtret för hemmaförsvaret.

I tredje perioden var det ånyo Sparks som startade bäst. Två säkra Lollostraffkast och en patenterad Cajsatrea följdes upp av en läcker assist från Jelena Krsmanovic till ett trepoängsspel signerat Lollo Halvarsson och Sparks var upp med nio poäng. Sista dryga 5,30 av perioden var det dock ”locket på” – inga fler Sparkspoäng och när Shaylen Burnett fortsatte den fula ovan att avsluta en periods målande, denna gång genom ett ”and-one-spel” var det 50-46 inför avslutande akten. Två perioder med väldigt skral hemmautdelning alltså.

Knappa tre minuter in i den avslutande akten var Dolphins så nära ikapp det går att komma när resultattavlan lyste 55-54. Två missade trepoängsförsök senare hade bortalaget chansen att för första gången sedan minut ett av matchen gå upp i ledningen. Tufft hemmaläge naturligtvis efter att ha varit i förarsätet i princip hela fighten. Bra Sparksförsvar omintetgjorde de Norrköpingska ambitionerna och via en förlösande trea från Stephanie Gardner fick man lite luft i poängprotokollet igen. Efter en missad bortatrea satte Sofia Hägg ett otroligt viktigt skott fram till 60-54, hennes två enda poäng, men ack så viktiga i ett halvkrampartat läge – starkt gjort!

När Emina Busatlija därefter stal bollen, blev foulad och säkert begravde kasten var Sparks återigen i ett klart slagläge och denna gången lyckades inte gästerna ta ikapp. En av Sparks mest tongivande spelare, Cajsa Uhrström (ifjol i just Norrköping Dolphins), fick äran att punktera fighten med sin fjärde lyckade trea (på fem försök) till 67-58 med minuten kvar.

Utöver Cajsa Uhrström spelade Emina Busatlija och, som vanligt, Lollo Halvarsson. med hög effektivitet. Trion var också poängbäst med 16, 20 respektive 14 poäng. Jelenas fem assists smakar också mumma och återigen ska noteras betydelsen av Sofias iskottade poäng i ett viktigt läge. Det är alltid tuffare att skjuta i bollen när man tidigare inte haft flytet.

Norrköping Dolphins hade i tidigare nämnda Sofia Pelander och Lovisa Hjern sina två vassaste aktörer och även Shaylen Burnett kom igång i den andra halvleken och blev bästa poänggörare med sina 17 poäng.

Wetterbygden Sparks vill pasa på och tacka för ett härligt läktarstöd, extra roligt med besök från Anna Dahls moderförening, Västervik Basket.

Detta sover Sparks-tjejerna gott på innan man börjar laddningen inför nästa helgs tuffa bortakamp mot Eos Basket nere i Lund.