Förhoppningsfullt i Luleå

15 april, 2020

Häromdagen skrev jag några rader om hur situationen ser ut i Wetterbygden och hur man i klubben ser på framtiden. Idag skall vi höra samma sak från Luleå, som förklarades som SM-vinnare när spelat i ligorna avbröts. Nu skulle vi enligt ordinarie tidplan ha varit inne i finalspelet i SBL Dam. Där hade Luleå räknat med att vara den ena parten, men så blev det ju inte, av bekanta skäl.

Luleå var den klubb som drabbades hårdast av att slutspelet inte kunde genomföras. Inte bara blev man av med vad som kunde ha blivit sju utsålda hus i LEA. Luleå kunde inte heller genomföra sin hyllningsmatch i den sista grundserieomgången, då man med pompa och stå skulle fira sitt 40-årsjubileum. Dessutom missade man alla intäkter från restaurangen i arenan som klubben är hälftenägare i tillsammans med Luleå BC. Det var illa nog att restaurangomsättningen i samband med matcherna försvann, etter värre att när restaurangen tvingades stänga tappade man också alla konferenser och event, som normalt är rejält inkomstbringande. Som om det inte vore nog, gick även klubbens huvudsponsoravtal ut.

Att allt det här kostade flera miljoner i uteblivna intäkter, bekräftade klubbdirektören Christer Sehlin, när jag pratade med honom.

-Det är klart att det är kännbart. Det är verkligen annorlunda tider. Man kan inte göra annat än att ta ett steg i taget, säger Sehlin.

-Allt gick så fort när pandemin slog till och basketen stängdes ned. Det blev till att jobba hårt med krishantering och snabbt försöka kapa kostnader. Det blev t ex bråttom och kostbart att få hem alla spelare så snabbt som möjligt.

På restaurangen avslutades alla provanställningar och timanställningar, och de två heltidsanställda permitterades. Likadant skedde med alla anställda i klubben, inklusive coacherna, men inte spelarna som i huvudsak är anställda på 8-9 månader.

Arbetet just nu handlar väldigt mycket om att få en bild av hur det kan komma att se ut i höst, och framför allt att prata med klubbens partners om framtiden. Det är inte bara det att huvudsponsorn har klivit av. Flera andra är av naturliga skäl osäkra och måste vänta med sina besked, men i några fall är ändå avtal för nästa år redan tecknade.

Trots den osäkra situationen inför nästa säsong, som t ex gör att Luleå ännu inte kan ta beslut om vilka spelare man kan ta in eller om det blir spel i Eurocup, så har Sehlin ändå en förhoppningsfull och beslutsam inställning:

-Vi får inte riskera att damidrotten skickas 15 år tillbaka i tiden på grund av allt som händer. Vi kommer att jobba hårt för att fortsätta bana väg för dambasketen, att ge spelarna bra förutsättningar och goda villkor. Vi skall fixa det här, och jag räknar med att vi kommer att ha ett slagkraftigt lag till nästa säsong.

Som ledare av grundserien när ligan avbröts utsågs Luleå till svensk mästare, och det efter en säsong då man kom tillbaka efter ett helt misslyckat 2018/19. Sehlin beskriver klubbens säsong som en stark prestation, inte bara resultatmässigt. Det var också ett riktigt bra år på så sätt att saker som laganda, trivsel och motivation var på topp. Ett tecken på det är att alla i laget har uttryckt vilja att komma tillbaka. De utländska spelarna har t ex sagt att de har spelat i bättre lag och ligor tidigare, men inte någonstans trivts så bra som i Luleå, med förutsättningarna, organisationen runt laget och publikintresset.

Läget i Luleå just nu är att coacherna, Robin Sandberg och David Nilsson, är kontrakterade. På spelarfronten har klubben avtal på 1+1 år, med Allis Nyström, Chioma Nnamaka och Felicia Ponturo. Det första avtalsåret är förbi, och man räknar med att det fullföljs för alla tre. På förlustsidan finns stjärnskottet Matilda Ekh, som lämnar för college.

Om Luleå lyckas återknyta merparten av spelarna från den gångna säsongen återstår att se. Men besked lär inte komma ännu på ett tag, p g a tiderna vi befinner oss i. I normalfallet har Luleå alla spelaravtal tecknade i juni/juli. Det här året är det stor chans att det förskjuts framåt i tiden.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.