Det blev en riktig nagelbitare för den publik som tagit sig till Idrottshuset, Arenan under lördagen för att bevittna drabbningen mellan hemmafavoriterna Wetterbygden Highlanders och seriefavoriten IK Eos, en match som Highlanders sköt för seger med dryga 15 sekunder kvar av matchen, men där IK Eos rutin och erfarenhet till slut innebar att tappra hemmaspelare drog den korta stickan, 63-66.

Det bjöds som sagt på en minst sagt spännande tillställning i Basketettan södra på lördagen där ett heroiskt och fanatiskt kämpandes hemmalag stångade sig blodiga mot både ett och två huvuden längre motståndare. IK Eos kom denna eftermiddag till spel med några av de skickligaste spelarna Basketettan har att erbjuda (norra serien inkluderat) i form av Adnan Karovic, David Hult och Alexander Nilsson där de två sistnämnda vållade stor huvudbry för hemmalaget matchen igenom tack vare sin enorma (för att vara på denna nivå) närvaro (storlek) under respektive korg.

För att kunna matcha upp det storleksövertaget måste man spela med ett hjärta modell större och störst av dem alla denna åttonde grundserieomgång spelade Edin Hanusa med. Det är ju direkt anmärkningsvärt att Edin mot detta motstånd river ned 15 (1) returer varav sex stycken offensiva, men vilka är vi att bli förvånade? Förra gången det begav sig i Idrottshuset, Arenan fick vi se honom plocka ned 16 returer mot Lobas Basket, detta börjar med andra ord bli vardagsmat för Edin, otroligt glädjande och något som kanske, kanske kan ge eko i ungdomslandslagsammanhang…

Efter en mer eller mindre helt jämn första halvlek (30-33) till gästernas favör, så får vi se ett bortalag rusa upp i en tolvpoängsledning som mest i andra halvlek. Efter en timeout får Highlanders dock återigen ordning på grejorna och detta mycket tack vare Albin Häll Eriksson som även han visar att förra matchens prestation mot Lobas Basket, inte heller den var någon dagslända. Albin är under vår upphämtning ackompanjerad av Johan Ganstrand, som förutom att han kan skjuta skiten ur bollen, det vi sedan tidigare, nu också bidrar med åtta returer vilket naturligtvis är viktigt för att avlasta våra ”stora” spelare i form av redan nämnda Edin Hanusa samt Simon Granado-Lindqvist (11 poäng och åtta returer).

Med bara dryga fem minuter kvar av matchen, efter att just Johan Ganstrand skjutit en låång trepoängare i nyllet på hela gästernas lag vilket innebar att vi var ifatt, så känns det som att vi har momentum och skulle kunna fortsätta rida på den vågen.

Tyvärr drabbas vi av ett ”hack i skivan” när vi drar på oss, inte bara en, utan två tekniska fouls i sekvensen efteråt och hur man än vrider och vänder på det, så är det svårt att inte komma bort ifrån att detta skadar oss. Vi är inte sämre än att vi kommer tillbaka ytterligare en gång och efter ett fantastisk stopp med bara halvminuten kvar att spela, så är det faktiskt hemmalaget som bollar ut IK Eos i det efterföljande anfallet varpå bollen till slut landar i händerna på Albin Häll Eriksson som nu gör det han gjort 1 238 777 gånger på morgonträning under sina tre år på Sanda Basketgymnasium: catch n’ shoot. Ingen tvekan. Pure ryggmärg. Bara mekanik.

Tyvärr är det, som skulle kunnat vara ”The Big Game Winning Shot”, lite för lång och på den efterföljande offensiva returen blir Johan Ganstrand avblåst för foul med straffkast som följd (lagfoul), två straffkast som en av banans bästa spelare, Adnan Karovic, skjuter i utan pardon, underläge för Highlanders med 11 sekunder kvar att spela, 63-66.

Wetterbygden Highlanders ritar upp ett sista spel för att försöka komma ifatt och det vore väl att överdriva att just det spelet går som vi ritade/önskade, men hur som helst så hamnar ändå bollen hos Simon Granado-Lindqvist som har sinnesnärvaron att finta upp en försvarare, ta en dribbling förbi, göra en step-back-trea samtidigt som Hesa Fredrik förkunnar full tid – ring ut.

Vi har pratat om det tidigare: det finns förluster och så finns det förluster.

Det här var ingen förlust.

Det här var ett kvitto på att Wetterbygden Highlanders kan mäta sig mot de allra bästa lagen och matcha upp mot de allra bästa spelarna, att man med hjälp av mod, tålamod, hårt arbete och fokus (i nästan 40 hela minuter) kan åstadkomma stora saker på den här nivån. I den bemärkelsen vara detta en seger för allt det slit vi lägger ner vecka ut och vecka in.

Nästa helg väntar Huddinge Basket på bortaplan i en hall vi spelade bra i fjol.

Det finns alltså all anledning att se an framtiden med tillförsikt även om årstiden inte kanske är den mest charmerade för tillfället med regn, blåst och storm.

Tur då att Wetterbygden Highlanders finns och kan sprida lite sol och värme i våra basketsjälar.