När Wetterbygden Sparks under lördagen gästade Sveriges anrikaste basketarena, Täljehallen i Södertälje, så blev det förlust mot ett starkt hemmalag i form av Telge Basket. När 40 minuter basket avhandlats under lördagseftermiddagen så konstaterar vi att hemmalaget vunnit med klara (som för övrigt var namnet för dagen, Klara) 74-54.

Wetterbygden Sparks kom till spel med förhoppningar om att kunna vara med och störa ett Telge Basket som fram till dags dato blandat och gett. Störa var också precis vad man gjorde under första perioden, som när densamma är till att summeras, görs med Sparks i passagerarsätet, dock inte med mer än tre poäng, 15-18.

Inledningen av den andra perioden är även den helt acceptabel och man håller mer eller mindre jämna steg med EuropCup-laget från Kringelstaden. Då är det dags för en av matchens förgrundsfigurer att kliva in i bilden på allvar. Med 32 poäng och 14 returer är det svårt att hävda något annat än att, talangen som är tänkt att bära ett framtida svenskt damlandslag, var den enskilt största anledningen till varför hemmalaget kunde avgå med segern. Underläge för Sparks med 27-42 i halvtid.

Det fanns naturligtvis ambitioner i bortalägret att vända på tillställningen (underläget var ju trots allt inte mer än 15 poäng i paus) men dessa ambitioner blev förhållandevis kortvariga efter att Telge Basket fortsatt diktera villkoren under starten av andra halvlek. Fem minuter in på densamma hade hemmalaget utökat ledningen till 25 poäng och härifrån handlade det nästan uteslutande om att avsluta detta på ett så snyggt och så hedervärt sätt som möjligt.

Ett 1-3-1-zonförsvar gjuter lite mod i Wetterbygden Sparks under slutperioden samtidigt som man insett värdet av att låta Louice Halvarsson röra bollen lite mer frekvent i anfallsspelet, om inte för att kunna göra poäng själv, så kanske ännu mer för att öppna upp golvet för sina lagkamrater med tanke på den uppmärksamhet hennes blotta tillvaro drar på sig i tresekundersområdet. Ett tag är underläget nere i ”enbart” 12 poäng innan Telge Basket hittar tillbaka in i poängproduktionen. Fjärde perioden ska, tillsammans med den första, visa sig bli Sparks bästa period, en period man vinner med tre poäng, 15-12.

Louice Halvarsson (13 poäng och 12 returer) och Sofia Hägg (15 poäng varav tre av tre från trepoängslinjen) bäst i ett bortalag som nu återvänder till Vätterns södra ände för att på måndag börja förberedelserna inför nästa helg nykomlingsmöte mot Högsbo Basket. Då väntar ännu en tuff utmaning, inte minst den att klara av att kontrollera Högsbo Baskets motsvarighet till Klara Lundqvist, Tiasha Gray och Alexis Hyder som bägge skuggar Lundqvist i den totala poängproduktionen i hela SBL.