Det blev Högsbo Basket som gick segrande ur säsongens andra seriefinal och man blev därmed det lag som bröt Sparks segersvit, detta efter att ha seglat ifrån i poängprotokollet i den fjärde och sista perioden.

Inför fullsatta läktare, härlig inramning och stämning blev det den jämna och tighta tillställningen som förutspåtts. Knapp Sparksledning efter första tio som bortalaget vände på till halvlek och Högsbo Basket före med två. Efter tredje quartern helt jämt på 46 och upplagt för dramatik. Dessförinnan hade Sparks haft läge att lägga lite poängdistans mellan lagen. En sjupoängsledning; 43-36, och ett par utmärkta lägen att stretcha denna försattes dock. I stället skulle alltså sista tian avgöra.

Emina Busatlija gav oss trepoängsledning efter en av sina två lyckade treor, 51-48, minuten in i avgörandets period, men i nästa bortaanfall kvitterade Elin Ljungberg med, läs och häpna, Högsbos enda lyckade trepoängsskott. Just Elin Ljungberg något av tungan på vågen i matchen i sin roll som bästa poängplockare (15 poäng) och läskig effektivitet i avsluten.

Ett Sarah Beal-straffkast med tre och en halv minut kvar gav 54-55, som blev 54-56 när Ida Fredriksson satte det första av sina två i anfallet efter. När sedan Hanna Johansson plockade ner den offensiva returen efter andra kastet och Högsbo Basket kunde göra 54-58 var det roliga över för Sparks denna eftermiddag. Högsbo Basket var i slutminuterna klart effektivare och slutet blev ganska odramatiskt – 57-65 i gästernas favör.

En titt på statistiken visar på ett par avgörande detaljer; vi var klart bättre i returtagningen, bra och viktigt; 19 anfallsreturer mot Högsbo Baskets nio borgar för fler avslutsmöjligheter. Detta ”övertag” äts dock upp av turnoverkontot; 21 bortkastade möjligheter mot Högsbo Baskets 12 dito. Intressant då att läsa ut vad dessa siffror betydde i poänggörande. När det gäller poäng efter offensiva returer blev utfallet helt lika – tio poäng för båda lagen, medan poängen från turnovers visade en markant skillnad; Sparks åtta poäng och Högsbo Baskets 23 pinnar. Matchavgörande, sa Bull.

Kanske någon form av prosaisk rättvisa att två bra och jämna lag får med sig var sin viktoria från de inbördes mötena. Vad förlusten innebär för säsongens slutsummering är upp till oss själva att bestämma. Vi kampar om en ”topp 2-plats” i denna serie och resultatet är två månader och tio matcher bort. Vi har, precis som Högsbo Basket, fortfarande bra slagläge. Visst vill vi se till att få ytterligare två kamper mot detta Högsbo Basket i ett avgörande kvalspel.

Det är upp till oss själva att se till att det blir så.

Forza Sparks!