Under onsdagskvällen var Wetterbygden Sparks nästan så långt norrut Basketsverige har att erbjuda när man besökte A3 Umeå Basket i Umeå Energi Arena för spel i den andra omgången av årets SBL. Precis som befarat blev hemmalaget något för svårt (förlust med 70-84) men däremot fanns det en del positiva saker att plocka med tillbaka till södern inför kommande matcher.

Matchen började dock ganska illavarslande för Francisco Pintos tjejer när lagets nyckelspelare, Louice Halvarsson, omgående plockar upp två foul. Detta till trots får hon förtroendet att stanna på banan och tur var kanske det för under de första fem minuterna är det nästan uestlutandes ”Lollo” själv som håller jämna steg med ett Europasatsandes, A3 Umeå Basket. Anmärkningsvärt också från inledningen av matchen var att det 15-åriga (!) löftet, Emma Johansson, fick coachernas förtroende att starta matchen och med facit i hand, och inte minst med tanke på motståndet, så vågar vi påstå att hon gjorde det med bravur.

Onsdagens fight uppe i Västerbotten var också debuten för lagets nya spelare, Stephanie Gardner. Efter en match i det vita Sparks-linnet kan vi nog vara överens om att Stephanie behöver mer tid för att acklimatisera sig både med laget, medspelarna och SBL i stort. Dock råder det inga tvivel på att det finns spetskvaliteter hos den 26-åriga amerikanskan även om det ”överarbetades” en del just denna kväll. Tack vare Stephanies inträde i laget så gav det också coacherna möjligheterna att testa att ha två av spelarna Stephanie Gardner-Sofia Hägg-Ebba Sjökvist på planen samtidigt och stundtals såg den kombinationen helt ok ut, spännande att se vad det kan bli av det ”experimentet” framöver.

Vad som såg mindre bra ut var antalet tekniska misstag.

Om man inte visste om det tidigare så lär alla i Sparks-lägret var oerhört medvetna om att man på denna nivå (som framförallt Luleå Basket och A3 Umeå Basket befinner sig på) blir brutalt avslöjad vid minsta lilla misstag. Signifikativt för just detta faktum kom efter att Cajsa Uhrström skickat i två patenterade trepoängare efter varandra i inledningen av sista akten, två trepoängare som innebar underläge med ”bara” 55-65. Två turnovers och två trepoängare senare så bara smäller det i korgen och vips är A3 Umeå Baskets ledning återigen uppe på 16 poäng. Så snabbt går det på den här nivån och det enda att göra är att försöka lära sig illa kvickt för att sen komma redo när nästa tillfälle att mäta krafterna mot denna typ av motståndare står på agendan. Mot andra lag/motståndare kanske, kanske man klarar sig undan detta – absolut inte här.

Sammantaget sätt kan ändå Wetterbygden Sparks åka tillbaka hem till Vätterbygden med förhållandevis hög svansföring. Man är naturligtvis själv medvetna om att mycket behöver bli bättre samtidigt som man någonstans därinne också är medvetna om att det blir inte mycket tuffare än så här med Luleå Basket och A3 Umeå Basket i öppningsmatcherna. Att vinna returtagningen mot ett etablerat lag som A3 Umeå Basket är naturligtvis något som innebär boostat självförtroendet i just den kategorin. När dessutom laget visar på både beslutsamhet och företagsamhet så visar man att man kan tävla på denna nivån vilket kanske inte var fallet fullt ut i hemmapremiären, i den bemärkelsen var denna match ett stort steg framåt. Just därför känns alla oprovocerade misstag extra bittert ikväll, tänk om hade kunnat klara av spela lika beslutsamt och företagsamt hela tiden, hur hade detta då kunnat sluta? Naturligtvis ska vi creditera hemmalagets försvarsspel som en stor anledning till vissa misstag, men som sagt: inte alla…

Utmärkande i Wetterbygden Sparks ikväll var Louice Halvarsson som med sina 19 poäng och 11 returer ständigt satte hemmaförsvaret i bryderier. Alice Jernberg var hundraprocentig från golvet och skickade i 10 poäng på sina drygt 13 minuter. Även om Sofia Hägg inte hade något värre framgångsrik skyttekväll så visade hon prov på ett attackspel som bland annat innebar att hon fick gå till straffkastlinjen fyra gånger, viktigt att det kommer mer av den varan framöver. Rakel Gybergs andra halvlek beståendes av fem poäng och sex returer är också värt ett omnämnande när alltså Wetterbygden Sparks till slut förlorar uppe i Umeå mot A3 Umeå Basket med 70-84.

Nästa match för Wetterbygden Sparks är lördagen den 20 oktober då man beger sig till ”Bästkusten” för ett nykomlingsmöte med Högsbo Basket.