Wetterbygden Sparks fina form håller i sig. På tisdagskvällen tog laget sin femte vinst på de sex senaste matcherna, då Uppsala slogs tillbaka med klara 77-46. Sparks kunde spela runt hela laget och fick till slut elva spelare med i målprotokollet. Gediget försvar och ett fortsatt imponerande trepoängsskytte grundlade vinsten. 42 % på treorna är en siffra som inte går av för hackor.

Redan i början av matchen satte Sparks tonen mot Uppsala Basket. Med fint lagarbete i försvaret och ett rörligt anfallsspel tog Sparks hem den första perioden med 20-7 och redan där var känslan att matchen var vunnen. Och så blev det också. Uppsala hade oerhört svårt att komma till bra avslut mot det inspirerade hemmalaget, vars form och spelet från storsegern mot Visby senast fick en fortsättning.

Gästernas föresats att plocka bort Samantha Cooper och Sarah Saba lyckades bara delvis. Saba slutade matchen på för henne beskedliga sex poäng, men kanadensiskan Cooper var som vanligt ohejdbar. Hennes förmåga att producera poäng på olika sätt är väldigt svårt att försvara sig emot. Cooper fortsatte sin rad av double-doubles med 22 poäng och tio returer, och blev med det den enda i Sparks som gjorde dubbelsiffrigt i poäng.

Spridningen i poänggörandet blev däremot stor. Elva spelare kom med i målprotokollet efter att Fransisco Pinto kunde tillåta sig massor av byten och ge alla i laget speltid. Alla byten förryckte givetvis lite av rytmen. Med ordinarie matchning kunde vinsten ha blivit avsevärt större, men att fler fick chansen att visa framfötterna och spela ut är förstås viktigt för lagets fortsatta möjligheter att hävda sig.

Och på flera håll i laget torde självförtroendet ha fått ett lyft. Eira Borgh tackade för förtroendet genom att göra en riktigt bra match, satte ett par vassa treor och rev ned sju returer. Och Ebba Sjökvist uppvisade en strålande speluppfattning och briljerade med ett antal läckra passningar som resulterade i fyra assister, som bara slogs av Lovisa Hjerns sju.

I Visbymatchen sköt Sparks dryga 48 % på treorna och den här gången blev det inte särskilt mycket mindre. Faktum är att procenten vid ett tillfälle i matchen var uppe på hisnande 54 %, för att till slut landa på starka 42. Det var långa stunder ett veritabelt trepoängsregnande, som hela sju av Sparksspelarna deltog i.

Det blev förstås ohyggligt svårt för Uppsala att stå emot när Sparks presterade sådana siffror från trepoängslinjen. Gästerna försökte så gott de kunde, växlade mellan man- man och zon, men övermakten blev för stor den här kvällen. Uppsala, som har fått in fyra nya spelare mitt i säsongen och därmed har ett helt nytt lag, har ännu inte hittat formerna för sitt nya spel, men kan förhoppningsvis börja hitta mer och mer rätt i jakten på en slutspelsplats nu när säsongen går mot sin upplösning.

Bäst i bortalaget lyckades Tyra Carlsten-Handberg, som utvecklats mycket sedan vi sist såg henne i ligan, då i Alvik. De mer rutinerade tillskotten, Klaudia Lukacovicova och Emelie Enjebo, har dock en bit kvar till gammal god form och till den rätta känslan.

För Sparks blev det den femte vinsten på de senaste sex matcherna. Formkurvan är alltså fin och nästa möjlighet att förlänga den är på söndag, då Mark väntar på bortaplan. För Uppsala väntar Visby hemma på lördag, en ”måstematch” för att slutspelsdrömmen skall leva vidare.

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg