På söndag är det dags för Wetterbygden Highlanders att bege sig de dryga 125 milen norrut för möte mot svensk baskets motsvarighet till Golden State Warriors, LF Future. Senast lagen mötes i Huskvarna vann LF Future efter att bokstavligen talat skjutet skiten ur bollen, något inte minst 15/29 och totalt 52 % från trepoängslinjen vittnar om.

Många kanske tycker att jämförelsen är något skev att jämföra LF Future med världens bästa lag i världens bästa liga, men faktum är att det finns faktiskt en del likheter lagen mellan. Bland annat den att vår gissning är att det finns en del spelare i respektive lag som ibland önskade att det fanns fler bollar tillgängliga än den enda som är fallet med dagens regelsystem. Här finns det spelare i respektive lag som både kan och får hissa upp lädret i de mest obskyra lägena och som ”any given day” kan skjuta ut belysningen i vilken arena som helst.

LF Future är det lag i årets Superettan som skjuter överlägset flest trepoängare (32,1/match). Man är också på en respektingivande andraplats när det gäller antalet producerade poäng framåt (dryga 85 poäng/match) efter Djurgården Basket vilket också vittnar om att det är ett synnerligen anfallsglatt gäng som våra favoriter åker för att möta i deras egen kula på söndag.

Wetterbygden Highlanders syns i sin tur inte speciellt mycket i topplistorna rent statistiskt, vare sig individuellt eller som lag betraktat.

Förutom i en kategori: returer.

Med en hedrande andraplats i den ack så viktiga returtagningskategorin kanske vi också finner anledningen till varför Wetterbygden Highlanders faktiskt just nu är ett av de formstarkaste lagen i hela serien med sina tre segrar på de senaste fyra spelade matcherna. Laget förfogar också över den tredje bästa returtagaren i årets Superettan i form av Mathias Liljeqvist med sina dryga 10 returer/match.

Vi frågade lagets coach, Dennis Aulander, om han håller med oss om att framgången ligger i returtagningen:

– Ja, det är säkert en del av sanningen. Det är svårt att vifta bort hur pass viktig en solid returtagning är i dagens basket. Det som dock imponerat mest på mig i slutet är lagets utveckling på vår egen defensiva planhalva. Jag tycker att vi gått från att vara direkt ihåliga till att i dag faktiskt spela ett tufft och aggressivt försvarsspel, något som lär behövas även uppe i Luleå på söndag. Kommer vi inte redo i försvaret lär vi, inte bara jag, jag har redan en, behöva åka hem från Luleå på söndag kväll med en prydlig mittbena.

Hur kommenterar du det faktum att ditt lag inte syns speciellt mycket i respektive topplista i statistiken?

– Helt ärligt så kunde jag faktiskt inte bry mig mindre. Det här är en lagsport vi sysslar med och är det något som föranlett att vi haft framgång här på slutet så är det just l-a-g-e-t Wetterbygden Highlanders. Jag är extremt stolt över vart vi befinner oss idag, vilken sits vi satt oss själva och vår organisation i. Skulle vi besegra LF Future på söndag så är vi för guds skull med och fightas om tredjeplatsen bakom suveränerna AIK och Djurgården. Hand upp alla som hade trott det när Superettan inleddes i januari, frågar sig Dennis Aulander.

Nej, vi nog benägna att hålla med headcoach i hans resonemang och oavsett hur det slutar uppe i Luleå på söndag så har vi fortfarande två riktiga läckerbitar till hemmamatcher kvar innan vi summerar säsongen 2016-2017: de mot Köping Basket (1/4) och AIK Basket (9/4).

Det vore en riktigt understatement att hävda något annat än att basketen är på gång i Vätterbygden, eller vad säger ni?