Efter två raka bortaförluster var det äntligen dags för Wetterbygden Stars att återvända hem till värmen och kärleken igen i Huskvarna Sporthall, en sporthall som man fram till kvällens match varit obesegrad i under innevarande säsong. Nu är fallet inte längre så, detta efter att Borås Basket kommit de dryga 10 milen från Knalleland och fullständigt skjutit skiten ur bollen (16 av 29 trepoängare för matchen). Bortalaget åsamkar därmed Stars dess första förlust på hemmaplan i årets seriespel när slutresultatet skrivs till 93-109.

Wetterbygden Stars kom till spel med en förstafemma som hade lite mer defensiv prägel över sig än vad som varit fallet tidigare under säsongen, detta säkerligen efter att släppt in tresiffrigt både uppe i Luleå och i Norrköping i de två senaste matcherna. Detta verkar dock inte hjälpa föga för det är Borås Basket anförda av spelgeniet Elvar Fridriksson som rullar upp hemmaförsvaret gång på gång. Efter 4-16 finner Stars headcoach, Boris Balibrea, sig nödgad och ta sin första timeout, en timeout som verkar hjälpa – i alla fall kortsiktigt. När Ty Sabin trollar i sina fjortonde poäng och bara lämnar 0,1 sekunder kvar på matchklockan så betyder det underläge med ”bara” sex poäng, 20-26.

Anmärkningsvärt är att hemmalaget inte skjuter i sin första trepoängare förrän matchminut 14 – riktigt samma sak kan man inte säga om Borås Basket som fullständigt pepprar hemmakorgen från nedre delen av stan under första halvlek. Ty Sabin verkar dock ha svar på tal under återstoden av första halvlek och när han skickar i sin tredje raka trepoängare så är underläget till fjolårsfinalisterna nere i fem poäng, 45-50. Inte bara spelar Borås Basket ut hela sitt register (21 assists i bara första halvlek), man har dessutom marginalerna med sig när bollen far som en flipperkula och hamnar i händerna hos Fredrik Andersson som mer eller mindre kastar upp en bön som även den hittar i korgen. Det är dock hemmalaget som ska få sista ordet av första halvlek när Adam Rönnqvist skjuter i en trepoängare och förkunnar halvtidsresultatet till 53-62.

Alla ambitioner om att få stopp på Borås Basket under andra halvlek grusades tämligen omgående när ett fokuserat bortalag kom ut under tredje perioden och gjorde 8-0 på ett vilset hemmalag. Efter denna chocköppning så repar Stars mod och kan i sin tur åstadkomma en liten mini-run och ta sig tillbaka inom slagläge igen (60-70) med bud på mer om det inte vore att Adam Rönnqvists pass glidit som en tvål genom Moussa Kones händer. Närmre än så kommer i ärlighetens namn inte Stars ett Borås Basket som ikväll spelade som ett potentiellt finallag. Man sitter ju bland annat på två av ligans absolut skickligaste guards i form av nämde Fridriksson och Marcus Tyus (32 poäng, 11 returer och sex assists i kväll från hans händer) – deras självförtroende kanske visade sig allra mest ikväll när islänningen Fridriksson provade att skicka en bakom-ryggen-pass direkt från ett inkast på baslinjen, som sagt: inget fel på självförtroendet där inte. Fjärde perioden blir avslagen historia och slutresultatet skrivs till 93-109.

Samma självförtroende har av förklarliga skäl inte Wetterbygden Stars efter senaste tidens resultat. Självförtroende är en färskvara även för elitidrottare och det är påtagligt att det saknas något i det avseendet och för detta finns bara ett botemedel: träning. I det sammanhanget är det heller ingen hemlighet att laget varit hårt drabbat av frånvaro under träningarna den senaste tiden med tanke på det skavanker som varit och fortfarande råder i truppen, något som i sin tur inneburit att man inte haft möjlighet att förbereda sig på det sättet som är ett måste på den här nivån och som också varit lite av lagets adelsmärke de år man existerat i SBL. Uppehållet fram till nästa match (borta mot Södertälje Kings den 7 december) kommer därför synnerligen lägligt och kommer naturligtvis erbjuda både möjligheten att läka sargade kroppar och chansen att hitta tillbaka till det som varit så framgångsrikt under första delen av säsongen: ett aggressivt försvarsspel som i sin tur renderat ett effektivt anfallsspel.

Till sist: det viktigaste just nu är att inte ryckas med i några känsloyttringar, oavsett om man vinner eller om man förlorar – vi har sagt det tidigare och vi säger det igen: grundserien är ett monster och du mår som allra bäst när du har ett kort minne. Sanningen är naturligtvis den att ”du är aldrig så bra som när du är bäst och heller aldrig så dålig när du är sämst”. Om någon hade frågat spelarna, ledarna, lagledningen eller supportrarna före säsongen om Stars skulle ha ett record på 7-5 efter tolv spelade matcher (och där bägge matcherna borta mot BC Luleå dessutom redan är avklarade) så är vi tämligen övertygade om att de allra flesta hade ”tagit det”. Nu gäller det som sagt att komma tillbaka till ritbordet och successivt börja bygga upp självförtroendet igen för att fortsätta visa etablissemanget att man är att räkna med även framöver.

Det råder absolut ingen tvekan om att potentialen finns där.