Första historiska viktorian för Wetterbygden Sparks på SBL-nivå är ett faktum när man under lördagen spelade ut hela sitt register och komfortabelt kunde slå tillbaka Uppsala Basket med 92-64. Segern betyder, förutom två poäng i serietabellen, att man numera vet hur det känns att vinna på högsta nationella nivå och att man numera har ”that monkey of our back”.

Wetterbygden Sparks visade ingen pardon hemma i Huskvarna Sporthall under lördagen mot Uppsala Basket. Redan efter fem minuter hade Francisco Pintos tjejer rusat iväg till en synes betryggande niopoängsledning, 15-6. Efter ytterligare fem minuters basketspel så hade man utökat denna ledning till 28-14 och även om Uppsala Basket hade sina ”runs”, så är detta en differens som består även under halvtidsvilan, 48-33.

Mest anmärkningsvärt från första halvlek annars var att coach Pinto lät Louice ”Lollo” Halvarsson stanna kvar på golvet med sina tre tidiga fouls. Inte alla coacher som haft det modet och definitivt inte alla spelare som klarat av att fortsätta spela aggressivt utan att riskera dra på sig sin fjärde foul. ”Lollo” Halvarsson gjorde just detta med bravur och stannade tillslut på stabila 19 poäng och blev också rättvist utsedd till Matchens Lirare i hemmalaget.

Andra halvlek var det nog många som hoppades (om man sympatiserar med Uppsala) eller befarade (om man sympatiserar med Sparks) att Uppsala Basket skulle komma ut som skadeskjutna lejon. Skadeskjutna var man förvisso men om man agerade som skadeskjutna lejon brukar reagera när dom har ”ryggen uppåt vägen” (om det någonsin hänt i djungeln) låter vi vara osagt. Istället är det Wetterbygden Sparks som fortsätter trumma på framåt samtidigt som man inte ger Uppsala-tjejerna speciellt många tillfällen för enkla avslut framåt, ledning med 66-49 efter Q3.

Fram tills nu är det många hemmaspelare som är med och bidrar. Sofia Hägg är nästintill hundraprocentig och har förutom 17 poäng även fem returer och fyra assists. Cajsa Uhrström gjorde skäl för epitetet ”three-point-matters” när hon i inledningen bombade i treor från när och fjärran. Emina Busatlija visade vad hon är kapabel till när hon bidrog med 18 poäng. Till slut måste vi även nämna Stephanie Gardner som gång på gång rev stora hål i Uppsala-försvaret. Till slut stannar Sparks nya amerikanska på 13 poäng, åtta assists, sex returer och två steals – en helt ok dag på kontoret för henne.

Fjärde periodens högsta jubel fick dock Maja Leidefors när hon kom in från bänken och utan att tveka skickade iväg två trepoängare från nedre delen av stan. När den andra träffade inget annat än garn kunde publiken och hemmalaget samstämmigt stämma ut i ett jubel som lär ha hörts bortom Vätterbygdens gränser.

När vi summerar eftermiddagens tillställning i Huskvarna Sporthall så är det inte bara segern i sig som gläder.

Det absolut mest glädjande var på vilket sätt Wetterbygden Sparks vann på. Istället för att komma ut ”små” och ”ängsliga” (lätt hänt efter de tre inledande fighterna, att negativa tankar gör sig påminda), så är det istället samma tjejer som kommer ut och formligen pulvriserar ett Uppsala Basket som rimligtvis också befann sig i samma situation efter sin likvärdiga säsongsinledning. Ha dessutom i åtanke att man i eftermiddag saknade viktiga pjäser i form av både Jelena Krsmanovic, Anna Dahl och Emma Johansson – det mina damer och herrar, vittnar om inget annat än mental styrka och karaktär att kunna gå ut och prestera på det sättet.

En snabb titt i statistiken stärker vår tes. Man skjuter alltså dryga 60 % från golvet varav 53 % på trepoängare (9/17). Man har 22 assists och 12 steals att jämföra med Uppsala Baskets 8 assists och tre steals. Dessutom tvingar man Uppsala Basket till 21 turnovers medan man själva ”kommer undan” med 14 turnovers.

Idag var det mycket som var bra men som någon vis människa en gång sa: ”man är aldrig så bra som dom säger och man är aldrig heller så dålig som dom säger”. I dag kommer det säkerligen njutas en del i Sparks-lägret men om vi känner coacherna Pinto/Johansson och tjejerna rätt, så är dom knappast nöjda med detta.

Mark borta nästa helg.

Mycket vill ha mer och mer kommer det bli.