Försvarsspelet stod i centrum under lördagseftermiddagen när Sparks var tillbaka på sin hemmaparkett efter några matcher på bortaplan. På andra sidan planhalvan stod, förutom Eos Basket, några av SBL:s främsta anfallsspelare i form av Alexa Middleton och Dubravka ”Dubi” Dacic. När väl krutröken skingrats så ska det visa sig att hemmalagets försvarsspel besegrat dessa bägge damer, och allt annat i anfallsväg för den delen, från laget från seriens sydligaste breddgrader, Lund. Seger för Sparks med 65-56 vars prestation (och resultat) visade med all tänkbar tydlighet att man ännu inte gett upp hoppet om ett SM-slutspel.

Hönan eller ägget? Ja, det beror naturligtvis på vem man frågar. Var det ett starkt försvarsspel från hemmalaget eller ett svagt anfallsspel från gästerna vi fick se denna eftermiddag? Som vanligt ligger nog sanningen någonstans där mittemellan. Tydligt var det i alla fall att coach Patel och hans Sparks inte hade någon avsikt att ”fråga efter autograferna” hos firma Dacic/Middleton. Tvärtom ordinerades det ut ”eld” från sidlinjen i parti och minut och hett runt öronen var precis det som Eos stjärnspelare fick från första start denna match, 13-13 efter första perioden.

Andra perioden inledes med att Sparks gör ett par poäng i snabb följd, bland annat minns vi en fin aktion från Tilda Sjökvist när hon reste ”kust-till-kust” med två poäng som följd. Därefter är det dags för en viss ”Dubi” Dacic att nästan egenhändigt göra 8-0 och ta sitt lag upp i ledning med tre poäng. Efter den efterföljande timeouten från hemmalaget är det dags för samma hemmalag att göra en mini-run och det blir ganska uppenbart vid detta tillfälle att det finns andra vapen än försvarsspel för att hålla en jätte som Dacic sysselsatt: nämligen att löpa golvet och hålla uppe tempot. Allra tydligast blir detta när Ashanti Coleman bokstavligen, först löper i från nämnda Dacic, och sen i lay-up efter lay-up. Akilleshälen för Sparks under första halvlek var annars returtagningen (19-33 är inga smickrande siffror) och detta är också den direkta anledningen till varför Eos tillåts hålla jämna steg, 30-29 efter tjugo spelade minuter.

Gästernas Kajsa Lundahl inleder andra halvlek bäst innan det är dags för Sparks att kontra med nio obesvarade poäng, 41-33. Nu ska det visa gå fullständigt troll i maskineriet för Sparks och det ska dröja ganska exakt fem minuter innan det är dags för nästa nätrassel i hemmalaget, då via två straffkast signerade Evelyn Ovner. Bekymret är att Eos under tiden krupit närmre i poängprotokollet, 43-40. Sparks ska dock få sista ordet i perioden när först Betsy MacDonald bombar i en trepoängare som i anfallet efter följs upp av två kassaskåpssäkra straffkast av Ashanti Coleman.

Som inte detta vore nog så får Sparks dessutom en drömstart på den fjärde perioden. Första attackerar Maura Fitzpatrick korgen starkt och blir belönad med ett bonuskast innan det är dags för Sparks främste poänggörare den här säsongen, Ashanti Coleman, att presentera sig även från bakom trepoängslinjen, 53-42 Sparks. När sedan Emma Johansson en stund senare skjuter i sin andra trepoängare för kvällen så innebär det 58-43 och liten matchboll för ett inspirerat hemmalag. Det absolut bästa betyget åt Sparks försvarsspel denna kväll sker i denna sekvens när coachduon i Eos helt sonika väljer att bänka både Dacic och Middleton. Nu är ju Eos så mycket mer än sin stjärnduo och tack vare sitt svenska garde, med en viss Julia Nyström i spetsen, så lyckas man faktiskt göra match av detta igen och när sen nämnda stjärnduo återigen äntrar parketten så är 10-0 till gästerna ett faktum, totalt 58-53 med dryga två minuter kvar att spela. När det gäller som allra mest så kliver sen Maura Fitzpatrick fram och kan via sina fem poäng till slut säkra den här segern som till slut ändå måste in på någon form av ”rättvis-konto”. Segersiffrorna skrivs till slut till 65-56.

Vi har redan nämnt försvarsspelet som den enskilt största faktorn varför Sparks till slut kan vinna den här bataljen. Extra roligt också att se laget inte stressa upp sig i slutet av matchen när Eos närmade sig, lätt hänt annars. Absolut roligaste denna afton, förutom segern då, var annars att se Veronika Mirkovic göra sitt bästa och starkaste framträdande i Sparks-linet sedan hon anslöt för några veckor sedan. Hennes insats ikväll vittnar om att både styrka, uthållighet och tajming börjar infinna sig, ack så viktigt när nu jakten på den där sista åtråvärda slutspelsplatsen går vidare med ny hemmamatch måndagen den 1 mars när det är Norrköping Dolphins tur att få känna på Sparks eld.