Den gångna helgen blev Forums och Wetterbygdens tjejer U19 vinnare av Göteborgsfestivalen. Detta var första gången som våra tjejlag spelade tillsammans i både U19 och U20+, och vilken succé det blev….

Lagen som döptes till Forum Sparks och som därigenom tydligt visade vårt starka samarbete mellan Forum Basket och Sanda BBK, gjorde väldigt bra ifrån sig.

Båda lagen fick spela finalmatch, och där U19 gick till A-final och vann finalen övertygande. Vårt U20+ gick till B-final men förlorade tyvärr den matchen.

U19-laget hamnade från början i en, som det kändes tuff grupp med Södertälje, Högsbo och Malbas. Redan här kände vi som helt oprövat lag att det skulle bli tufft att gå vidare. Efter första matchen mot SBBK som vi vann 33-7, så insåg vi nog att vi kanske ändå skulle kunna överraska. Laget bestämde sig tidigt att fokusera på att bygga defensiven stark och därefter sätta enkla spel i offensiven, en tanke som visade sig fungera alldeles utmärkt.

I andra gruppmatchen så fortsatte vi att fokusera på defensiven, och när tjejerna märkte vad det gav att bara ge motståndarna en chans i sina anfall, så växte viljan än mer att sköta detta jobb. Tjejerna vinner även andra matchen med klara 28-13, och nu börjar vinnarskallarna synas tydligt hos laget.

Tjejerna går in i gruppfinalen och vinner mot Malbas med 27-18, vilket gav oss Helsingborg BBK i kvartsfinal. Detta blev en stenhårt match där vi kom i lite foulnöd som gjorde att vissa tjejer fick kliva upp och ta ett än större ansvar, vilket de gjorde på ett fantastiskt sätt. När slutsignalen ljuder så står vi som vinnare med 27-22, och nu väntar semifinal mot hemmalaget Högsbo.

Vår inslagna linje börjar nu sitta hos hela laget, där man jobbar oerhört hårt i försvarspelet, och sedan slår om för snabba uppspel. Detta blir ett vinnarspel även i semifinalen, som vinns med 21-16 mot Högsbo Lions, och Forum Sparks är i Final!
Finalen visar sig bli en repris på en tidigare gruppspelsmatch, då vi får Malbas som motståndare igen, vilka definitivt nu vill ha revansch.

Malbas tar en snabb 9p-ledning och våra tjejer ser lite nervösa och vilsna ut, men sakta så tar planens och turneringens stora dirigent Julia Winther tag i matchen och styr den tillbaka till Sparks. Efter ytterligare några minuter så är vi ikapp och förbi, och nu ser man vad självförtroende betyder. Spelet släpper och tjejerna i Sparks börjar spela en härligt offensiv basket med starkt skytte, spelare som vågar attackera, men framför allt är man nu ett lag med en suverän defense.

Malmötöserna blir mer och mer desperata när de ser sina poängförsök bli till just..försök. Hanna och Anna blir bara större och större i egna färgen, Clara, Sandra, Emilia och Kajsa jagar livet av stressade Malbasspelare, och när vi väl vinner returer så löper Andrea, Amelie och Julia som oljade blixtar mot motståndarkorgen och hänger i både drives och skott. Efter att jobbat upp en 6-poängsledning i halvlek, så gasar vi bara vidare i andra halvlek och segern känns till slut odiskutabel, och den skrivs till 36-21.
Överlyckliga spelare och en mycket stolt coach får sedan lyfta den gigantiska segerbucklan.

Tyvärr forlorade vårt Sparks U20+ sin B-final mot ett duktigt Mälardalen med 21-30. Laget åkte på en snöplig 1-poängsförlust i första grundspelsmatchen, som senare visade sig vara den förlust som stoppade tjejerna från att ta sig till A-slutspel. Även 20+ tjejerna gjorde dock en bra turnering med tanke på det motstånd man fick i gruppen.

Detta var verkligen en otroligt rolig men framför allt viktig seger för hela vårt samarbete på damsidan i Jönköping. Nu fick vi visa alla vad vi kan åstadkomma när vi kör mot gemensamma mål, oavsett var man spelar på för nivå.

Vi hoppas och tror att detta kommer ge stora ringar på vattnet inför kommande säsong för våra tjejer som spelar eller kommer att spela för Sparks.

Ett SUPERGRATTIS till alla tjejerna som deltog i U19 och U20+ denna göteborgshelg, och ett speciellt grattis till Julia Winther som blev MVP i finalen!