Det har nu gått lite drygt tre veckor sedan det stod klart att Wetterbygden Sparks tar plats bland de stora i Svenska Basketligan. Sedan dess har det varit förhållandevis tyst om laget och dess spelare och ledare. Nu kan vi dock avslöja att en monumental pjäs är på plats när lagets succécoach, Francisco Pinto, bestämt sig för att fortsätta uppdraget med att etablera Wetterbygden Sparks i landets högsta serie!

Francisco Pinto kom till Wetterbygden Basketball inför säsongen 2016-2017 och har nu alltså lyckats ännu en gång med att ta upp ett Basketettan-lag till basketens finrum, Svenska Basketligan. Första gången var med Alvik Basket 2014, en förening som han sedermera även skulle ta till semifinal och utses till ”Årets Coach” (2015). Parallellt med uppdraget i föreningslivet har Francisco haft återkommande uppdrag inom ungdomslandslagsverksamheten och även under senare tid inom det svenska seniorlandslaget på damsidan. Mitt under EM-kvalperioden 2015 ersatte han Jurgita Kausaite som headcoach, en position han behöll över den sista matchen på hemmaplan mot Finland. Sedan dess är han nu assisterande förbundskapten till Francois Gomez under en period där det svenska damlandslaget firar stora triumfer under det pågående EM-kvalet, i vad som verkar vara, raka spåret mot EM-slutspelet i Serbien och Lettland sommaren 2019.

Innan dess är det alltså tänkt att Francisco Pinto ska försöka flytta fram positionerna ytterligare gällande Wetterbygden Sparks. En viktig del i det arbetet är redan inlett i och med de samtal som förts med befintlig spelartrupp, allt för att klubbledningen ska kunna bilda sig en uppfattning om hur att bygga nästa säsongs spelartrupp. Sedan dryga två veckor tillbaka är även försäsongsträningen igång med tuffa fysträningar varvat med fokus på individuell teknik.

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, säger så här apropå att man nu lyckats övertyga en av landets skickligaste damtränare att stanna i Vätterbygden:

Att göra klart med ”Frasse” har varit en ambition sedan en tid tillbaka. Jag tror inte folk förstår vilken nivå ”Frasse” håller. Vi ska vara extremt lyckliga över att ha en sådan kraft i vår organisation. Förutom hans kompetens och erfarenhet från den här nivån vi nu ska tävla på, så är ju hans blotta närvaro i vår organisation också en faktor som kan komma och avgöra till vår fördel när potentiella spelare utifrån ska bestämma sig för nya klubbadresser vart det lider.

– Jag har sagt det tidigare och säger det igen: i ”Frasse” och Boris (Wetterbygden Stars headcoach) har vi landets bästa tränare och coacher. Deras commitment, driv och arbetskapacitet är på en nivå som inte många andra ledare i Basketsverige kommer i närheten av. Att nu bägge valt att förlänga sina avtal och stanna i Wetterbygden Basketball måste ju samtidigt innebära att även vi är en attraktiv verksamhet att verka i, säger Dennis Aulander.

Hur tänker då Francisco Pinto själv när det gäller kontraktsförlängningen med nykomlingen i Svenska Basketligan, Wetterbygden Sparks?

– Det känns extremt kul att förlänga med Wetterbygden Sparks då denna resa har, och fortfarande är, väldigt lärorik och rolig för mig personligen. Nu när vi ska spela Svenska Basketligan har vi en annan typ av resa framför oss och det ska bli spännande just för att se vad vi som lag och organisation kan åstadkomma.

– Jag är väldigt glad över att få fortsätta jobba i denna miljö med spelare som sliter varje dag för att bli bättre. Jag är också stolt och tacksam över att vara omgiven av en massa eldsjälar som stöttar oss i alla lägen, en förutsättning för varje framgångsrik organisation, men som aldrig kan tas för givet. Att förlänga med Wetterbygden Sparks innebär för mig som tränare att jag får möjligheten att fortsätta omge mig av seriösa människor i en seriös miljö vilket varit högprioriterat för mig och min personliga utveckling när jag tittar över mina olika alternativ. Wetterbygden Basketball går en ljus framtid tillmötes, säger Francisco Pinto.

Fakta Francisco Pinto

36 år

Nyligen förlängt som headcoach för Wetterbygden Sparks