Efter fyra framgångsrika år som headcoach för Wetterbygden Sparks, har Francisco Pinto tagit beslutet att kliva av sitt uppdrag. Klubben förlorar därmed inte bara en av sina viktigaste gestalter och en uppskattad kollega, utan också en av landets mest meriterade och framgångsrika coacher.

Jag kände att det var rätt tillfälle att stiga av just nu. Den avbrutna säsongen gör att jag en lång period framöver kan ägna min tid åt familjen, vilket varit en prioriterad fråga för mig

Det är alltid tråkigt att lämna och komma till ett avslut, men jag gör det med stor tacksamhet över att jag fått vara med om den här resan. Den uppskattning jag fått av alla i min omgivning känner jag i ännu högre grad för dem. Jag är full av beundran över energin hos spelarna, mina coachkollegor samt föreningen och dess ledning, inte minst ordföranden Andreas Krona. Den har varit ovärderlig”, säger Francisco Pinto.

Under de fyra säsongerna i spetsen för Sparks har Francisco som headcoach steg för steg utvecklat laget, som nu står på en stabil bas av unga, inhemska spelare. När han tog Sparks upp till Svenska Basketligan var det andra gången han lyckades med den bedriften, något som han förmodligen är ensam om inom svensk dambasket. Första gången det hände var med Alvik Basket, vars headcoach Francisco Pinto var 2012-16.

Sparks är det tredje ligalag som Francisco har coachat. Hans första uppdrag i högsta serien var under två säsonger i Brahe Basket. Det sammanföll med hans första period som instruktör på Sanda Basketgymnasium, 2006-10, ett jobb som han har nu också.

Men meritlistan är längre än så. Francisco Pinto var under flera säsonger assisterande coach i landslaget och en period dess förbundskapten, han har varit coach för många ungdomslandslag, både på herr- och damsidan och fick säsongen 2014/15 utmärkelsen som ”Årets coach” i SBL Dam.

Frasse har betytt ofantligt mycket för oss. Framförallt har han infört en träningskultur som successivt blivit synonymt med Wetterbygden: här t-r-ä-n-a-r man. Just den biten tror jag har betytt en hel del när spelare väl bestämt sig för oss. Vi har aldrig kunnat erbjuda feta lönekuvert utan hårdvalutan har istället bestått av Frasses kompetens som tränare och hans erkända renommé av att utbilda unga spelare. Jag har svårt att se att det finns några övermän i just den kategorin. Rent taktiskt tycker jag också att han lyckats vara innovativ när det gäller att tänka nytt, allt för att få ut mest tänkbara av aktuellt spelarmaterial.

Jag håller tummarna för att Frasse får uppfylla sina drömmar om att coacha på högsta internationella klubbnivå någon gång i framtiden. Jag är övertygad om att han både är redo och har verktygen för att lyckas.” säger Wetterbygdens sportchef, Dennis Aulander.

Wetterbygden Basketball vill passa på och rikta ett stort och innerligt tack för denna gång och samtidigt önska Francisco Pinto all lycka framöver!