Under onsdagen kom så beskedet som organisationen i Wetterbygden Basketball gått och hoppats på en tid: förbundskaptenen för det svenska damlandslaget, Francisco Pinto, byter huvudstaden och Alvik Basket i Basketligan Dam mot nya utmaningar i form av Jönköping och Wetterbygden Sparks!

Francisco Pinto är ett känt namn bland basketkretsar i Vätterbygden. Mellan åren 2006-2010 var han verksam både som instruktör på Sanda Basketgymnasium och som headcoach i Brahe Basket. Det är väl ingen underdrift att konstatera att det hunnit rinna en del vatten under broarna sedan denna tid med tanke på att ”Frasse” nyligen blev nominerad som förbundskapten för det svenska damlandslaget.

Innan dess har han varit en stor anledning till att Alvik Basket nu etablerat sig som en seriös utmanare till svensk baskets stora elefanter på damsidan, Luleå Basket och Udominate från Umeå. I år åkte Alvik Basket ut i semifinal mot Luleå Basket som sedermera gick och vann SM-guld.

Säsongen 2014/2015 blev Fransisco utsedd till årets coach i Basketligan Dam, samtidigt som han de senaste sju-åtta åren firat stora triumfer med de svenska ungdomslandslagen.

Nu återvänder han alltså till en bygd och ett uppdrag som innebär att etablera basketsporten ytterligare i rollen som headcoach för Jönköpings basketstolthet på damsidan, Wetterbygden Sparks:

Francisco Pinto, headcoach, Wetterbygden Sparks:

Jag kände att jag behövde en ny utmaning efter några fantastiska år i Alvik Basket och i det sammanhanget kändes uppdraget i Wetterbygden Sparks helt rätt. Jag är glad och tacksam för att organisationen tror att jag är rätt man för uppdraget och det känns oerhört stimulerande med en så tydlig målsättning som verksamheten visar upp. Jag ser fram emot att jobba med alla talanger och förhoppningsvis tillsammans med dom bygga upp något riktigt slagkraftigt på sikt, säger Francisco Pinto.

– Jag har goda minnen av min tidigare tid i Jönköping och jag ser fram emot att återvända till en bygd som kommit och betyda en hel del för mig, jag ser fram emot att möta och lära känna spelarna omgående, avslutar en glad headcoach för Wetterbygden Sparks.

För Wetterbygden Basketball innebär den senaste rekryteringen att man fortsätter bygga metodiskt mot det stora målet som fortfarande är Basketligan Dam, svensk baskets finrum. Dennis Aulander, sportchef i Wetterbygden Basketball, förklarar betydelsen i att en så pass etablerad coach som Francisco Pinto väljer att komma till Jönköping:

För oss är detta naturligtvis en fjäder i hatten och ett kvitto på att vi blir mer och mer trovärdiga för varje dag som går i det vi försöker åstadkomma. Vi hoppas naturligtvis att det faktum att förbundskaptenen för det svenska damlandslaget väljer att komma och jobba för oss innebär att potentiella spelare får upp ögonen för vår verksamhet samtidigt som vi också sänder värdefulla signaler gentemot både gamla och potentiella samarbetspartners. Wetterbygden Basketball är på riktigt, säger en glad Dennis Aulander.