På söndagen gav sig Sparks iväg till Umeå för att ta sig an det regerande mästarlaget, A3 Basket, en av säsongens svåraste uppgifter. Det fanns inga förväntningar på en bortaseger i matchen, och så blev det inte heller. A3 vann, men fick jobba hårt för att till slut triumfera med 81-74, vilket var ett ytterligare bevis på att årets liga är jämnare än på länge.

Det importtäta A3 är tufft att möta, inte bara för att laget besitter mycket kunnande. Umeålaget är stort och väldigt starkt i returtagningen, inte minst i den offensiva delen. De tycker också om att spela snabbt och är oerhört effektiva när de kvickt vänder spelet efter misstag från motståndarna.

Mycket saker att ta hand om är det alltså om man vill rubba A3, och som man brukar säga: det går inte att ta bort allt från ett lag. När det gäller returtagningen gjorde Sparks, som även normalt är bra i den grenen, en riktigt bra match. I det stora hela lyckades också Sparks dra ned farten på matchen och A3, som dock lyckades blixtra till några gånger efter missar, om än så små, av gästerna.

Något som A3 inte är så bra på är skyttet utifrån. De har ju ett spel som baseras mycket på att bollen skall gå inside, så att de kan utnyttja sin storlek. Även i den här delen fungerade det bra för Sparks, som backade av på trepoängslinjen och några gånger också gick över till zonförsvar.

Sammantaget kan sägas att det var en gedigen insats av Sparks, möjligen årets bästa. Sju poäng ned mot det starka och beprövade mästarlaget är definitivt inget att skämmas för, i synnerhet som det blev en besvärlig resa upp till Umeå, som startade redan före 05 på morgonen i Huskvarna, med ankomst till arenan 1,5 timme innan matchstart.

– Med tanke på det är jag stolt över tjejernas insats, även om man naturligtvis grämer sig en smula för att vi inte lyckades vinna, när det var så nära. Det blev missar i vissa detaljer, att vi gav dem för många offensiva returer och hade för mycket turnovers (18), sa Fransisco Pinto efter matchen.

– Innan matchen poängterade vi att lag som A3 inte är oslagbara, men det kräver att vi genomför matchen konsekvent utifrån vår spelplan. Det tycker jag också att vi gjorde, och vår forcering i slutet visade att vi verkligen inte var långt borta. Om vi bara hade levt in i det och trott på det från första minuten, som i slutet av matchen, så hade det kunnat sluta annorlunda.

Och precis som coach Pinto beskriver saken upplevdes det att se matchen från sidan. Det handlar väldigt mycket om den mentala inställningen och att våga tro på det från början. Om inte annat visade upphämtningen på slutet att Sparks kan matcha vilket lag som helst i ligan.

Inledningen på matchen var annars bra. Sparks tog ledningen med 10-6, innan A3 gick fram till 21-16 efter den första perioden och 43-32 i halvtid. Matchbilden blev den förväntade, med ett A3 som konsekvent letade inside och spelade tufft på Samantha Cooper. Sparks höll dock emot bra. Cooper, Sarah Saba och Emma Johansson, som åter fick förtroendet att starta, kämpade storstilat mot de stora i hemmalaget.

Man visste att Sparks trepoängsskytte skulle bli betydelsefullt. Det gick hyggligt i den delen. Saba och Cooper satte några i viktiga lägen, men framför allt lossande det för Emina Busatlija, som haft en knackig inledning på säsongen. 4/8 på treorna, och en även i övrigt stark match blev det för Busatlija.

Ledningen som A3 byggt upp höll sig på dryga tio poäng större delen av andra halvlek, men så kom sekvensen i slutet av matchen då Sparks närmade sig, möjligen ackompanjerad av att A3-spelarna slappnade av för tidigt. Hux flux, med 1,5 minut kvar, hade hemmaledningen krympt från 14 till 6. Gästerna såg ut som hungriga lejoninnor och det blev rejäl nerv i matchen. Det var som om Sparksspelarna, för första gången i matchen trodde på att de kunde vinna. Men det räckte inte den här gången. Jan Enjebo tvingades ta en time-out och sedan kunde hans lag hålla undan.

Mycket gott finns, trots förlusten, att med sig från den här dagen. Sparks båda importer gjorde ordentligt skäl för lönen. Cooper levererade sin åttonde raka double-double, med 25+10. Busatlijas utmärkta match är nämnd, och glädjande var också att Lovia Hjern kom starkt tillbaka efter en mindre lyckad insats i den förra omgången. Vi måste också notera att unga Emma Johansson tar kliv framåt för varje match. Idag blev det bara två poäng och två returer, men ett riktigt bra jobb mot tufft motstånd i båda ändarna av planen. Emma blev faktiskt den enda i Sparks, tillsammans med Cajsa Uhrström, som gick plus i poäng under sina minuter på planen. Hon hade +6, Cajsa +1.

SBL Dam, A3 Basket-Wetterbygden Sparks, 81-74
(21-16, 22-16, 23-24, 13-18 )

Poäng i A3: Lajahna Drummer 15, Alyssa Lawrence 13, Sofia Pelander 12, Tiffany Brown 10, Tamara Radocaj 10, Jelena Ivezic 8, Moa Dellbro 7, Sandra Hansson 2, Danielle Elvbo 2, Kristina Udekwu Jansson 2

Poäng i Sparks: Samantha Cooper 25, Sarah Saba 18, Emina Busatlija 12, Lovisa Hjern 11, Jelena Krsmanovic 2,Cajsa Uhrström 2,  Emma Johansson 2, Ebba Sjökvist 2

Text: Tapio Joulamo
Foto: Peter Forsberg