Griners öde och ligans sista omgång

18 mars, 2022

De utländska basketspelarna har flytt i parti och minut från sina ryska klubbar, vilket är högst begripligt. Vem skulle vilja vara kvar i Ryssland med allt som händer, och det som kommer att hända, när omvärldens sanktioner ger full effekt? Det finns tydligen ett par svenska fotbollsspelare som har valt att stanna kvar i sina ryska klubbar, men ett basketlag som UMMMC Ekaterinburg, som blivit av med hela sitt stjärngarnityr, får nu t e x spela med ett helryskt lag.

De ryska lagen har ju uteslutits från internationellt spel, så framför allt Euroleague blir ju något helt annat än vad som var tänkt. UMMC har ju vunnit de tre senaste gångerna och var jättefavorit även i år. Inte ens den ryska ligan är längre given för UMMC, och tacka för det när spelare som Jonquel Jones, Emma Meesseman, Alba Torrens, Allie Quigley, Courtney Vandersloot med flera, har tagit till flykten. Och mycket riktigt kom den första förlusten för säsongen i helgens ligaspel, då UMMC föll mot MBA, 58–68.

En som är kvar i Ryssland är dock storstjärnan Brittney Griner, men det är högst motvilligt. Griner sitter i ryskt häkte sedan 17 februari, då hon ertappades i tullen med att ha hascholja i bagaget. Ironiskt nog var Griner inte på väg ut ur Ryssland när hon fastnade, utan hade precis landat i Moskva, på väg att ansluta till sitt lag, UMMC. Det här hände alltså innan det ryska överfallet på Ukraina och innan alla oroligheter startade.

Hascholja sägs användas i e-cigaretter för att få sig ett rus. Om det är sant att amerikanskan hade varorna på sig tyder mycket på att hon är en brukare av hasch. Den ryska tullen hade vid det nämnda tillfället ingen politisk anledning att ”ge sig på” en amerikansk basketspelare som var på väg till sitt lag. Rest ut och in ur Ryssland har hon ju gjort massor av gånger tidigare. Men medan hon satt i häktet bröt ju kriget ut, vilket inte har underlättat Griners situation. Att vara amerikansk medborgare, öppet homosexuell och ertappad med innehav av narkotika är ingen bra kombo i dagens Ryssland.

Det mest problematiska för Griner är att de ryska lagarna är stenhårda vad gäller innehav av narkotiska preparat. Hon riskerar upp till tio års fängelse. På alla nivåer i USA, där man med rätta saknar förtroende för rättssäkerheten i Ryssland, görs nu försök att på något sätt hjälpa, helst få ut Brittney Griner, men att ryssarna för stunden inte är samarbetsvilliga är alldeles klart.

I dagarna har i alla Griners ärende kommit upp i domstol. Griner förklarade sig oskyldig till anklagelserna och det enda som är känt i övrigt är att häktningstiden har förlängts med två månader, till 19 maj. Efter det lär det bli en ny inställelse i domstolen. Det är risk för att det ser mörkt ut för henne, men tids nog lär vi få veta hur allt utvecklar sig och om hon kommer att ha några möjligheter att spela WNBA i sommar. Man kan bara hoppas att hon inte blir en bricka i politiskt spel, eller att ryssarna tar i med hårdhandskarna bara för att statuera exempel.

I och med att de ryska lagen inte längre får vara med i internationellt spel, har årets upplaga av Euroleague blivit en vidöppen historia. Turneringen är inne i kvartsfinalspelet och två lag har kvalificerat sig för Final Four, turkiska Fenerbahce och ungerska Sopron. Deras motståndare i semifinalerna återstår dock att vaskas fram. Med lite tur kan det bli så att vi får ytterligare svensk representation i Final Four. Amanda Zahui (Fenerbahce) är ju klar sedan tidigare, men Girona, med Binta Drammeh och Frida Eldebrink, kan också fixa det. Girona lyckades kvittera kvarten mot Avenida efter ett riktigt drama i onsdags. Girona lyckades vinna med 81–79 efter förlängning, efter åtta poäng av Eldebrink och fyra av Drammeh. Eldebrink hade annars en stark match. Hon spelade 35 minuter och bokfördes för sex assister. Men som sagt, lite flyt behöver nog Girona. Avenida har hemmaplan i den avgörande matchen, som spelas kl. 18 på lördag.

Även kvartsfinalserien mellan Schio och Prag står 1–1 i matcher. Där avgörs det hela på fredag kväll i Prag. Avenida eller Girona kommer att få möta Sopron i semifinal, och det blir något rejält att bita i. Det ungerska laget är favorit att nå finalen, högst troligt mot Fenerbahce, efter en riktigt bra grundserie, där laget kom tvåa i sin grupp, efter just Fener. Sopron är årets uppstickare i turneringen och har överraskat många med sitt fina spel och sin stabilitet.

Laget coachas framgångsrikt av ungraren David Gaspar, som gör sitt tredje år som head coach för Sopron och andra säsongen i Euroleague. Han har verkligen fått ihop laget och introducerat en spelstil där många är delaktiga. Åtta i truppen är inhemska spelare, med stora Bernadett Hatar (208), som går från klarhet till klarhet, i spetsen. Där finns också de skickliga amerikanskorna Gaby Williams och Briann January, de serbiska landslagsspelarna Jelena Brooks och Nevena Jovanovic. Och nyligen har den amerikanska landslagscentern Stefanie Dolson anslutit. Soprons satsning går inte att ta miste på.

På söndag spelas den sista omgången i SBL Dams grundserie. Och lite spänning finns in i det sista. Vilka blir fyra/femma? Alvik eller A3, och vilka blir sjua/åtta? Högsbo eller Mark? Matcherna som spelas på söndag är Norrköping-A3, Mark-Alvik och Wetterbygden-Högsbo. Ja, tippa utgången, den som kan. Det vi vet är att Alvik har inbördes på A3 och Mark på Högsbo. De här matcherna kan ju faktiskt gå hur som helst. A3 slog ju t e x i onsdags överraskande A3 och Mark kan säkerligen utmana Alvik på samma sätt som Uppsala gjorde, också det i onsdags. Och Wetterbygden kan ju glimta till på nytt, så som laget gjorde när Luleå besegrades i Huskvarna sporthall i januari.

I botten kvarstår också spänning. I matchen som sköts upp från i onsdags, överraskade Wetterbygden på torsdagen med att besegra Visby på bortaplan. Med den segern spikades Borås sistaplats i grundserien, men gav också Wetterbygden möjligheten att lämna en av de två ”nedflyttningsplatserna”. Inför den sista omgången står Wetterbygden på sju vinster. Helsingborg och Södertälje, som är närmast före, har åtta. Något av de tre lagen kommer att hamna på plats 13 i tabellen och det är vad slutomgången på söndag handlar om.

Wetterbygden möter Högsbo hemma på söndag, medan Helsingborg har Uppsala (b) och Södertälje Eos (h). Skulle alla tre lagen hamna lika i tabellen avgörs det hela genom att man räknar ut en inbördes tabell. I så fall blir slutordningen: Södertälje, Wetterbygden, Helsingborg. Men flera andra utfall är alltså möjliga. Viktigt att veta är att både Södertälje och Wetterbygden har inbördes på Helsingborg. Mellan Wetterbygden och Södertälje är det helt lika i de inbördes mötena och det blir då en fråga om total målskillnad. Skulle de hamna lika i tabellen kommer Wetterbygden före, eftersom lagen är helt lika i de inbördes mötena och redan nu har en bättre målskillnad.

Wetterbygden hamnar näst sist om…det blir förlust mot Högsbo
Södertälje hamnar näst sist om…. det blir förlust mot Eos, samtidigt som Helsingborg och Wetterbygden vinner sina matcher
Helsingborg hamnar näst sist om…det blir förlust mot Uppsala och Wetterbygden slår Högsbo, oavsett hur det går för Södertälje

Någon risk att det blir nedflyttningar för de två sämst placerade ser det dock inte ut att bli. Det senaste är att AIK och Fryshuset, som uppgetts kandidera på ligaplatser, inte längre sägs vara intresserade. Därmed kommer de två sämst placerade lagen i ligans grundserie att erbjudas fortsatt spel i SBL Dam.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.