Gruppseger trots allt

4 februari, 2021

Montenegro lyckades besegra Sverige med knappa 69-67 och gav sig själva chansen att kvalificera sig till sommarens EM. Om de gör sin plikt mot Israel på lördag kommer 3-1 i matcher i gruppen göra att de tar sig vidare som en de fem bästa grupptvåorna. Den räddande ängeln för Montenegro blev som väntat Jelena Dublljevic, som spelade hela matchen och slutade den med 34 poäng och 14 returer.

Sverige var ju redan klart för EM och hade bara en bättre seedning inför mästerskapet att spela för. En vinst hade i bästa fall kunnat betyda en seedning i första gruppen. Det gick inte vägen den här gången för det starkt decimerade laget, men det är gott nog att det blev en gruppseger.

Att det var mycket på spel för båda lagen märktes tydligt, accentuerat av att Sverige saknade flera normalt viktiga spelare och att Montenegro inte har det nödvändiga djupet i laget. Båda lagen gick runt på sju spelare och av de 14 spelade nio 30+ minuter. Det enda som förvånade var att Regan Magarity fick knappt 15 minuter.

Den svenska planen var helt klart inriktad på ta bort Gatling och Jovanovic, vilket inte var så märkligt. Och det jobbet gjorde svenskorna bra. Coach Skerovic överraskade med att spela Gatling bara två minuter i den första perioden och det satte nog lite myror i huvudet på svenskorna, men gjorde också att amerikanskan hade svårt att komma in i matchen när hon kom tillbaka, men hittade en bättre rytm i andra halvlek.

Dubljevic hade man inte lika bra koll på och hon tog givetvis vara på det utrymme som serverades henne. Hon var precis så dominant som man hade fruktat. Nu vet alla i alla fall vem Jelena Dubljevic är, d v s en spelare av högsta klass, även om karriären börjar lida mot sitt slut.

Att Montenegro inte ville släppa till svenskt attackspel var helt uppenbart. Istället för att få attackerna och sedan ibland kicka ut bollen till skyttar verkade Sverige hamna i lägen där man fick sina chanser på treorna, men kanske inte riktigt i de lägen man ville ha dem. Trepoängsskyttet i första halvlek var riktigt risigt, 2/13, och ändå var man med i matchen i halvtid, då Montenegro ledde med bara två poäng.

Under den andra halvan blev skyttet bättre. Inte minst Frida Eldebrink kom igång ordentligt och fick totalt ihop 26 poäng. Och när man också hittade in med bollar inside gav man sig verkligen chansen att vinna matchen. Den andra halvleken blev poängmässig helt jämn och det svenska laget skall ha all heder av sin kämpainsats, även om Montenegro blev övermäktigt den här gången. Eller skall vi kanske säga att Dubljevic blev det?

Kalis Loyds verkade inte riktigt inledningsvis tillfreds med steget från den franska andraligan till internationell nivå. I första halvlek hade hon oerhört svårt att få till det offensivt, men defensivt gjorde hon som alltid en stabil insats. Crespi valde att spela Loyd 40 minuter, vilket han förmodligen gjorde helt rätt i.

Sverige förlorade som förväntat returtagningen, men inte med mer än 30-39. Det var en viktig anledning till att Sverige hängde med ända fram till målsnöret. Det gjordes ett jättejobb under korgarna, och över huvud taget defensivt kunde man inte begära mer av det svenska laget. Att släppa in 69 mot det här montenegrinska laget är inte mycket att klaga på. Det var istället i produktionen framåt, främst i den första halvan av matchen, som Sverige inte kom upp i ”normal” nivå,

Montenegro får vänta till lördag innan de får besked om de är vidare eller inte, men några andra lag blev matematiskt klara redan denna speldag. Bosnien-Herzegovina kvalificerade sig för första gången på drygt 20 år, och Kroatien liksom Slovenien är också EM-klara. I praktiken är också Tjeckien och Ryssland vidare, och därmed skulle sex platser återstå att fylla.

I grupp E grep Turkiet det sista halmstrået genom att besegra Litauen med 67-55. Turkiet slutade kvalet med 2-2 i matcher och +25 i målskillnad. Det finns en chans att det räcker för att slå sig in som en av de fem bästa grupptvåorna.

Tyskland, utan sina två bästa spelare, kämpade storstilat mot Kroatien i grupp I, men föll med 66-80. Det är inte utan att man tycker lite synd om tyskorna, som nu säkerligen är bortom all hjälp. Tyskland möter Lettland på lördag i en direkt match om andraplatsen i gruppen. Tyskorna vann lagens första match med 73-67. Vinnaren hamnar på 2-2 i matcher, men krävs mycket om något av lagen skall kunna sluta på någon konkurrensduglig målskillnad. Tyskland står just nu på -15 och Lettland på -10.

Ett liknande läge är det i grupp H, där Nederländerna och Slovakien den sista speldagen gör upp om andraplatsen. Även där kommer vinnaren upp i 2-2 i matcher. Slovakien vann förra gången med 20 poäng och med något liknande resultat kan de tävla med de andra grupptvåorna. Slovakien står just nu -2 i målskillnad.

I den hyperintressanta grupp F gjorde Belarus, efter onsdagens förlust mot Polen, det som behövdes i torsdagens match. Det blev en seger för vitryskorna mot Storbritannien. I gruppens sista match möts Polen och Belarus. Läget för Belarus är synnerligen gynnsamt. De har råd att förlora med upp till 28 för att det skall bli gruppseger, och det skall nog mycket till om inte det rutinerade gänget från Belarus fixar det.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.