Precis som rubriken antyder så har Wetterbygden Sparks gjort klart med en riktig guldmakerska från de regerande svenska mästarinnorna, Luleå Basket. Med totalt sju guld (tre USM-guld och fyra SM-guld) under sina dryga sex år i Norrbotten så är det väl rimligt att tro att den här spelaren vet vad som krävs för att titulera sig vinnare. Wetterbygden Sparks är stolta att kunna presentera Sofia Hägg, 21, från Luleå Basket som i dagarna signerat ett ettårsavtal med föreningen!

Den dryga 170 cm långe pointguarden med rötterna i ”gurkstaden”, Västerås, lämnade Västmanland redan vid 15 års ålder för att söka lyckan uppe i Norrbotten, närmare bestämt på Luleå Basketgymnasium. Där blev det tre framgångsrika år innan större uppdrag pockade på uppmärksamhet. I Luleå Basket har hon fått vara med om en framgångssaga av sällan liknat slag då svensk baskets stora maktfaktor på damsidan vunnit inte mer än fem (!) raka SM-guld de senaste fem åren. Att tillhöra en sådan organisation, med så många skickliga spelare runt omkring sig och med en sådan tydlig kravbild, som en ”nybakad” student, kräver naturligtvis sin kvinna och spelare.

Samtidigt som en mängd skickliga spelare passerat revy under årens lopp uppe i Luleå Basket, inte minst på Sofias egen pg-position, så har det naturligtvis också kommit att innebära en unik chans att dagligen kunna gå upp mot spelare som andra unga svenska spelare bara annars drömmer om att få mäta krafterna med. Att hävda att Sofia Hägg endast haft en ”utbildningsplats” i Luelå Basket vore däremot förmätet av oss. En närmare titt i statistiken från föregående säsong avslöjar nämligen att hon haft stort förtroende av headcoach David Visscher eller vad sägs om dryga 18 spelade minuter/match och det faktum att hon har fått förtroende att starta lite drygt hälften av de 31 matcher hon funnits tillgänglig – det gör man inte för att någon coach är snäll mot en, det gör man för att man har något att tillföra, även om laget råkar heta Luleå Basket.

Redan 2015 gjorde hon sin första landskamp och sedan dessa har det kommit och bli inte mindre än 106 ungdomslandskamper i det blågula linnet. Senast det begav sig var förra sommaren då hon var en viss Francisco Pintos förlängda arm i både det U 20-landslag som spelade EM-slutspel nere i Portugal och det landslag som representerade Sverige i Universiaden i Taiwan. Trots sin relativt unga ålder så är det alltså en meriterad basketspelare som nu byter nord mot syd med ambitionen att försöka ta nästa steg i karriären och försöka bli en spelare som klarar av att leda ett lag från bakplan i pg-rollen, precis som sina företrädare uppe i Luleå Basket.

Wetterbygden Basketballs sportchef, Dennis Aulander, är både glad och lättad när vi når honom för en kommentar om Sparks senaste tillskott:

– Redan ifjol försökte vi övertyga Sofia om möjligheten att komma till Vätterbygden. Vi trodde redan då att vi skulle kunna ha stor nytta av varandra men vad är det man brukar säga: den som väntar på något gott väntar inte för länge. Vi är istället nu extremt glada och stolta över att nu kommit överens om ett samarbete som vi är övertygande kommer kunna gynna bägge parter.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill försöka vinna mark i Basketsverige med rätt sorts metod och rätt metod i detta fall är att återigen kunna plocka in en ung svensk talang och ge henne förtroende för att kunna fortsätta sin utveckling hos oss och att vi på både lång och kort sikt kan vara med och skörda dessa framgångar. Självklart vill vi under denna process försöka vilja vinna så många basketmatcher som möjligt vilket vi också bedömer att vi har möjligheten att göra med den trupp vi nu försöker sätta samman. Det ska onekligen bli spännande och se vad Sofia Hägg och Ebba Sjökvist kan åstadkomma tillsammans på pg-positionen i SBL, säger Dennis Aulander.

Sofia Hägg befinner sig fortfarande uppe i Luleå och förväntas ansluta till sitt nya lag först i samband med säsongsuppstarten i början av augusti. Så här säger hon med anledning av sitt beslut att byta den ständiga guldkandidaten mot en av nästa säsongs nykomlingar i SBL:

– Först och främst vill jag säga att jag har haft sex helt fantastiska år uppe i Luleå. Jag kommer vara evigt tacksam till Luleå Basketgymnasium och Luleå Basket som hjälpt mig att växa som basketspelare, men framförallt som människa. Att dessutom ha fått vara med och vinna tre USM-guld med Luleå Basketgymnasium och fyra raka SM-guld med Luleå Basket har varit otroligt häftigt. 

– Nu ser jag däremot fram emot en ny utmaning och det ska bli väldigt roligt att få representera Wetterbygden Sparks nästa säsong. Jag har fått intrycket att det är en ambitiös och seriös förening med en tydlig målsättning. Jag har dessutom spelat för ”Frasse” i U20-landslaget vilket känns som en trygghet. Jag tror att Wetterbygden Basketball är en perfekt miljö för mig att växa i som basketspelare och jag ser verkligen fram emot vad nästa säsong kommer bjuda på. Jag en spelare som gillar att spela med fart och jag bidrar alltid med ett intensivt försvarsspel och min stora målsättning är att ta ett stort ansvar och försöka leda mitt nya lag därute på plan, säger Wetterbygden Sparks senaste tillskott, Sofia Hägg.

Fakta Sofia Hägg

Kommer att spela med tröjnummer # 8
21 år
170 cm

Nyligen signerat nytt ettårsavtal med Wetterbygden Sparks