Det svenska damlandslaget har inlett förberedelserna inför det stundande EM-slutspelet senare i sommar i Lettland och Serbien. Till det första lägret som startade i Södertälje i lördags finns vår egen Cajsa Uhrström som därmed nu klarat av sina första träningar med ”de stora tjejerna”. Vi fick en pratstund med Cajsa mellan träningarna och framförallt ett svar på hur hon själv ser på sina chanser att ta sig vidare i gallringen inför EM.

Hur känns det att ha gjort dina första träningar med det svenska damlandslaget? Nervöst?

– Självklart var det rätt nervöst första träningarna men det har släppt efterhand. Jag försöker njuta av varenda sekund istället för att ödsla tid på att vara nervös. Att få chansen att vara här är otroligt stort för mig och oavsett hur detta slutar för mig, så är detta något jag kan bära med mig av resten av mitt liv och karriär.

Vilken är den största skillnaden mot den ordinarie klubbverksamheten? Tempot? Fysiken? Tuffheten?

– Egentligen allt du nämner. Men den enskilt största skillnaden är nog ändå tempot. Allt går så oerhört mycket fortare och varenda detalj ute på plan är mycket intensivare och mycket tuffare. Här får man inget gratis om man säger så.

Har ni hunnit spela något på träningarna? Hur har din roll sett ut? Känns det som att du kan hävda dig i konkurrensen?

– Träningarna fram tills nu har nästan uteslutande handlat om spel och för mig som ny finns det väldigt mycket nytt att ta in när det gäller både det offensiva och defensiva spelet. Rollen här på träningarna påminner mycket om min roll jag har hemma i Sparks: är jag fri så skjuter jag bollen, hahahaha.

Vad händer efter Södertäljelägret? Vad tror du om dina chanser att få fortsatt förtroende och få stanna i truppen ytterligare tid?

– Efter lägret här i Södertälje så åker laget vidare till Ryssland och Slovenien för träningsmatcher. Den truppen tas ut i morgon onsdag och jag ska naturligtvis göra allt i min makt för att kunna få åka med där. Det enda jag kan påverka för att det ska bli verklighet är nästa träning, nästa skott, nästa försvarsspel, etc. Efter det få vi sen se hur långt det räcker, jag försöker som sagt bara njuta av här och nu, hälsar Sparks trepoängsdrottning, Cajsa Uhrström.

Följande 14 av totalt 18 spelare i den svenska bruttotruppen är just nu med på lägret uppe i Södertälje:

Farhiya Abdi, Galatasaray (TUR)
Anna Barthold, Luleå Basket
Matilda Claesson, Eintracht Braunschweig (TYS)
Binta Drammeh, Araski (SPA)
Elin Eldebrink, Perfumerías Avenida (SPA)
Frida Eldebrink, KSC Szekszard (UNG)
Louice Halvarsson, Wetterbygden Sparks
Danielle Hamilton Carter, Cegledi EKK (UNG)
Paulina Hersler, Mann-Filter (SPA)
Hanna Johansson, Högsbo Basket
Kalis Loyd, San Giovanni (ITA)
Klara Lundqvist, Södertälje BBK
Ellen Nyström, Gipuzkoa (SPA)
Josefin Westerberg, BCC Kangoeroes (BEL)
Fanny Wadling, Uni. of Maine (USA)
Cajsa Uhrström, Wetterbygden Sparks

Förberedelseschema
25 maj-29 maj Södertälje, träningsläger
30 maj-1 juni Moskva, träningslandskamper vs. Ryssland
2 juni-9 juni Slovenien, träningsläger och träningslandskamper vs. Slovenien och Storbritannien
16 juni-19 juni Södertälje, träningsläger
20 juni-22 juni Spanien, träningslandskamper vs. Spanien och Storbritannien
23 juni- Riga, förberedelser och EuroBasket

Spelschema EuroBasket
Sverige spelare i Grupp B och har Frankrike, Tjeckien och Montenegro som gruppmotståndare. Sveriges matcher kommer spelas i Riga. Mästerskapet avgörs i Lettland och Serbien med start 27 juni 2019. Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslaget. Gruppspelet spelas mellan 27-30 juni, åttondel 1 juli i Riga, och sedan är det slutspel i Belgrad 4-7 juli.

27 juni kl 13:00, Sverige-Montenegro
28 juni kl 13:00, Tjeckien-Sverige
30 juni kl 21.00, Sverige-Frankrike
1 juli Eventuell åttondelsfinal