Det som länge såg så kraftfullt, inspirerat och bestämt ut förvandlades till total härdsmälta i fjärde perioden för Wetterbygden Stars. På något annat sätt kan man inte förklara den förvandling som laget gick igenom under fredagskvällen i Huskvarna Sporthall. När vi återigen summerar 40 minuter ”hemmabasket” tvingas vi konstatera att Wetterbygden Stars får fortsätta att vänta på den där första hemmasegern – seger för  BC Luleå med 74-62.

Det här var en ”underlig” match på många sätt och faktiskt inte helt enkelt att ”skriva hem om”. Många sekvenser under matchens gång handlade om högoktaniga prestationer från bägge lagen medan några andra sekvenser inte vara ”lika högoktaniga” (för att uttrycka oss milt). Bäst denna kväll inleder annars ett BC Luleå anförda av en viss Corban Collins som redan i paus hittat röret till korgarna i Huskvarna Sporthall och skickat i 14 egenproducerade poäng. Successivt växer hemmalaget in i matchen och när Hesa Fredrik förkunnar halvtidsvila så noterar vi att Wetterbygden Stars vunnit Q2 med 21-13 och därmed också försatt sig i en bra situation inför avslutningen, ledning med 42-39 i halvtid.

Tredje perioden vaknar hemmapubliken i Huskvarna Sporthall till på allvar och anledningen till detta är det svartklädda hemmalaget som om inte spelar ut BC Luleå, i alla fall ställer tuffa frågor till norrbottningarna. När Jonathan Peleg kliver till straffkastlinjen så har han där och då möjligheten att ta upp sitt lag till en tolvpoängsledning. Peleg sätter ett av dessa straffkast vilket förkunnar den största ledningen i matchen för hemmalaget, 56-45. Ungefär här slutade det roliga för Wetterbygden Stars denna allhelgonahelg och de dryga 300 personerna i Huskvarna Sporthall denna fredagskväll fick vandra hem som fågelholkar i ansiktet undrades, vad hände egentligen?

Vi är fortfarande lite osäkra på vad för slags zonförsvar (traditionell eller matchup) som coach Öqvist beordrade i sitt BC Luleå men oavsett vad det var för någonting, så hade Wetterbygden Stars inget svar emot det. Från matchminut 28 till slutsignal så mäktar hemmalaget med att göra tre (!) poäng och detta får betraktas som årets största härdsmälta. Samtidigt som hemmaspelarna har förtvivlat svårt att få bollen i korgen så har naturligtvis kvällens gäster börjat få vittring vid detta laget och med ett par riktigt stora spel signerat bland annat Anton Kobylak-Berglund och Tavarius Shine, så kan BC Luleå, hur konstigt det än kan låta med tanke hur det såg ut i mitten av andra halvlek, spela av matchen och till slut vinna komfortabelt med tolv poäng, 74-62.

Vi har faktiskt svårt att riktigt förstå exakt vad det var som egentligen hände  de sista tolv minuterna. Hur kan ett lag gå från att bjuda på propagandabasket till att mer eller mindre se ut som, ja, vi vet inte vad? Inte ett enda spelpoäng (bara tre straffkast) under tolv (!) minuter, verkligen?!

Det är naturligtvis inte läge att döma ett lag i den här spalten, det skulle uppfattas som att vi sparkar på någon som redan ligger ner. Är det n-å-g-o-n som är besviken, frustrerad och förbannad på utgången av denna match så är det natruligtvis spelarna i det svarta laget som självfallet är fullt medvetna om att det där (avslutningen) inte var tillräckligt bra och absolut inte värdigt ett lag som har högre ambitioner än det som publiken fick bevittna under den där nesliga avslutningen. Det var säkerligen också därför som publiken själva kände sig lite besvikna, som att man blivit snuvad på konfekten, för det här var ju som upplagt för ännu en seger mot BC Luleå och därmed chansen att hänga på i tabelltoppen på allvar – av detta blev det nu…..ingenting. Oerhört trist.

Spelarkritik i hemmalaget är också svårt att ge sig på där många såg ut som ”världsmästare” under mitten av andra halvlek till att bara några minuter senare förvandlas till något helt annat. CJ Dunston ska ändå ha ett erkännande för sitt villkorslösa slit över hela banan även om han också mattades betänkligt i slutperioden.

Nästa match för Wetterbygden Stars är på tisdag när laget återigen beger sig till Norrland, denna gång närmare bestämt till Östersund för möte med ett riktigt starkt Jämtland Basket. Med tanke på att lagets samtliga vinster bärgats på bortaplan så kommer naturligtvis hoppet komma tillbaka så där lagom vid 19-tiden där på tisdagskvällen igen.

Vi visste att detta inte skulle bli lätt (spel i SBL) och det är därför den här förlusten känns extra tung när man sätter ”fälleben” på sig själv på det här sättet.

På något annat sätt går nog inte att beskriva den här förlusten – att Wetterbygden Stars satte ”fälleben” på sig själv.