Det är bråda dagar för Wetterbygden Stars nye headcoach Boris Balibrea: efter att precis hunnit avsluta säsongen hemma i Spanien så befinner han sig denna vecka hos sin kommande arbetsgivare för att bekanta sig med både klubbledning, spelare och staden Jönköping.

Under sin vistelse i Vätterbygden kommer han ha hunnit med tre träningspass med Wetterbygden Stars och individuella samtal med befintliga spelare i föreningen och med spelare som han önskar se i föreningen inom en snar framtid. Parallellt med detta så har Boris Balibrea även hunnit med och stifta bekantskap med morgondagens stjärnor på Sanda Basketgymnasium för att under x antal träningspass dela med sig av sin erfarenhet och kunskap av spansk basket.

Vi fick en pratstund mellan alla åtaganden och så här säger Stars nye headcoach apropå det svenska ”sommarvädret”:

– Hahaha, ja, det är väl kanske inte riktigt det man är van vid. Bortsett från regnandet dessa dagar så är det dock otvivelaktigt en oerhört vacker bygd jag kommer till. Jag ser fram emot att få komma tillbaka i augusti och slå mig till ro.

Om vi bortser från vädret, vad är dina första intryck så här långt av Wetterbygden Basketball?

– Jag tycker att vi har hunnit att vara väldigt produktiva dessa dagar. Vi har hunnit med att jobba med spelarna på golvet i träningsmiljö samtidigt som jag haft möjlighet att sitta ned med klubbledningen och kika på träningsupplägg, matchschema, planering av försäsong etc. När det kommer till Wetterbygden Basketball som organisation betraktat, så är jag trygg i att jag kommit till en miljö och till människor som vet vad dom vill och som vet vad detta handlar om, det känns oerhört inspirerande.

Vad hade du för förhoppningar på förhand på denna dryga vecka du nu varit här i Jönköping?

– För mig har första prioritet hela tiden varit att träffa de spelare vi har signat för att börja bygga upp någon form av förtroendekapital oss emellan. Lika viktigt har det varit för mig att träffa alla de unga talanger som finns i verksamheten på Sanda Basketgymnasium och förklara för dom att de är morgondagens Wetterbygden Stars-spelare, vad som förväntas av dom och hur man förbereder sig på bästa sätt för att kunna ge sig själv chansen att vara med och konkurrera i höst.

Det är kanske svårt för dig att förklara på ett djupare sätt efter så pass kort tid här i Jönköping, men vad tror du skiljer spansk basket mot svensk basket?

En sak som sticker ut efter dessa dagar är hur pass disciplinerade de svenska spelarna är. Jag gillar också det jag ser i form av att spelarna verkar kunna behärska flera positioner. Det betyder naturligtvis att spelarna går att använda på mer än ett sätt men också att vi som lag betraktat blir mer svårscoutade. När det gäller svensk basket rent generellt så är jag fullt medveten om att svensk basket på senare år producerat spelare till den stora internationella scenen. Själv har jag från nära håll i Barcelona haft den stora förmånen att få bevittna både Ludde Håkansson och Markus Eriksson, två duktiga spelare som går en ljus framtid tillmötes.

Vad kommer känneteckna Wetterbygden Stars nästa säsong?

– Jag skulle önska att vi spelar en ”positiv basket”, att det syns att vi har roligt därute tillsammans. Jag tror vidare att det är viktigt att ha en bra balans mellan spelare ute på golvet och spelare närmre tresekundersområdet – vi ska försöka skapa hot från flera händer från flera positioner på motståndarens försvarshalva. Jag vill försöka coacha ett lag i höst som dessutom försöker diktera villkoren både offensivt och defensivt och jag gissar att det handlar om att bygga upp någon form av ”aggressivitet”. För att lyckas med det måste man i sin tur bygga upp ett starkt psyke och självförtroende.

Vi vet att du sett alla matcher med fjolårets upplaga av Wetterbygden Stars på video, vad tycker du har varit lagets styrka kontra förbättringspotential?

– För att kunna ta nästa steg så måste försvarsspelet utan tvekan upp ett par nivåer. Vi var ett av de lagen i fjolårets seriespel som släppte in mest antal poäng per match och det kommer naturligtvis inte fungera i en så pass stark serie som Superettan. Samtidigt som laget hade utmaningar i försvarsspelet så såg jag också all talang offensivt, framförallt hur pass många spelare som var kapabla att göra poäng.

Vilka är dina förväntningar på laget, på organisationen när du väl sen återvänder efter sommaren?

– Min tydliga ambition är att successivt växa in i svensk basket, att vakna varje morgon och veta att ”idag kan jag en sak mer om mitt lag, mina spelare, mina motståndare, om svensk basket än jag kunde igår”. Jag kommer till Wetterbygden Basketball för att tävla fullt ut på varje träning, på varje match och någonstans längs vägen ska jag även försöka hinna med och njuta av min tid i Jönköping och Sverige, säger Boris Balibrea.

Vi önskar Boris Balibrea all lycka i sitt kommande uppdrag hos oss!