Helsingborg har hittat sin head coach

17 april, 2020

Nykomlingen i SBL Dam, Helsingborgs BBK, har nu klart med den head coach som skall leda klubben under premiäråret i ligan. Och det är inget dåligt kap som klubben har gjort. Det blev en meriterad 38-åring från Finland, Ville Tuominen.

Att Helsingborg lyckats knyta till sig Ville Tuominen är en jätteskräll, närmast jämförbart med om t ex Peter Öqvist eller Boris Balibrea skulle bestämma sig för att ta sig an en nykomling i SBL Dam.

Tuominen kommer närmast från en framgångsrik säsong med Salon Vilpas i den finska herrligan, en säsong som slutade med att Salo toppade tabellen när allt spel avbröts p g a coronaviruset. Tuominen har, sedan han inledde sin coachkarriär, 2010 som assisterande i Torpan Pojat, endast coachat herrlag, med undantag för ett år, 2016, då han ledde det danska damlandslaget.

Ville Tuominen vann den finska ligacupen 2013 med Tampereen Pyrintö och det danska mästerskapet med Bakken Bears 2014. Båda lagen spelade för övrigt i EuroChallenge. Bäst lyckades Bakken, som tog sig till de sista 16.

Så hur lyckades liganykomlingen Helsingborg lägga beslag på en så erfaren coach? Det handlar mycket om tillfälligheter

Den historien börjar i Danmark, för det var där Tuominen träffade sin blivande fru. Sedan en tid tillbaka har de ett hus utanför Helsingborg. Efter ett kringflackande liv som coach har paret kommit till en punkt då det var fruns tur att bestämma och då blev det så att bopålarna slogs ned i Helsingborg. Tuominen är inte ett obekant ansikte för HBBK. Han har bl a medverkat på läger under somrarna, men fanns nog inte på kartan när klubben började leta coach till sitt damlag. Men när tillfället dök upp föll allt på plats. Tuominen var ledig, hade bosatt sig i Helsingborg och hux flux hade man en överenskommelse.

Lönemässig kommer Ville Tuominen naturligtvis inte i närheten av det han normalt får, och har sagt att han tar sig an Helsingborg för att han ser klubbens damligasatsning som en kul utmaning och ett intressant projekt.

Så hur är då detta finska tillskott som coach? En som borde veta är Pekka Salminen, det finska damlandslagets coach och tidigare i Solna i SBL Herr. Ville Tuominen var under sin spelarkarriär kapten i ToPo 2007-2008, då Salminen var hans coach, och har givetvis följt hans coachkarriär.

Som spelare lär Tuominen ha varit en smart point guard, inte så snabb, men som ändå snittade 2,3 steals per match.

Så här säger Salminen om sin finske kollega och om säsongen som gick i Salon Vilpas:

Han är en riktigt bra coach, den bäste vi hade i den finska herrligan den här säsongen. Hans lag hade så mycket skador att det var närmast skrattretande. Ändå fortsatte de vinna. På grund av alla skadorna var han tvungen att byta spelstil och gjorde det också, inte en utan två gånger. Salo och Tuominen hade en fantastisk säsong”.

// Tapio Joulamo

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från Wetterbygden Basketballs sida.