Efter underläge med 40-58 i halvtid så trodde nog inte ens den mest ”optimistiska optimisten” på en vändning för Wetterbygden Stars i hemmamötet mot BC Luleå. Man hade ju dessutom fått första halvleks bästa poängplockare (Calvin Hermanson) skadad medan gästerna fortsatte att göra slavsylta av Huskvarna Sporthalls basketkorgar (71 % på tvåor och 53 % på trepoängare).  Men tack vare en magisk tredjeperiod (37-18) så gav sig hemmalaget ändå sig själva chansen även om BC Luleå sen till slut lyckas dra den längsta stickan, slutresultatet skrivs till 93-103.

Inledningsvis ska mycket komma och handla om svensk baskets kelgris nummer 1 just nu, Pelle Larsson. 18-åringen är en sällan skådad talang och har under innevarande säsong varit ett hett villebråd för klubbar och verksamheter runtom i hela världen. Med en dunk modell värre så är det han som slår an tonen för sitt BC Luleå som kan gå till periodvila i ledning, 27-21.

Andra perioden ska börja bättre för Wetterbygden Stars som tack vare en trepoängare signerad Calvin Hermanson kan minska BC Luleås ledning till tre poäng, 24-27. När sen Jonathan Bohman följer upp det med ett makalöst försvarsspel (säsongens block i Huskvarna Sporthall?) så är det många som hoppas på att detta ska bli fjärde gången gillt för hemmalaget mot en svensk basket stora maktfaktorer. Tyvärr stannar detta vid en stilla förhoppning. I alla fall just där och då.

När bortalagets poängmaskin, Brandon Rozzel (34 poäng ikväll), skjuter i en trepoängare, så betyder det att hans lag gjort 16 raka poäng utan att hemmalaget mäktat med ett enda. Stars räddningsplanka under denna period är att BC Luleå befinner sig i lagfoul vilket hemmalaget inte är sena att (ut)nyttja och kan därmed gå till välgörenhetslinjen 15 gånger varav tio av dessa är framgångsrika besök. Tyvärr tillåts BC Luleå att få sista ordet med en trepoängare signerad lagkaptenen, Tim Kearney – ett trepoängsförsök som hade kunnat undvikas om Stars nyttjat någon av sina två lagfoul som man hade ”tillgodo” på den andra perioden – underläge 40-58 men vad värre var: Calvin Hermanson skadad och transporterad till Länssjukhuset Ryhov för vidare undersökning.

Med lagets bästa poängplockare så långt borta ur spel och underläge med 18 poäng, ja, inte var det mycket som tydde på det som vi sen i själva verkligheten fick bevittna. Tack vare en aggressivitet i försvarsspelet och några kloka beslut när det gäller skottval offensivt, så lyckas Stars successivt närma sig giganten från norr i poängprotokollet. Återigen är det Daniel Mortensen som har en strålande tredjeperiod (vi minns ju förra tisdagen mot Nässjö Basket – kan vi inte bestämma att Stars spelar mot den korgen hela tiden i varenda match?) och när hans sen får lite draghjälp av Adam Rönnqvist (16 poäng, nio returer och sju assists) och Carl Engström (en prydlig ”double-double” för landslagscentern, 16 poäng och 11 returer) så är det helt plötsligt match igen. Största jublet ådrog sig ändå en viss Moussa Kone när han skickade i 74-74 – fantastiskt roligt att återigen se Moussa tillbaka ute på parketten och även om det stundtals var lite rostigt de dryga tio minuterna han var på plan, så råder det ingen tvekan om att Stars djup på position 4-5 gick från att vara djup till att nu tillhöra hela SBL: s djupaste. När Daniel Mortensen skickar i en trepoängare samtidigt som den röda ledslingan på favoritkorgen indikerar slut på tredje perioden, så betyder det att Wetterbygden Stars är både ikapp och förbi inför sista perioden, 77-76! Vilken upphämtning!

Hur många gånger har vi inte sett det? Det jagande laget som tar ikapp ett stort underläge. Periodvila. Och sen vips så är det ombytta roller. Ikväll var inget undantag. Tyvärr.

Med 0-12 i inledningen av det som ska visa sig bli den sista perioden, så är det ingen tvekan vem som nu kör bilen: BC Luleå. Men tack vare två snabba trepoängare av Adam Rönnqvist så är det återigen match i Huskvarna Sporthall om om upphämtningen under tredje perioden imponerande, så vetitusan om inte detta imponerande ännu mer att komma tillbaka ä-n-n-u en gång med tanke på starten laget fick av fjärde perioden. Med ställningen 91-93 på tavlan så är Wetterbygden Stars så pass nära en kvittering att bolluslingen fastnar mellan plankan och ringen när Adam Rönnqvist försöker på sig ett genombrott. Då ska ni veta att bollen först varit i både plankan och i ringen ett antal gånger innan den alltså helt sonika bestämmer sig för att fasta….bittert. När sen Denzel Anderson och Quinton Upshur sätter varsin trepoängare så är det över för denna gång för hemmalaget som därmed får finna sig i att kamma noll mot BC Luleå denna säsong…hittills.

För så här är det naturligtvis: vi är nu bara ett par veckor bort från det stundande SM-slutspelet och lagen börjar sakteliga positionera sig och visst är en framtida ”match-up” mellan dessa bägge lag fullt möjlig, men förhoppningsvis då inte förrän i en av semifinalerna.

Med kvällens prestation och inställning i färskt minne, och även om det blev förlust, så fick ändå Wetterbygden Stars någon form av upprättelse efter den skrala insatsen uppe i Östersund i lördags. Det hade varit så enkelt att ge upp detta i halvlek (underläge med 18 poäng och Calvin Hermanson på väg till sjukhus) men istället kom man ut och presterade kanske den bästa perioden denna säsong – den insatsen och den inställningen är väl värd att ta med sig tills på fredag när Norrköping Dolphins gästar Huskvarna Sporthall i den sista matchen innan landslagsuppehållet.