Säsongens första tävlingsmatch innebar för Highlanders tre timmars bussresa norrut, närmare bestämt till Eskilstuna för en seriepremiär mot stadens stolthet, Eskilstuna Basket.

Inför matchen hade vi drabbats av ett par tunga avbräck i form av Eddie Alm (fot), Rikard Rasmusson (benhinnor), Torbjörn Svensson (knä) och Albin Häll Eriksson som fortfarande inte befinner sig i matchform efter sina ingrepp i knäna under sommaren – dessutom befann sig Simon Granado-Lindqvist på bröllop denna lördag och som om detta inte vore nog så stukade Kristoffer Grönhage en minut in i andra halvlek. Med detta i vår kunskapsbank så var det kanske inte så svårt att räkna ut att spelbolagen inte kanske hade just Wetterbygden Highlanders som sin ”spik of the week” denna premiäromgång.

Wetterbygden Highlanders låter sig dock inte nedslås av detta faktum utan kommer ut och dikterar villkoren inledningsvis, något som också ganska omgående visar sig i poängprotokollet, ledning med 12-4. Eskilstuna Basket har inför denna säsong hittat ett muskelpaket från den tyngre skolan (och då menar jag verkligen den t-y-n-g-r-e) i form av Frank Kouagnia med rötterna i Kamerun.

Denna superkloss leker stundtals bowlingklot mot oss, var det inte dunkar, så är det foul, offensiva returer och putbacks, en spelare som absolut kommer bli en attraktion för vår serie. En attraktion för Basketettan södra herrar kommer också Jonathan Peleg bli (vara). Under första halvlek river han stora sår i försvarsspelet i hemmalägret, detta i kombination med ett utsökt distansskytte av lagkamrater gör att matchen är i stort sett jämn efter första halvlek, 52-51.

Att Eskilstuna skulle komma ut starkt under andra halvlek efter en  var ungefär lika oväntat som att det kommer vara fullsatt i Nässjö Sporthall under Nässjö Baskets hemmapremiär denna säsong – det vill säga inte alls. Tyvärr lyckas vi inte möta denna aggressivitet utan hamnar för första, och enda gången, på hälarna under denna match, hälar som med facit i hand också kostade oss segern. Under Q3 gör Eskilstuna 20-8 på oss, en run som vi aldrig riktigt är nära att ta ikapp trots idoga och tappra försök.

Det som till slut ”dödar” oss är två saker: returtagningen som vi förlorar med 22-37 samt det faktum att vi skjuter 17 straffkast färre än hemmalaget. Anmärkningsvärt från statistiken i övrigt är att vi skjuter bollen bra, dryga 48 % på 2p och fantastiska 53 % på 3p är siffror som var en stor anledning till att vi lyckades störa Eskilstuna så pass mycket som vi nu gjorde på deras egen hemmaplan.

Jonathan Peleg är redan nämnd (32 p och 8 returer) men även Mustafa Allotey, Casper Ronqvist, Abokor Ahmed och Kenny Ntungane förtjänar ett omnämnande – dessutom gör Henrik Niklasson och Ludwig Häggblad två högkvalitativa inhopp på sju minuter var som borgade för att vi skulle orka alla 40 minuter av matchen.

Hemmapremiären för detta stolta Highlanders går av stapeln just ute på ”Highlandet” om exakt en vecka när Högsbo Basket gästar Nässjö Sporthall och visst hade varit kul om den ännu stoltare och patriotiska hemmapubliken i Nässjö Sporthall tog tillfället i akt och kikade på nästa generations Nässjö Basket-spelare – det är dem värda!