Wetterbygden Highlanders spelade under tisdagskvällen sin första träningsmatch för säsongen 2016-2017, detta mot Nässjö Basket ute i Nässjö Sporthall, en match som hade flera ansikten men där Highlanders till slut fick se sig besegrade med 99-70.

Det var med stor spänning som Highlanders tog sig de dryga fem milen ut till Höglandet för möte med fjolårssensationen i Basketligan herr, Nässjö Basket. Höglandets stolthet har, precis som våra egna favoriter, haft stor omsättning på spelare och kom till spel med fyra nya ansikten i laget (det femte, Oscar Jernberg, satt på bänken indisponibel) och satte omgående prägel på matchen genom ett intensivt försvarsspel över hela banan som vi i ärlighetens namn hade en del utmaningar med, vilket i sin tur innebar att hemmalaget kunde rusa upp i en 8-0 ledning under de första minuterna.

Successivt börjar dock årets upplaga av Wetterbygden Highlanders, som består av 19 spelare i bruttotruppen varav 13 är helt nya sedan ifjol, jobba sig in i matchen och det är den förre detta Nässjö-spelaren, Tanju Yulman, som går i täten och leder oss in i poängprotokollet. Tyvärr får vår storväxte vän från Bosnien och ny i laget i år, Kemal Omerbasic, omgående foulproblem vilket naturligtvis var en jobspost för oss, i synnerhet när hemmalaget mönstrar storväxta spelare som Dartaye Ruffin, nye Marko Dojkic och MVP-kandidaten, Mantas Griskenas. Samtidigt som det innebär en del mismatches till vår nackdel så har vi även en viss fördel offensivt då dessa stora herrar ska jaga oss ute på trepoängslinjen, ett faktum som coach Jimenez i Nässjö Basket ska bli varse när Andreas Rudensten kommer från bänken och bombar i två raka trepoängare.

Under matchens första 20 minuyter får vi gå till straffkastlinjen hela 20 gånger och det vittnar en del om det frejdiga anfallsspel vi hade kombinerat med en stor portion mod, detta är också den direkta anledningen till att vi kan gå till halvtidsvila i ledning med tre poäng, 49-46.

Även under inledningen av andra halvlek, ja, egentligen under hela Q3 fortsätter vi spela inspirerat även om det märks att hemmalaget nu börjat skruva åt i sitt försvarsspel. I samma veva som Nässjö Basket ”går till jobbet” defensivt så hamnar Highlanders i ett slags ”stress-mode” som absolut inte är hälsosamt för matchens fortsatta utveckling. När fjärde perioden är till att börja så är underläget enkom nio poäng innan hemmalaget gör hemska 26-6 och det finns egentligen inget att tillägga än att bensinen tog slut för oss på alla tänkbara sätt och det ska naturligtvis i stor grad tillskrivas hemmalaget. Om man tittar på matchen som Högsbo Basket spelade mot Nässjö Basket i fredags, och som av många anses som en utmanare om de mer ädla placeringarna i Basketettan fram till jul, så upptäcker man att det är två matcher som i mångt och mycket påminner om varandra: både vi och Högsbo Basket klarar av att tävla fullt ut mot ligalaget Nässjö Basket i en halvlek var för att sen konstatera att det trots allt skiljer en nivå (ibland två) på Basketligan och Basketettan.

Om man till slut summerar kvällen och säsongens första match för Highlanders del så måste ändå betyget bli klart godkänt. För ett lag med så många nya spelare i laget och som dessutom bara varit tillsammans i dryga två veckor, att då komma till Nässjö och leda i halvtid och ha match hela vägen fram till Q4, vittnar om vilka kvaliteter det finns i denna grupp, inte minst offensivt. Defensivt behöver man dock komma upp flera nivåer och verkligen sätta prestige i att stoppa försvaren, för så här är det: lika många offensiva hot det finns i Highlanders anno 2016-2017 lika många frågetecken finns det gällande vem som är lagets go-to-guy i försvarsspelet?

Tanju Yulman kom ”hem” till Nässjö och spelade på ett sätt som säkerligen imponerade på sin förre detta uppdragsgivare. Johan Ganstrand kom från bänken och personifierade det mod och attackvilja som tog laget upp i ledning i halvtid.

Nu fortsätter försäsongen med träningar hela vägen fram till nästa match som går av stapeln uppe i Stadium Arena mot en uppsättning av spelare från Norrköping Dolphins herrverksamhet (herrspelare, dubbellicenser, ungdomsspelare etc.)

Till slut vill Wetterbygden Highlanders tacka Nässjö Basket med coach Raul Jimenez i spetsen för ett varmt välkomnade ute i Nässjö Sporthall på tisdagskvällen och inte minst bägge domarna Bob Wells och Johan Pedersen som ledde denna föreställning på ett föredömligt sätt, respekt!