Precis som rubriken antyder behövde inte hemmalaget i form av Helsingborgs BBK förta sig för att besegra sina gäster från Vätterbygden under onsdagskvällen. Efter att ha grundlagt segern under Q2 med för ett bortalag hemskt resultat, 31-16, så kontrollerade hemmalaget tillställningen därifrån.

Annars var det Wetterbygden Highlanders som inledde klart bäst, detta tack vare ett aggressivt försvarsspel där en del steals föranledde att laget fick skjuta en uppsjö av straffkast under Q1, något som man förvaltade förhållandevis väl – ledning efter Q1 med 18-11.

Vad som sen hände står skrivet i stjärnorna men att bara hävda att bortalagets försvarsspel bara havererade, vilket det i och för sig gjorde, vore att göra det lite för enkelt för sig och inte respektera Helsingborgs prestation, eller rättare sagt: deras förmåga att skjuta bollen i korgen. Man kan tycka mycket om vårt ”icke-försvarsspel” under denna period, vilket undertecknad sannerligen också gör och som laget blev varse i halvtidsvilan, men hur ynkligt ett försvarsspel än är, så ska bolluslingen skjutas i korgen och var det något som hemmalaget gjorde denna afton i GA-hallen, så var det just det: man sköt bollen med besked! 68 % på tvåpoängare och 45 % på trepoängare är riktigt vassa siffror och det är bara att lyfta på kepsen för ”himmapågarna” i det avseendet – underläge i paus med 42-34.

Offensivt har Highlanders en helt ok match. Vi har bara 15 turnovers, skjuter bollen förhållandevis bra från tvåpoängsland, 52 % (lite lägre % från trepoängsdito), har hög straffkastprocent, 83 % (för andra matchen i rad vi både skjuter mycket straffkast och drar i desamma) och har fyra spelare på dubbla figurer i poängprotokollet. I mitten av Q4 är underläget nere i enkom tre poäng som minst, men precis lika duktiga vi är på att producera framåt, precis lika usla är vi på att få stops bakåt. Sista perioden slutar 29-25 till slut i hemmalagets favör och siffrorna vittnar en hel del om vad för slags match detta var: en ”först-till-86-poäng-vinner-typ-av-match” och tyvärr för bortalagets skull, så var det Helsingborg som denna gång hann först.

Förutom den monumentala avsaknaden av ett försvarsspel whats so ever, så blev det också väldigt tydligt att detta unga lag saknar någon form av verbalt ledarskap. Visst finns det antydningar på att någon höjer rösten emellanåt, men rent generellt så är det alldeles för slätstruket, för vattenkammat en kväll som denna.

Mustafa Allotey förtjänar ett omnämnande efter en stark offensiv insats matchen igenom.

Nu blir det till att slicka såren och samla kraft inför den sista matchen denna intensiva period, den mot Borås Basket på lördag inne i Idrottshuset, Arenan kl. 17.15.

Som någon klok coach sa: bara att hoppa upp på hästen igen…