Efter att våra två lag i Forum Basket begått sina årsdebuter under helgen, så var det under söndagen så äntligen dags för Wetterbygden Highlanders att börja den långa och mödosamma vägen mot nytt Basketettan-kontrakt och man gjorde det genom att hälsa Huddinge Basket välkomna till Idrottshuset, Arenan för match i Basketettans fortsättningsserie.

Huddinge Basket skulle omgående visa sig få problem med mer än väglaget denna söndag när hemmalaget slog på stora trumman redan från första uppkast. Normalt sett så brukar det alltid vara lite svårt för ett hemmalag att vänta in en motståndare som haft problem med anslutningsresan (matchen under söndagen kom igång 20 minuter senare på grund av vinterväglaget och det trafikolycka som Huddinge Basket råkade hamna bakom på E4: an under sin resa ner till Jönköping) i den bemärkelse att det är svårt att få några riktigt säkra svar: ”när börjar matchen”? ”Hur långt har dem kvar till Arenan”? ”Är dem här nu”? På det sättet är det faktiskt lite enklare att vara det laget som kommer för sent av den anledningen för att man själv vet ”hur man ligger till”.

Hur som helst: Highlanders visar ingen pardon mot sena gäster och utan att förringa bortalaget på något sett, så känns detta mer eller mindre avgjort redan efter Q1. Då har hemmaspelarna virvlat runt och spelat en både effektiv och osjälvisk basket som föranleder den ledning på hela 21 poäng, 31-10.

I ärlighetens namn så saknar Huddinge Basket ett par pjäser idag som i vanliga fall hade gjort dem till en betydligt tuffare, starkare och farligare motståndare än vad man mäktade med idag, det visade man om inget annat uppe i Stockholm senast lagen möttes då Highlanders fick ge sig med tre poäng (79-82).

Med en sådan start, och med vetskapen om att Huddinge Basket saknade några viktiga kuggar, så är det lätt hänt att koncentrationen och fokus hamnar på något helt annat än där det behöver/ska vara. Det var också precis det som hände idag.

Hade vi kunnat uppbringa den aggressivitet, koncentration och fokus vi uppvisade i första perioden, så hade ju den småbuttre matematikern kunnat hävda: ”varför vann ni inte med 84 poäng”? Nu är ju inte idrotten så enkel utan betydligt mer komplex än så och ingen kan väl klandra killarna för att ”det blev som det blev”. Först en försenad motståndare och en ”matchrutin” som rubbades betänkligt och sen ledning med 21 poäng efter en spelad akt, nja, vi får nog leva med det faktum att det kanske inte bjöds på någon vidare grannlåt återstoden av matchen utan mer kom att handla om att ta den här matchen i mål på ett tryggt och säkert sätt vilket vi lyckas galant med (även om Huddinge skickade i en trepoängare i början av Q4 till bara ledning med sju poäng, 60-53)

”Tryggt och säkert” skulle man också kunna beskriva en spelare som Jonathan Peleg. Med sina 26 poäng, x antal returer och a antal assists (tyvärr fick vi aldrig igång det nya statistikprogrammet, i skrivande stund oklart varför) så är han ju en monumental faktor för det här laget. En annan spelare som förtjänar ett omnämnande denna eftermiddag i Idrottshuset, Arenan är Johan Ganstrand som levererade ett högprocentigt spel rakt igenom och dessutom med ett stort ansvarstagande på banan. Nästan alla 12 spelare kom denna eftermiddag i poängprotokollet som så när på Joel Penndal, som trots chansen att spräcka sin målnolla via ett straffkast efter en teknisk foul på gästernas Bedirhanoglu, får se fram emot nya chanser i framtiden.

Det här var precis den här starten Wetterbygden Highlanders hade kunnat önska sig, en match som på förhand kändes lite lurig med tanke på jullovet som avhandlats, en motståndare som på förhand alltid känns lite oförutsägbar och en serietabell där varenda rosa protokoll (seger) kommer betyda skillnaden på nytt kontrakt eller kval.

Nästa helg beger sig Highlanders på en mini-turné till vackra Skåne där i tur och ordning Lobas Basket och Trelleborg Pirates står på programmet. Då fortsätter detta vackra äventyr med dessa ännu vackrare basketspelare som till vardags går under det vackraste namnet av dem alla: Wetterbygden Highlanders – vi finns och vi är på riktigt!