Under söndagen i Huskvarna Sporthall spelades det tredje derbyt i årets Basketettan för herrar mellan Brahe Basket och Wetterbygden Highlanders, en match som egentligen aldrig blev någon match med tanke på det fokus, den målmedvetenhet som bortalaget lyckades mobilisera från första uppkast och som i sin tur innebar en ledning med 14-0 bara någon minut in i matchen.

Den starten skapade naturligtvis ett lugn i bortalaget, som under återstoden av första halvlek, lugnt och metodiskt kunde fortsätta bygga vidare på den inslagna vägen. Med alla 12 spelare på plan under de första 20 minuterna, så hade Highlanders om än inte avgjort, så i alla fall skapat sig ett fördelaktigt utgångsläge inför andra akten, ledning med 45-16.

Utmaningen för bortalaget i detta skede av matchen var naturligtvis att inte tappa i intensitet utan istället fortsätta att sätta tryck på hemmaspelarna genom vårt försvarsspel, men alla som någon gång varit i ledning med 29 poäng i halvlek, vet hur utmanande och svårt det är att göra just detta (omedvetet tenderar man göra precis motsatsen). Highlanders vinner andra halvlek med två poäng vilket var dubbelt så mycket kontra den målsättning man satte där under halvtidsvilan (”vinna andra halvlek med minst en poäng”).

Det kan ju tyckas som en något blygsam målsättning för ett lag som precis vunnit första halvlek med nästan 30 poäng, men det handlade naturligtvis också om att Highlanders visste att hemmalaget skulle komma ut på ett helt annat sätt än vad som var fallet vid matchstart, heder till Brahe Basket som kämpade in i det sista.

14, 16, 16, 23, 19, 14, 18, 14, 13, 15, 21, 17 är vare sig Wetterbygden Highlanders poängplockare eller bästa returtagare i säsongens sista derby. Nej, siffrorna gäller naturligtvis den speltid som fördelades broderligt mellan lagets 12 representanter under söndagen, mycket glädjande!

Ett extra plus i kanten för Albin Häll-Eriksson och Kristoffer Grönhage (bägge två 19 poäng på dryga 16 minuters speltid) denna eftermiddag i Huskvarna Sporthall, även Casper Ronqvist förtjänar ett omnämnande som lagets bäste returtagare med åtta stycken returer.

Wetterbygden Highlanders nästa utmaning heter Helsingborg Basket på bortaplan redan på onsdag. Om inte laget är redo för den matchen kan man ju starkt ifrågasätta sig när man skulle vara det.

Orsaken?

Enkelt: Helsingborg Basket är det enda lag som Highlanders inte besegrat (ännu) i årets seriespel.

Frågor på det?