Söndagens match inne i Idrottshuset, Arenan blev en osannolik rysare mellan två lag som verkligen ville och kunde bjuda publiken på något alldeles extra att minnas, en fight med stort F som inte skulle avgöras förrän efter 50 (!) spelade minuter.

Förutsättningarna var glasklara inför match: på ena sidan ett hemmalag som vunnit två av sina totalt nio spelade matcher mot ett bortalag som på den senaste tiden inte gjort något annat än vunnit. Det var således inget snack om saken att Köping Basket var den stora favoriten när det gråa laget skickade lädret i luften denna tionde omgång av Baskettan södra herrar.

Matchen inleds också med bortalaget vid spakarna även om hemmalaget inledningsvis vill vara med i resonemanget. Ju längre Q1 fortskrider så är det spelare som Ronald Boggs (totalt 30 poäng) och Mikael Axelsson (totalt 23 poäng) som ser till att bortalaget gör det som man själva förväntat sig: leder efter en akt med 24-17.

Wetterbygden Highlanders ändrar lite rent taktiskt under Q2 och spelar lite ”small-ball” vilket ska ge önskad effekt ganska omgående. Genom ett aggressivt försvarsspel så får man också igång trumpinnarna till ben framåt (läs offensiv transition) vilket måste vara lagets adelsmärke om man vill tävla mot en motståndare likt Köping Basket. Ett par defensiva stops och ett par enkla framåt gör att man, hastigt och mycket, mycket lustigt, går till halvtidsvila i ledning med 38-30 – detta efter att ha vunnit Q2 med 21-6 och mer eller mindre stängt butiken bakåt för erkänt skickliga motståndare, imponerande!

Tyvärr kommer samma hemmalag ut lite flata till andra halvlek och detta är ju inte Köping Basket sena att utnyttja. Som tur är för oss i detta skede, när defensiven inte alls är där den behöver vara, så fortsätter vi producera poäng framåt på ett hyggligt sätt och kan därför fortfarande titulera oss ”ledare”, dock bara med ett poäng, 54-53.

Det är nu rysaren börjar på allvar.

Med mindre än minuten kvar av matchen så har Köping Basket roffat åt sig en fempoängsledning och inget förefaller som att hemmalaget skulle kunna ta igen det förlorade avståndet. Inte innan Simon Granado-Lindqvist träder in i bilden.

Först drar han i en trepoängare utan någon som helst tvekan, en trepoängare som till och med framstår Stephen Curry som tveksam när han avlossar sin patenterade bössa. I försvarsspelet direkt därpå försöker matchens kanske bästa spelare, Ronalds Boggs, attackera korgen starkt i en förhoppning om att dra foul, men hade då inte räknat med nämnda Simon Granado-Lindqvist som med både pondus, mod och beslutsamhet skickar nämnde Boggs ”hela vägen hem till vart han kom ifrån” genom årets block och således ger sitt lag chansen att kvittera matchen och ta densamma till förlängning.

Kvitteringen ska inte låta vänta länge på sig. Med en utslagen Boggs på golvet undrades ”what the heck happened” har Eddie Alm den goda smaken att hitta på Albin Häll-Eriksson på vingen, som om möjligt, har den ännu bättre smaken att ta bollen till korgen och stenhårt dunka i bollen över allt och alla i Köping Basket, 69-69!

Sista chansen att vinna matchen under ordinarie tid ska gå till Köping Basket och föga överraskande så är det till Mr Boggs man vänder sig för detta arbete. Hemmalaget väljer att förlita sig på sitt försvarsspel och inte foula och det visar sig vara ett utmärkt val, då bortalaget förvisso får iväg en potentiell game winner, men som inte träffar något annat än…luft.

OT 1 innebär att Köping Basket återtar kommandot och ser ut att ha avgjort halvvägs in i förlängningsperioden. Men Highlanders visar återigen vad karaktär kan åstadkomma och via ett par riktigt tuffa trepoängare signerade Mustafa Allotey och Albin Häll-Eriksson, så är vi återigen ifatt vilket i sin tur innebär OT 2.

Samma mönster upprepar sig tyvärr i OT 2 då det återigen är bortalaget som dikterar villkoren inledningsvis i poängprotokollet. Tyvärr får vi även under denna period vår bäste spelare, Jonathan Peleg, utfoulad och hand upp alla som i detta skede trodde på en ”1” på stryktipstalongen?

Skit samma vilka som trodde på det egentligen, det viktigaste var ju att vi, l-a-g-e-t Highlanders, trodde på det och som vi visade att vi trodde på det! När vi summerar 50 spelade minuter och krutröken lagt sig, så är det vår allas stora glädje vi konstaterar att det är vi som har 92 på resultattavlan att jämföra med Köpings Baskets 88.

Detta hade inte varit möjligt utan några saker.

Efteråt i omklädningsrummet när adrenalinet av den sanna glädjen fortfarande for genom vener och artärer, så är det en sann njutning att se alla blodiga knän.

Inte för att vi är förespråkare av blod på något sätt utan mer för att detta blod uppkommit genom djävulusiskt hårt arbete och ännu större mod, det är helt enkelt ett vackert blod. För att Highlanders ska kunna tävla på denna nivå och komma därifrån med resultat likt detta, så måste vi vara beredda att betala priset och priset denna eftermiddag bestod i att det sved lite extra i duschen på vissa kroppar, å andra sidan har det svidit mer i våra själar när vi inte haft blodiga knän och förlorat med ett par poäng…

Vidare måste vi fortsätta poängtera ”viktigheten” att våga åstadkomma de stora spelen.

Simon Granado-Lindqvist är redan nämnd som en som verkligen vågade när det gällde som mest. Albin Häll-Eriksson är en annan, som i ärlighetens namn, kanske inte hade sin bästa match, min likväl både dunkade och satte trepoängare när det verkligen gällde. Eddie Alms 15 poäng, sju returer och fem assists är självfallet också siffror som påverkar matchens utgång till vår fördel, för att inte tala om Jonathan Peleg (24 poäng) som fortsätter verkar trivas rätt bra i Highlanders-linnet..

Vi lyfter på hatten för en riktig skalp samtidigt som vi nu lyfter blicken mot nästa utmaning, den på bortaplan om snart enkom 48 timmar. Redan på onsdag gästar vi Helsingborg BBK i GA-hallen nere i Sundets Pärla och det ska bli spännande att se vad vi kan åstadkomma mot seriens bäste center i form av Simon Birgander.

Det enda vi vet med säkerhet efter fighten mot Köping Basket är att storlek inte alltid vinner.

Ibland kan karaktär, mod och vackert blod räcka väldigt långt.