Det som länge såg ut som en kassaskåpseger förvandlades i den sista perioden till en ren och skär mardröm för Wetterbygden Stars på bortaplan mot Umeå Bskt. Trots ledning med 81-65 inför den sista akten så får man till slut se sig besegrade med 100-98 efter att ha tappat den sista perioden med 17-35.

I dryga 30 minuter presterade annars Wetterbygden Stars den bästa basketen för säsongen. Med ett nästan osannolikt skytte ställde man konstant tuffa frågor åt hemmaförsvaret som allt som oftast framstod som ett lag utan svar. Man fördelade bollen broderligt och såg till att få alla involverade. Det var som sagt fram till 10 minuter kvar att spela.

Mardrömsperioden inleddes med att Umeå Bskt stealar bollen, inte bara en gång, utan två gånger i följd och får därmed omgående ner underläget till 12 poäng, 69-81. Den inledningen får helt plötsligt bortalaget att ”tänka basket” för att istället ”spela basket och lita på sin instinkt” som varit så framgångsrikt fram tills nu. Det är inte förrän Jonathan Bohman pillar i en tvåtaktare som gemene man på läktaren tror att nu släppte nog nervknutarna för gästerna.

I detta läge byter lagen poäng med varandra och när Kyle Rowley skickar i en lång tvåpoängare till 88-73 så tror nog dom allra flesta att detta är över. Men icke. Med en 10-0 run i Umeås favör så är det i allra högsta grad fight igen och det är inte förrän Waly Niang, med hjälp av två straffkast, som Stars återigen hittar nätet framåt. Slutet av matchen ska bli en rysare utan dess like.

När Guim Exposito dunkar i 98-94 med bara dryga minuten kvar att spela så är det en sådan prestation som borde innebära tillräckligt med adrenalin och bensin åt ett lag för att stänga ner matcher. Tyvärr för bortalagets del så hade även hemmalaget prestationer av högsta karat denna tisdagskväll. Inget av lagen får några stops under slutskedet av matchen (i ärlighetens namn egentligen inte under hela matchen) utan man mer eller mindre bara byter poäng med varandra. Med 22 sekunder kvar av matchen, 18 sekunder på skottklockan, och 98-98 på resultattavlan, så har ändå Wetterbygden Stars chans att avgöra detta till sin fördel tack vare bollen i sina händer. En attack till korgen utmynnar i ingenting mer än att Umeå kan ta den defensiva returen.

Med en (!) sekund kvar på matchklockan går Eric Gilchrese tillväders och rutinerad som få lyckas han fiska upp en foul på bortalaget – tre straffkast och från detta finns ingen återvändo för Wetterbygden Stars denna den 29 januari.

Tung, tung förlust naturligtvis för Wetterbygden Stars men som ändå, när värsta besvikelsen lagt sig, kommer kunna titta tillbaka på en prestation på bortaplan som lovar gott inför framtiden. Här fanns aggressiviteten. Här fanns effektiviteten. Här fanns skickligheten. Här fanns lagsammanhållningen. Här fanns kamplusten.

Så otroligt bittert att det inte fick lov att räcka hela vägen – vi som så gärna hade velat skriva om matchhjältar istället.