Det var den 5 oktober på hemmaplan mot Borås Basket som olyckan var framme för Wetterbygden Stars i allmänhet och för Waly Niang i synnerhet. En olycklig situation under defensiv korg gjorde att den 207 cm långe senegalesen vred till knäet så pass illa att det hållit honom borta från allt spel sedan dess. Fram till skadetillfället snittade Waly Niang 18,5 poäng och 11,5 returer per match, så att det är ett välkommet tillskott i Stars laguppställning som nu gör comeback borta mot BC Luleå under torsdagskvällen, råder det inga som helst tvivel om.

Dr Houman Ebrahimi är lagläkare i Wetterbygden Stars och den som tillsammans med sjukgymnast Ellinor Rapp, jobbat intensivt med att få Stars nyckelspelare i speldugligt skick så snabbt som möjligt. Så här säger Dr Ebrahimi apropå Waly Niangs stundande comeback:

All heder åt Waly som jobbat oerhört hårt och målmedvetet med att ta sig tillbaka till basketplan så snabbt som möjligt. Efter några intensiva månader av rehabilitering gör vi nu bedömningen att Waly är redo för matchspel igen. Ur ett rent medicinskt perspektiv ska det bli spännande att följa honom därute på planen, det är det alltid med patienter som återvänder till matchspel, säger Dr Ebrahimi.

När nu SBL anno 2018-2019 hunnit exakt halvvägs in i grundserien och därmed gör en omstart där det hela en gång började i slutet av september med just BC Luleå-Wetterbygden Stars som första par ut, så gör man det genom att konstatera att serien delats upp i två skick. I det övre skiktet huserar maktfaktorer inom svensk herrbasket som Södertälje Kings, Norrköping Dolphins, Borås Basket och nu även på senare tid, Jämtland Basket. Till den här kvartetten finns naturligtvis också den största maktfaktorn av dom alla, BC Luleå. Rent sportsligt finns det naturligtvis utmanare så att det både räcker och blir över för Lasse Mosessons och Peter Öqvists skapelse men när det handlar om ett genuint intresse för världens vackraste sport så har basketen i Luleå få övermän inom svensk basket. När det nu vankas dubbelmöte uppe i Luleå under torsdagskvällen (tidigare på kvällen möter även Wetterbygden Sparks Luleå Basket) så räknar arrangerade föreningar med att räkna in ett bra bit över 2000 åskådare per match (!), epitetet ”Svensk Baskets Huvudstad” känns därför inte speciellt förhandlingsbart.

BC Luleå har, precis som Wetterbygden Stars, haft en skadefylld, och allmänt ”orolig”, höst. Prestigevärvningen, Daniel Alexander, hann inte med mer än nio matcher innan han fick kasta in handduken med ett fördärvat korsband. In i hans ställe kom Tristan Spurlock som inte blev särskilt långvarig i sin nya klubb. Sex matcher senare var det tack och adjö för honom då det visat sig att han inte riktigt hållit måttet ur ett rent sportsligt perspektiv. Lägg till en ”hjärnskakningsproblematik” på nyckelspelaren Denzel Anderson och andra skadebekymmer på ena brodern Massamba (Brice) och Tavarius Shine, så är det lätt att förstå att BC Luleå ”skriker” efter lite lugn och ro i de egna leden. Trots ovanstående faktum så ståtar man halvvägs in i säsongen på ett record på 12-6 vilket för oss utomstående vittnar om den inneboendes kapacitet som finns i laget och som framförallt stavas ”Massamba (Thomas)-Collins-Gilchrist” – denna trio måste hanteras ytterst noggrant om Wetterbygden Stars ska kunna ha en chans och upprepa bedriften från premiären då man vann med 88-77 just uppe i Luleå Energi Arena.

Med Waly Niang tillbaka i laguppställningen så börjar Stars mer och mer se ut som ett fulltaligt lag. Nu viskas det i och för sig om att man eventuellt låter Jonathan Bohman vila här i uppstarten efter jul, en ren försiktighetsåtgärd i så fall för att kunna delta fullt ut längre fram med start redan den 30 december när Jämtland Basket gästar Huskvarna Sporthall. Kvar på skadelistan finns nu bara Mathias Liljeqvist och här kommer det tas ett beslut i dagarna för att ta reda på hur att gå vidare men en basketkropp som inte riktigt verkar vilja som huvudpersonen själv vill. När det gäller Carl Engströms ”vara eller icke vara” finns det just nu inget nytt att tillägga mer än att bägge parter jobbar på olika tänkbara scenarion. Carl har som bekant ett kontrakt som löper fram till den 31/12 och finns därför tillgänglig både uppe i Luleå och nästa helg hemma i Huskvarna Sporthall.

BC Luleå-Wetterbygden Stars
Torsdagen den 27 december
Luleå Energi Arena
20.04

Ingen möjlighet att se matchen LIVE i Luleå? Lugn, du ser matchen på via länken nedan. Swisha 990 kr till 123 215 6735 så skickar vi över koden som berättigar dig tillgång till ALLA matcher i SBL under säsongen 2018-2019. Glöm inte att skicka ett sms till 0708-941106 när du swishat så att vi vet när att skicka över koden.

https://sblplay.se/